Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Roubini: "Uiteenvallen Eurozone nu onvermijdelijk"

18 Posts
ischav2
0
In de Britse zakenkrant Financial Times stond afgelopen week een ingezonden brief van professor Nouriel Roubini (1959). Over de Eurozone. En echt optimistisch is hij niet.

Allereerst een korte introductie van Roubini zelf: Nouriel Roubini promoveerde in de internationale economie aan de vooraanstaande Harvard University. Momenteel is hij hoogleraar economie aan de Stern School of Business van New York University.

Roubini werd bij een groter publiek bekend met zijn waarschuwende woorden over de Amerikaanse huizenmarkt. Daarvan voorzag hij als een van de weinigen tijdig de ineenstorting. Aanvankelijk kreeg hij om die reden ook de bijnaam 'Dr. Doom'. Ingehaald door de feiten heeft CNBC Roubini inmiddels omgedoopt tot 'Mr. Realistic'. Over de Eurozone stelde deze 'Mr. Realistic' afgelopen week:

"De aanpak van doormodderen in de Eurozone heeft gefaald het fundamentele probleem van economische divergentie op te lossen. Er wordt een pad bewandeld dat leidt naar oncontroleerbare faillissementen van landen en uiteindelijk het uiteenvallen van de Eurozone zelf..."

Paradox

Euro-optimisten, in het bijzonder ook vele politici, gaven ten tijde van de invoering van de Euro aan te verwachten dat een gemeenschappelijke munt ertoe zou leiden dat de verschillende Europese economieën naar elkaar toe zouden groeien. Wat dan uiteindelijk zou resulteren in een fiscale en politieke unie. Dat bleek, in de woorden van Roubini, een 'kleine' misrekening:

"De realiteit bleek precies omgekeerd. Paradoxaal genoeg leidde het effect van convergerende rentes in de beginjaren van de Eurozone ertoe dat het fiscale beleid van de verschillende Eurolanden juist extra kon divergeren. Het roekeloze gebrek aan discipline in landen als Griekenland en Portugal werd enkel geëvenaard door het ontstaan van enorme bubbels in landen als Spanje en Ierland. Structurele hervormingen werden uitgesteld terwijl lonen - gecorrigeerd voor productiviteitsstijgingen - in bovengenoemde landen juist flink stegen. Het gevolg is dat deze economieën nu nog amper concurrerend zijn."

Niet concurrerend

Het echte probleem van de Eurozone is volgens Roubini dus dat sommige economieën veel competitiever zijn dan andere. Landen in de periferie van Europa zijn nauwelijks in staat te concurreren met de noordelijke Eurolanden. En het al dan niet kwijtschelden van schulden verandert daaraan niets:

"Het kwijtschelden van schulden lost het probleem van excessieve schuld in sommige landen gedeeltelijk op. Maar het helpt totaal niet voor wat betreft economische convergentie. Zonder economische convergentie zal de periferie van Europa simpelweg in een permanente staat van stagnatie, recessie en hoge werkeloosheid belanden."

Slechts één oplossing

Wanneer een land als Griekenland ervoor kiest in de Euro-unie te blijven, kiest zij volgens Roubini zelf voor jaren van recessie en hoge werkeloosheid. En telkens zullen extra leningen en extra garanties noodzakelijk blijken. Aan belastingbetalers elders in Europa zijn die politiek bezien steeds moeilijker te verkopen.

Na een aantal andere theoretische oplossingen besproken te hebben die allen waarschijnlijk niet zullen werken, stelt Roubini dat er eigenlijk maar één echte oplossing is voor de landen in de periferie van Eurozone:

"Er is eigenlijk maar één manier om de concurrentiepositie en de groei in de periferie te herstellen: door uit de Euro te gaan, door de eigen munt weer in te voeren en door deze gelijk flink te devalueren. Immers, in alle opkomende markten in crisis waren flexibele wisselkoersen een essentieel en onvermijdelijk onderdeel voor het herstellen van economische groei..."

Schuldeisers gaan het schip in

Wanneer een land als Griekenland besluit haar schuld niet terug te betalen, draagt zij de rekening als het ware over aan haar schuldeisers. Dat zijn met name Duitse en Franse banken. Maar eveneens Nederlandse banken, onze pensioenfondsen en de Nederlandse overheid (lees: de Nederlandse belastingbetaler). Bij een failliet van Griekenland gaan zij allen het schip in.

Door het bieden van extra leningen en allerlei extra garanties kan een faillissement van Griekenland nog een tijdlang uitgesteld worden. Maar tenzij men in Noord-Europa bereid is Griekenland tot in de eeuwigheid te subsidiëren stelt dit het onvermijdelijke enkel uit, zo besluit 'Mr. Realistic':

"Een wanbetaling van Griekse schuld is onvermijdelijk. De vraag is enkel nog wanneer (vroeger of later) en hoe (geordend danwel ongeordend). Maar zelfs een wanbetaling is voor Griekenland onvoldoende om de concurrentiepositie te verbeteren en groei te herstellen. Wanneer dat eindelijk onder ogen gezien wordt zal de optie om de Eurozone te verlaten de voorkeur gaan krijgen. Op een gegeven moment zullen de Grieken zelf doorzien dat het voor hen zelf aantrekkelijker is de Euro te verlaten dan ten koste van alles in de Euro te willen blijven."

Welk land daarna aan de beurt is? Op de obligatiemarkt wordt gefluisterd over Ierland...

[verwijderd]
1
Tsja daar hoopt natuurlijk elke brit op

Maar helaas pindakaas, het is de UK die down gaat
Bart Meerdink
1
Tja, de Financial Times, clubblaadje van de Londense bankiers. De Britten zijn altijd anti-Euro geweest.

Er is natuurlijk een andere manier om tegen de huidige problemen aan te kijken. Je zou ook kunnen aannemen dat de Grieken en Portugezen niet noodzakelijkerwijs genetisch voorbestemd zijn om tot in lengte van dagen minder hard te werken dan de rest van de Eurozone.

Wil je dat de diverse landen in Europa inderdaad naar elkaar toe groeien qua economische concurrentiekracht, dan kun je niet verwachten dat dat spontaan gebeurt. De wet van de traagheid zegt dat zonder inwerking van kracht geen verandering optreedt. De inwerking van kracht zien we op dit moment gebeuren.

Alleen jammer dat de Europese politici zo gespeend zijn van enig inzicht, daadkracht of talent dat ze hulpeloos bij alle ontwikkelingen moeten toezien...
[verwijderd]
1
En ondertussen draait hun propaganda machine op volle toeren
Gisteren was het de grieken voor en de grieken na op cnn
Het is een olievlek die over de hele wereld uitspreid, vertelde ze

Te triest voor woorden
Goede reactie Bart
[verwijderd]
0
conclusies Roubini zijn duidelijk. het BNP van Griekenland (maar ook van landen als Porugal e.d.) is niet voldoende om er een W-Europese levensstijl op na te houden. daar moet geld bij: leningen. door het lage BNP kunnen deze leningen niet afgelost worden: het huidige probleem.
.....en na Griekenland volgt automatisch het volgende land waar de inkomsten de uitgaven niet (kunnen) dekken.
[verwijderd]
1
De crisis zal alleen maar erger en erger worden, hopelijk dat de aandelen flink zullen zakken zodat ze weer opgepikt kunnen worden over een jaartje of 2. Ik ben dus positief gestemd.
[verwijderd]
2
Het navrante is dat Roubini beweert wat iedereen al weet.

Dat deed hij eerder toen niemand hem wilde geloven.
Nu ligt dat anders en gelooft iedereen hem omdat hij eerder gelijk had.

Daarom zal hij dit keer waarschijnlijk geen gelijk krijgen.

Groet.
[verwijderd]
2
Zeer goed opgemerkt Hirsch.
Wat bezielt de man om een brief in te zenden?
De man leeft naar zijn imago, terwijl het andersom zou moeten zijn.

Des te meer van dit soort schrijvens des te minder serieus ik hem neem.
laat die nu eens naar zijn eigen U S of A kijken alsof daar iedere staat
gelijkwaardig is. Ze trappen Ohio er toch ook niet uit..

grt
Kaiser
1
Nationalisatie van sommige banken kan onvermijdelijk worden

dinsdag 18 september 2012 om 08u33

Nouriel Roubini, rond wie het de laatste weken weer wat stiller was geworden, heeft weer van zich laten horen. De economieprofessor pleit voor een begeleid verlaten van de eurozone voor sommige landen die zich in de problemenzone bevinden.

Deze operatie zal zeer behoedzaam moeten gebeuren, want er zijn geen precedenten die als voorbeeld kunnen worden gebruikt om de exits op de juiste manier te laten verlopen.

Dr. Doom geeft toe dat het grootste risico ligt bij de banken en bij de financiële markten, het is namelijk allesbehalve duidelijk hoe die gaan reageren op een exit-operatie.

Hij is van mening dat de voorafgaande ‘domesticatie’ van de buitenlandse schulden een deel van de oplossing kan aanreiken.
Op die manier zouden kredietverliezen en valutarisico’s gereduceerd worden.

De vrees bestaat namelijk dat een exit uit de eurozone gepaard zou gaan met een kapitaalvlucht op dergelijke schaal dat sommige banken het niet zouden overleden en dus kunnen omvallen.

Tijdelijke kapitaalcontrole als een noodzakelijk kwaad

Nationalisatie van sommige banken kan onvermijdelijk worden, aldus Roubini. Hij stelt beperkingen in de afnamen van de deposito’s voor, terwijl tijdelijke kapitaalcontrole als een noodzakelijk kwaad zal moeten worden ervaren. De overgangsfase kan met andere woorden moeilijk verlopen.

Volgens Roubini is het belangrijk om een begeleide exit uit de eurozone te orchestreren, liefst op vrijwillige basis. Gebeurt dit niet, dan kan op een later tijdstip in de toekomst een wanordelijke exit noodzakelijk zijn. Aan een dergelijke operatie zou een veel hoger kostenplaatje plakken.
[verwijderd]
0
Hou je toch bezig met de QE van de USA
En de problemen in Azie
Veel interresanter

Dit is allemaal ouwe koek
New dawn
0
Of de EU uit elkaar valt zal niet aan de politiek liggen. De politiek, kiezers, en vooral ook het bedrijfsleven willen dat niet.

Wat betreft de divergentie van de landen heeft Roubini gelijk. Dus zou het maar zo kunnen zijn dat dezelfde situatie ontstaat als in Belgïe.

Dit houdt in dat het noorden het armer krijgt.

gerrit 69
1
quote:

HerrKaiser schreef op 4 januari 2016 18:43:

Europe’s disintegration could be biggest threat of 2016 on.mktw.net/1O0huoB
Overal waar HerrKaiser verschijnt op diverse forums, preekt hij hel en verdoemenis.
[verwijderd]
0
Kerels als Roubini krijgen nu veel munitie aangeleverd om gloom en doom te prediken.
whammy
0
quote:

simi500 schreef op 4 januari 2016 19:48:

Kerels als Roubini krijgen nu veel munitie aangeleverd om gloom en doom te prediken.
Enig idee wat hij voor het artikel vangt?
18 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
911,82  -0,09  -0,01%  11:54
 Germany40^ 18.703,70 -0,21%
 BEL 20 3.961,32 -0,48%
 Europe50^ 5.073,38 -0,11%
 US30^ 39.470,20 +0,06%
 Nasd100^ 18.206,20 +0,01%
 US500^ 5.223,39 0,00%
 Japan225^ 38.274,20 +0,22%
 Gold spot 2.346,31 +0,41%
 EUR/USD 1,0792 +0,02%
 WTI 78,58 -0,78%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

JUST EAT TAKE... +6,65%
EBUSCO HOLDING +5,25%
Alfen N.V. +3,92%
BAM +3,22%
OCI +3,09%

Dalers

VIVORYON THER... -3,38%
ASR Nederland -3,05%
NN Group -1,88%
IMCD -1,59%
Aegon -1,42%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront