Apple aangeklaagd in Europa om vertragen iPhones

Gepubliceerd op 2 december 2020 08:41 | Reacties: 10 | Onderwerpen: Europa 

Apple (05 mrt)

121,420 +1,290 (+1,07%)

APPLE INC. (05 mrt)

101,220 +1,770 (+1,78%)

CUPERTINO (AFN) - De consumentenbelangenorganisatie Euroconsumers klaagt Apple aan voor ongeveer 180 miljoen euro in vier Europese landen. Apple zou opzettelijk de prestaties van de batterijen van oudere modellen iPhones hebben vertraagd door middel van software-updates. Dit om gebruikers te verleiden nieuwe iPhones te kopen.

Eerder werd het bedrijf om dezelfde reden aangeklaagd door tientallen Amerikaanse staten, en liep er een zogeheten class action zaak die door iPhone-gebruikers was aangespannen. In die zaken stemde Apple in met een schikking van respectievelijk 113 miljoen dollar en maximaal 500 miljoen dollar.

"Apple heeft updates gepusht, wetende dat het telefoons zou vertragen", zegt Els Bruggeman, hoofd beleid en handhaving bij Euroconsumers, tegen de Financial Times. "Europese consumenten willen behandeld worden met hetzelfde respect dat consumenten in de Verenigde Staten kregen".

Afgelopen zomer stuurde Euroconsumers al brieven naar Apple, met het verzoek te stoppen met de geplande veroudering en Europese consumenten te compenseren. Apple noemde de aantijgingen "feitelijk en juridisch onjuist". In de Financial Times voegde het bedrijf eraan toe: "Ons doel is altijd geweest om producten te maken waar onze klanten dol op zijn. Ervoor zorgen dat iPhones zo lang mogelijk meegaan, is daar een belangrijk onderdeel van."

Groepen die bij de Europese belangengroep zijn aangesloten, dienen woensdag class action-rechtszaken aan in België en Spanje. In Italië en Portugal zijn de komende weken rechtszaken gepland. De aanklachten gaan over meer dan 3 miljoen iPhones die verkocht werden in de vier landen tussen 2014 en 2020. Euroconsumers vraagt gemiddeld een vergoeding van 60 euro per telefoon.

11 Posts
pietje-2005
0
Erg dom dat je er mee gepakt wordt, met sjoemelsoftware.
Zijn ze toch niet zo goed, en zeker niet integer.
Sancties opleggen, dan maar ? ;-)
Waar is Trump nu ?
Dacht trouwens dat dit al jaren oud was ?
Jopie1962
0
quote:

pietje-2005 schreef op 2 december 2020 08:49:


....
Dacht trouwens dat dit al jaren oud was ?


Dat is het ook, maar relatief valt het nog mee. Ze zijn nog aan het vergaderen over de schuldige van de slag bij Nieuwpoort, dus dan valt dit nog mee.
Wired
2
180 miljoen is een lachertje voor Apple.
Als dit bedrag het prijskaartje van sjoemelen is, kan je er donder op zeggen dat Apple deze lucratieve strapatsen in de toekomst vaker gaat uithalen.
Nuchtertransparant
0
Allemaal zo nutteloos. Ga iets doen waar de maatschappij echt beter van zal worden.
Shortputty
1
Het is helaas gewoon waar. Een iPhone 4S werd vanaf aankoop totaan de laatste update zeker 80% langzamer tot op het punt waar je hem gewoon in de prullenbak wilt gooien. Zelfs met een factory reset zonder enige app is het zo baggerlangzaam triest gewoon, allemaal onder het mom van veiligheid.
Als voor iedere €60 schadevergoeding een aankoop van een nieuw toestel à €700 ~ €1000 staat dan gaan ze dit beleid natuurlijk nooit aanpassen.
Banana
0
Ojee, heeft Apple dit ook gedaan bij oudere Mac Books computers?
Dat de updates juist de boel vertragen?
IntimRassiert
0
Prima, als apple gebruiker niet meer dan normaal dat de telefoon gewoon 10 jaar moet mee gaan als ik daar zin in heb.
Lepre Chaun
0
serieus
0
Goed om dit gesjoemel aan te vechten. wel had ik liever gezien dat de eis niet op het ontvangen van geld is/was gericht, maar op het voorkomen hiervan in het vervolg.
Dit bv door eisen van dwangsom bij iedere volgende overtreding.
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.