Trump zet beurzen onder druk

Gepubliceerd op 3 december 2019 11:45 | Reacties: 3 | Onderwerpen: Donald Trump 

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zagen dinsdag de eerdere winsten goeddeels weer verdampen. De handelszorgen laaiden verder op nadat president Donald Trump verklaarde dat het misschien beter is om te wachten met een handelsdeal met China tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar. Eerder kondigde Trump al importtarieven op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië aan en dreigde hij met Amerikaanse heffingen op Franse producten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de plus op 587,43 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 873,07 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 1,1 procent. Frankfurt steeg 0,3 procent.

Randstad (plus 1,1 procent) behoorde tot de kopgroep bij de hoofdfondsen. De uitzender kondigde tijdens een investeerdersdag aan tegen 2021 zeker 120 miljoen euro aan kosten te willen besparen. Randstad meldde verder dat de prestatie in het laatste kwartaal van dit jaar gelijk is aan de trend van eerder dit jaar en handhaafde de verwachting voor de winstmarge in 2019.

Importheffingen Frankrijk

Sterkste stijger in de AEX was biotechnoloog Galapagos met een winst van 2,1 procent. Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij met een min van 2 procent. In de MidKap ging kunstmestproducent OCI aan kop met een plus van 1,9 procent. PostNL stond onderaan met een verlies van 1,8 procent.

In Parijs stonden de Franse luxegoederenverkopers onder druk. Het Witte Huis dreigt onder andere met heffingen van 100 procent op wijn, kaas, champagne en handtassen uit Frankrijk als vergelding voor de 'digitaks' die Frankrijk heeft ingevoerd. Die belastingmaatregel treft vooral grote Amerikaanse techbedrijven. Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) zakte 2 procent, Kering daalde 2,1 procent en Hermès verloor 2,7 procent.

Koersen

In Milaan steeg UniCredit 0,8 procent. De Italiaanse bank schrapt 8000 banen en sluit zo'n 500 filialen om kosten te besparen. Daarnaast gaat de bank voor 2 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

De euro was 1,1071 dollar waard tegen 1,1084 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 56,09 dollar. Brentolie werd een fractie goedkoper op 60,90 dollar per vat.

4 Posts
Erny
4
Kunnen we niet beter de Trump-Index introduceren, i.p.v. al die aparte indices ? In grafiekvorm op de verticale as de gemiddelde index van alle indices, en op de horizontale as de tijd met een twitterbalk.
GWalstra
1
Moet de SEC niet eens een onderzoek instellen naar de tijdstippen waarop Trumps tweets verstuurd worden. Altijd als de S&P nieuwe records bereikt, komt er een negatieve tweet over de handelsonderhandelingen. Als de S&P weer drie-vijf procent gezakt is, komen er weer berichten over een op handen zijnde deal met China, waarop de beurzen weer stijgen.

Het zou mij niet verbazen dat Trump-stromannen met deze kennis vooraf gaan handelen op de NY-beurs.

GW

Espanjolles
0
quote:

Erny schreef op 3 december 2019 11:52:


Kunnen we niet beter de Trump-Index introduceren, i.p.v. al die aparte indices ? In grafiekvorm op de verticale as de gemiddelde index van alle indices, en op de horizontale as de tijd met een twitterbalk.whahah daar gaat de koffie over het keyboard.
Knight V
0
En waar is de saamhorigheid binnen de EU ?.
Moet Frankrijk het gevecht alleen aan ? Of gaan we nu 1 blok vormen tegen Amerika ?

Absurditeit en stuitend dat een land als Amerika zich wapent met tegenmaatregel.
Zo wordt vrije handel kapot gemaakt.
De digitax is democratisch besloten door Frans parlement, anders dan wat Trump doet met zijn vetorecht, en dan moet je als Amerika het accepteren en verder doorgaan.

4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.