DEN HAAG (AFN) - Albert Heijn heeft uit voorzorg nog meer eieren uit de schappen gehaald. In totaal gaat het nu om 25 van de 38 verschillende eiersoorten die in de schappen liggen, laat een woordvoerder vrijdag weten.
Aanleiding is het gifschandaal met de verboden stof fipronil. Donderdag haalde Albert Heijn al veertien soorten eieren terug bij al zijn supermarkten. Het betreft onder meer AH Vrije uitloop eieren, AH bio eieren, blije kipeieren, Kakelgoud 4-granen, AH verse scharreleieren en basic witte scharrel ei.
Volgens de woordvoerder zijn de betreffende eieren mogelijk nog niet uit alle schappen verdwenen omdat de terugroepactie een enorme operatie is. ,,Maar er zit wel een kassablokkade op de betreffende producten waardoor de klanten er niet de winkel mee uit kunnen'', aldus de woordvoerder.
Jumbo
Jumbo, na AH de grootste supermarktketen van Nederland, wil niet zeggen welke eieren zijn teruggehaald. ,,Wij volgen het beleid van de NVWA hierin. Verder doen wij hierover geen mededelingen'', aldus een woordvoerster.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdagavond een zwarte lijst met eieren waar fipronil inzit fors uitgebreid. Daarop staan nu de eicodes van in totaal 138 bedrijven waar fipronil in de eieren is aangetroffen.
Voldoende
Volgens René Roorda, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), zijn er donderdagavond miljoenen eieren bij duizenden supermarkten weggehaald. Daarmee zijn alle eieren die nu nog in de schappen liggen volgens hem schoon. ,,Er zijn supermarkten die de helft van hun assortiment uit de schappen hebben gehaald. Hier en daar zul je wat lege schappen zien. Maar er zijn nog voldoende eieren'', aldus Roorda.
Een kleine steekproef vrijdagochtend leert dat bij veel supermarktketens de schappen met eieren nagenoeg leeg zijn. In de lege vakken verwijzen de supers met briefjes naar de website van de NVWA voor meer informatie.
Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!
Het is allemaal zwaar overtrokken.
Als je 3a5 eieren per dag eet en dat 60a90 dagen lang dan kan je een hoeveelheid binnen krijgen die te hoog is.
Wie die soort hoeveelheden eet is niet goed bezig lijkt me!
Dan moeten wel al die eieren een tehoog gehalte spulletje hebben.
Imago schade is veel groter dan nodig.
Dat en het is gewoon zonde....
Leve de media...
Het is natuurlijk niet alleen een kwestie van zware overtrokkenheid - reken maar, dat, om maar een voorbeeld te noemen, de Duitse eierenproducenten op de achtergrond het vuurtje flink hebben opgestookt: eten en gegeten worden, nietwaar?
En zo blijkt eens te meer, hoe kwetsbaar export van voedsel is: één gerucht, één fout product, één mediahype, en een hele branche is (al dan niet tijdelijk) naar de knoppen.
Dus een beetje (rekbaar begrip) mag wel, toch?
Gewoon wat stommiteiten en fouten in de eierketen.
Normen etc. zijn er niet voor niets.
Toezicht en controle is ook een lachertje, natuurlijk.
Goed dat het overbelicht wordt, ten gunste van de (argeloze) consument.
Kan weer even preventief werken, hopelijk, en toezicht zal overhaald worden?
Och, wat hebben we allemaal al niet voor de kiezen gekregen: Planta-affaire, Iglo-affaire, gekke koeienziekte, vogelgriep, Q-koorts, zo ongeveer alle kip blijkt besmet met bacteriën, darmkanker door rood vlees, (beetje) gif in eieren, en de lijst is nog zéér incompleet...
We moeten af van massaproductie en enorme hoeveelheden opeengestapelde dieren.
Blijkbaar is er nog niet genoeg gebeurd, en is het wachten op de échte eyeopener, whatever it may take...