Boeing betaalt miljardenboete om misleiden luchtvaartautoriteit

Gepubliceerd op 7 januari 2021 22:53 | Reacties: 6 | Onderwerpen: luchtvaart 

APPLE INC. (05 mrt)

101,220 +1,770 (+1,78%)

Boeing Company (05 mrt)

223,220 -1,490 (-0,66%)

SEATTLE (ANP) - Vliegtuigfabrikant Boeing betaalt een boete van 2,5 miljard dollar wegens het misleiden van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Dat zijn het concern en het Amerikaanse ministerie van Justitie overeengekomen in een schikking. Boeing misleidde toezichthouders bij de keuring van het toestel 737 MAX, waarmee in 2018 en 2019 twee dodelijke crashes gebeurden.

"De misleidende verklaringen, halve waarheden en omissies van Boeing-werknemers hebben de FAA belemmerd om de veiligheid van vliegpassagiers te kunnen garanderen", aldus één van de aanklagers.

Het boetebedrag bestaat onder andere uit 500 miljoen dollar voor een fonds om familieleden en nabestaanden van de slachtoffers van de 737 MAX-crashes te compenseren. Ook wordt bijna 1,8 miljard dollar uitgetrokken voor een schadevergoeding aan klanten van Boeing, die lange tijd niet met hun aangekochte 737 MAX-toestellen konden vliegen.

6 Posts
pietje-2005
0
Gaan er nog wat moordenaars van de leiding daar de gevangenis in, zeker ?
Die hebben flink wat levens op hun geweten, buiten wat geldelijke verliesjes van wat klantjes.
Misdadigers en moordenaars zijn het, dus . . .
Een geldboete, haha
Censuurasshole
0
Zijn er weer goedkoop van af gekomen. 500 mln in een nabestaandenfonds. Een habbekrats dus. Die gasten daar zouden levenslang moeten krijgen. En nu mogen die zeepkisten ook nog weer de lucht in. Gaat nog een keer mis.
Jopie1962
0
""De misleidende verklaringen, halve waarheden en omissies van Boeing-werknemers hebben de FAA belemmerd om de veiligheid van vliegpassagiers te kunnen garanderen""

De werknemers wisten dat de software nog niet goed was, maar daar werd niks mee gedaan.

Dat je zulke misdaden kunt afkopen met dollars, waarvan iedereen weet dat dit gewoon printjes zijn, is uiterst verwerpelijk !!
FlashHenk
0
Volstrekt absurd dit. Strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijken zou beter op zijn plaats zijn. Maar nee, de criminelen kopen het weer af met het geld van anderen.
geobeo
0
Wacht even, dus Boeing krijgt in 2020 zo'n 60 miljard aan staatssteun door de corona crisis en moet in 2021 daarvan 2,5 miljard terugbetalen als boete voor iets dat ze in eerdere jaren gedaan hebben?

En wat is daarvan het doel dan precies? Wie moet wat daarvan leren?

De beslissing om de 737 MAX erdoor te rommelen is terug te leiden naar personen en hun ego. Maar daar gebeurd niets mee.

Conclusie weer: misdaad loont. Wordt witte boorden crimineel.
ReactiePlaatser
0
Wat doen we in Europa? Als dit Airbus zou zijn geweest, zouden de Amerikanen een flinke boete hebben opgelegd.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.