'Beleggers nerveus om kwestie PostNL'

Door AFN op 7 december 2018 09:26 | Views: 10.258

'Beleggers nerveus om kwestie PostNL'

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers in PostNL worden mogelijk wat nerveus vanwege perikelen als actiedreiging door vakbond FNV. Zeker met het oog op de soortgelijke problemen die recent aan de basis stonden van een forse koersdaling bij de Belgische branchegenoot Bpost. Dat schrijven kenners van de Belgische bank KBC. Volgens ING-analisten is de situatie bij PostNL geenszins te vergelijken met die bij Bpost.

KBC houdt vertrouwen in de strategie van het postbedrijf. PostNL beloofde eerder in zes jaar tijd de kosten structureel met 500 miljoen euro omlaag te brengen. Daarvan is sinds eind 2015 nu 145 miljoen euro gerealiseerd. Het bedrijf heeft wel aangegeven dat, gelet op de brede steun in de Tweede Kamer voor een fusie tussen PostNL en Sandd en de uitkomsten van postdialoog, mogelijk niet geheel aan het beoogde besparingsdoel kan worden voldaan, zo benadrukt KBC.

Evengoed is het PostNL er alles aan gelegen de kosten verder omlaag te krijgen. De actiedreiging door FNV, zo kort voor de drukke kerst- en nieuwjaarsperiode, is volgens KBC een beproefd concept voor vakbonden. KBC benadrukt dat momenteel alleen FNV uit onvrede over de cao-onderhandelingen zijn kont tegen de krib gooit. De grootste personeelsvertegenwoordiger binnen PostNL is de BvPP. Daarnaast spelen ook CNV en VHP2 een rol. FNV was vorig jaar ook de laatste van de bonden die akkoord ging met cao-voorstellen en regelingen over zaterdagbezorgingen, aldus de KBC-kenners.

Overdreven reactie

De lezing over vakbondstactiek en het beperkte FNV-belang in de onderhandelingen deelt ook ING. FNV probeerde in september al eens een staking op poten te zetten, maar die poging mislukte, benadrukt ING. Daarnaast zijn onderhandelingen over een cao pas net gestart. In het verleden liepen gesprekken tussen de partijen doorgaans constructief. Gelet op de stevige koersdaling van donderdag is volgens ING, die spreekt van een overdreven reactie, momenteel sprake van een gunstig instapmoment.

FNV eist dit keer onder meer een structurele loonsverhoging van 5 procent tot een minimum van 100 euro extra per maand, minder werkdruk en meer vaste banen. Op 12 december staat een volgend overleg gepland.

KBC houdt vast aan zijn koopadvies op PostNL met een koersdoel van 4,50 euro. Ook ING heeft een koopadvies op PostNL met een koersdoel van 5 euro. Het aandeel noteerde vrijdag omstreeks 09.35 uur 1,1 procent hoger op 2,25 euro.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

4 Posts
Dangr
0
Zwaar ondergewaardeerd dus volgens beide banken. Dividendrendement van ongeveer 10% op basis van de huidige koers. Kwestie van geduld en rust bewaren en de beloning volgt vanzelf.
prinszicht
0
Deze banken komen nu elke dag met een koopadvies. En elke dag min 8 procent. Lekker betrouwbaar. De chef zegt helemaal niets om blijk te geven van een bodem. Ook niet als we dadelijk onder de 2 duiken. Daar worden beleggers nerveus van. Niet van een marginale actie van de FNV. Dat is hooguit publicitair. En geef ze eens ongelijk.
[verwijderd]
0
quote:

prinszicht schreef op 7 december 2018 11:48:

Niet van een marginale actie van de FNV. Dat is hooguit publicitair. En geef ze eens ongelijk.
Niet ongelijk geven, die FNV? Kijk eens naar de winstontwikkeling van PostNL over een langere termijn. Dit bedrijf wordt door de vakbonden en de politiek kapot gemaakt. Terwijl de bezorgmarkt voor pakjes bloeit als nooit tevoren. En straks klaagt iedereen weer steen en been als buitenlandse bedrijven deze markt overnemen.
rationeel
1
FNV heeft zijn tijd gehad. Wordt op de been gehouden door het opjutten van een niet denkende groep, die zich ten onrechte achtergesteld voelt.
Er zou door de regering ingegrepen moeten worden, maar aangezien links het van die zelfde groep moet hebben, kijken ze liever weg.
Het zijn Schreeuwers die achterblijven door hun eigen tekortkomingen en die dankzij hun collectieve, destructieve acties negatieve macht uit kunnen oefenen.

Zo snel mogelijk maar vervangen door de robotjes die 24 uur per dag werken zonder onderbreking.

Ondertussen is de belegger, die de bedrijfsvoering mogelijk maakt weer de dupe.

De eerstvolgende vergadering maar aandringen op zoveel mogelijk automatisering, en kritisch zijn op het personeel.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.