Bank of England gaat Britse regering direct financieren

Gepubliceerd op 9 april 2020 20:15 | Reacties: 6 | Onderwerpen: Groot-Britannië 

LONDEN (AFN/RTR) - De Bank of England gaat de Britse regering direct van krediet voorzien, maakte de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk bekend. De overheid kan zo te midden van de coronacrisis buiten de obligatiemarkten om geld lenen om getroffen burgers en bedrijven van financiële hulp te bieden.

Normaal gesproken kunnen overheden alleen geld lenen door schuldpapier op de markt te zetten. Centrale banken wereldwijd hielpen sinds het begin van de coronacrisis al een handje door veel van die uitstaande obligaties op te kopen, wat de rentes laag hield. De Britse centrale bank gaat nu een stap verder door direct geld uit te lenen aan de regering. Het is daarmee de eerste centrale bank die wegens het nieuwe coronavirus overgaat tot deze stap.

Officieel verruimt de Bank of England de mogelijkheden voor de overheid om rood de staan bij de centrale bank, via de zogeheten Ways and Means Facility. De laatste keer dat dit gebeurde was gedurende de financiële crisis van 2008.

De maatregel moet er ten eerste voor zorgen dat de Britse overheid gemakkelijk aan geld komt. Daarnaast willen de overheid en centrale bank zo voorkomen dat de markt voor Britse staatsobligaties te veel wordt verstoord. Het is de bedoeling dat de maatregel tijdelijk is, zolang de coronapandemie aanhoudt.

6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Franfran1000
0
Trumpie zal hier ook wel oren naar hebben. Dit is een nieuwe methode om nog meer schuld op te kunnen bouwen. Slim. Tijdelijk??, dit zal net als bij eerdere verruimingen van het beleid vast ook structureel gaan worden. Wanneer komt de grote boem?
Pavlov44
0
Slim inderdaad geen obligaties meer nodig. Dat doorrollen van schuld is alleen maar administratieve rompslomp als je toch al weet dat het nooit terugbetaald wordt. Gewoon een onbeperkte directe kredietlijn bij diegene die het geld creeert is veel handiger. Het verspillen van geld door de overheid kan zo veel efficienter gebeuren dus hogere groei dus de beurs en GBP horen op dit nieuws te stijgen.
Ronald Engels
0
De Franse regering ten tijde van Francois Mitterand gebruikte dit middel steeds om de economie te stimuleren op schuld.

Niets nieuws onder de zon. M.v.g.
Banana
0
Als het maar met mate gebeurt. Ieder cent dat je leent hoort terugbetaald te worden. De rekening komt later.
Ronald Engels
0
Banana,

Schuld aan de toendertijd eigen franse Centrale Bank werd door Mitterand met zekerheid als totaal geen probleem beschouwd, maar een ideale wijze om de Franse Economie toendertijd te stimuleren, meestal daarna gevolg door devaluatie Franse Frank na enige tijd.

Frankrijk en ook Macron heeft met zekerheid veel spijt dat dit door de gezamenlijke Euro nu niet meer mogelijk is op dit moment en dit zolang Nederland zijn poot heel erg stijf houdt en nooit garant gaat staan voor Franse aangegane Leningen.

M.v.g.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.