Oud-personeel Euronext daagt pensioenfonds

Gepubliceerd op 14 maart 2017 08:53 | | Onderwerpen: Euronext  Pensioen  pensioenfondsen 

Euronext (28 okt)

88,300 -4,000 (-4,33%)

AMSTERDAM (AFN) - Drie oud-medewerkers van Euronext Amsterdam, de uitbater van de Amsterdamse effectenbeurs, slepen beurspensioenfonds Mercurius en de vroegere voorzitter Rijnhard de Beaufort voor de rechter. Er zijn volgens hen ,,goede redenen" om serieus te twijfelen aan het gevoerde beleid en mogelijk is zelfs sprake van financieel wanbeleid.

Volgens de klagers zouden onverantwoorde risico’s zijn genomen met hun pensioengeld waarbij waarschuwingen van financiële adviseurs werden genegeerd. Ook weigert Mercurius om openheid van zaken te geven over mogelijke belangenverstrengeling binnen de interne beleggingscommissie.

Mercurius, het pensioenfonds van Euronext Amsterdam, Euroclear Amsterdam, LCH.Clearnet, Stichting DSI en financiële toezichthouder AFM, ging in 2013 ten onder na jaren van beleggingsverliezen. Deelnemers dringen al jaren aan op een onafhankelijk extern onderzoek naar de gebeurtenissen.

Beleggingscommissie

De huidige voorzitter, die toeziet op de liquidatie van het fonds, houdt volgens de klagers de boot echter stevig af. Ze trekken ook zijn objectiviteit in twijfel omdat hij voordat hij De Beaufort opvolgde al lid was van de beleggingscommissie en daarmee in ,,zekere zin" medeverantwoordelijk zou zijn voor het beleid van het fonds.

De rechtsgang van de oud-medewerkers wordt gesteund door de Vereniging Pensioengerechtigden Euronext Amsterdam.

Geen kans

Volgens Mercurius heeft een rechtsgang geen zin en is er al onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar het beleggingsbeleid in de genoemde periode. Daaruit komt volgens een woordvoerder van Mercurius onder meer naar voren dat een aansprakelijkstelling geen kans van slagen heeft.

Ook een door Mercurius gepolste hoogleraar kwam tot die conclusie. ,,Om te voorkomen dat er zinloze kosten worden gemaakt, hebben de vereffenaars dit besluit gevolgd", aldus een woordvoerder. Volgens de klagers is het aan de rechter hier een oordeel over geven.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.