ABN AMRO voert winst op

Gepubliceerd op 17 mei 2017 07:29 | | Onderwerpen: banken 

ABN AMRO BANK N.V. (17:38)

13,310 -0,710 (-5,06%)

AMSTERDAM (AFN) - ABN AMRO heeft in het eerste kwartaal geprofiteerd van een aanhoudende groei op het gebied van hypotheken en andere kredieten. Mede daardoor werd flink meer winst geboekt, zo meldde het financiële concern woensdag.

Onder de streep hield ABN AMRO 615 miljoen euro over, 30 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2016. ,,De lage en negatieve rentestanden hebben we kunnen opvangen en de rentebaten zijn toegenomen door groei in de belangrijkste kredietportefeuilles en door de depositorente te verlagen'', zo verklaarde topman Kees van Dijkhuizen.

De rentebaten vormen de belangrijkste inkomsten van de bank. Deze groeiden netto met 3 procent tot bijna 1,6 miljard euro. De provisiebaten bleven verder stabiel en er was sprake van een toename in de overige operationele baten. De kredietvoorzieningen liepen verder op van 2 miljoen naar 63 miljoen euro, maar waren daarmee volgens de bank nog altijd ,,laag''.

De buffers en schuldratio bleven wel wat achter bij de verwachtingen van analisten. Dat heeft maken met een aantal wijzigingen op de balans in verband met het berekenen van bepaalde risico's. Daaraan wordt volgens Van Dijkhuizen gewerkt en de verwachting is dat die aanpassingen later dit jaar of begin volgend jaar weer teruggedraaid worden.

Afgezet tegen de inkomsten van de bank wist ABN AMRO zijn kostenniveau te verbeteren. De kosten zelf liepen wel wat op, als gevolg van wettelijke heffingen als de bankenbelasting en het depositogarantiestelsel.

Van Dijkhuizen, die begin dit jaar Gerrit Zalm opvolgde als hoogste baas bij ABN AMRO, is ervan overtuigd dat de bank ,,op de goede weg'' is voor het behalen van zijn strategische doelstellingen. Deze week nog werden een nieuwe financieel directeur en risicodirecteur benoemd. Onlangs is er aan de top van de bank stevig afgeslankt. In totaal 29 topmanagers hebben het concern verlaten of vertrekken in de komende twaalf maanden.

Nog onder het bewind van Zalm werd vorig jaar een streep gehaald door bijna 2900 banen. Van Dijkhuizen heeft het idee dat voorlopig voldoende is ingegrepen. ,,Maar we blijven niet vier jaar op onze handen zitten'', voegde hij daaraan toe. De bank blijft de ontwikkelingen in de markt hiervoor voortdurend in de gaten houden.

Het aandeel ABN AMRO stond woensdag tijdens de ochtendhandel 3,1 procent lager op 23,62 euro. De bank was daarmee de grootste daler in de AEX.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.