'Saudische olieproductie eind september terug'

Gepubliceerd op 17 september 2019 20:10 | Reacties: 4

Royal Dutch Shell A (22 mei)

14,680 -0,100 (-0,68%)

RIYAD (AFN/RTR) - De olieproductie van Saudi-Arabië zal eind deze maand weer volledig hersteld zijn, na de droneaanvallen op Saudische olie-installaties afgelopen weekend. Dat zei energieminister Abdulaziz bin Salman op een persconferentie. Eerder werd gevreesd dat het maanden zou kunnen duren voordat de productie weer grotendeels is hersteld.

Persbureau Reuters had eerder op de dag op basis van ingewijden al gemeld dat het herstel waarschijnlijk sneller zou verlopen. De olieprijzen gingen daardoor flink omlaag, na de scherpe prijsstijging maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde 5 procent tot 59,83 dollar en Brentolie ging ruim 5 procent onderuit tot 65,46 dollar per vat.

Het productieverlies door de droneaanvallen op oliefaciliteiten in Abqaiq en Khurais van staatsolieconcern Saudi Aramco bedroeg 5,7 miljoen vaten olie per dag, ongeveer 5 procent van de olieproductie wereldwijd.

Beursgang binnen een jaar

De energieminister zei verder dat Saudi-Arabië zijn rol als wereldwijde olieleverancier zal blijven spelen en dat het land strikte maatregelen moet nemen om verdere aanvallen te voorkomen. Het is volgens hem nog niet zeker duidelijk wie de aanslagen heeft gepleegd en waarom. De Verenigde Staten en Saudi-Arabië betichten Iran van de aanvallen, maar Teheran ontkent. De Houthi-rebellen uit Jemen hebben de aanvallen opgeëist.

De top van Saudi Aramco verklaarde daarnaast dat nog wordt onderzocht wat de kosten van de schade aan de faciliteiten zijn. De al lang geplande beursgang van Saudi Aramco zou binnen twaalf maanden moeten plaatsvinden, afhankelijk van marktomstandigheden. Daarbij zou het staatsoliebedrijf gewaardeerd moeten worden op 2000 miljard dollar.

4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
IceBear1
1
Ik snap dat die Saudies de boel snel zullen herstellen, maar er is geen enkele garantie dat het niet nog een keer gebeurd, misschien met veel zwaardere explosieven. Dat hele Midden-Oosten is onder andere verwikkeld in sektarisch geweld. Alleen in de landen waar een dictator aan de macht is is het relatief rustig, maar met SA als voorbeeld lijkt dat ook verleden tijd. Je zou toch wel gek zijn om maar een cent in Aramco te investeren, want ieder moment kan daar het sektarisch geweld losbarsten. Ik hoop dat onze pensioenfondsen en verzekeraars verre blijven van Aramco aandelen. Die Saudies willen ff snel cashen en dan naar Maleisië of Indonesië vertrekken op het moment dat het hele Midden-Oosten in een groot sektarisch slagveld veranderd.
Traveler@repair
0
sussende woroden, er is niets aan de hand, strategische voorraden zijn er volop. Lijkt op 2008 of zo...
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.