Leegstand in Nederlandse winkelstraat neemt flink toe

Gepubliceerd op 18 januari 2020 10:47 | Reacties: 19

WOERDEN (AFN) - De leegstand in de Nederlandse winkelstraten is vorig jaar flink toegenomen, na vier jaar van afname. Volgens onderzoeksbureau Locatus sloten 2767 winkels de deuren. Dat komt neer op ongeveer 3 procent van het totale winkelbestand en het is tevens het hoogste aantal in zeker vijftien jaar.

Begin 2019 stond nog 6,7 procent van het totale aantal vierkante meters winkelvloer leeg en dat is opgelopen naar 7,7 procent. Deels komt dit door de sluiting van warenhuisketen Hudson’s Bay. Dat zorgde voor 0,2 procent extra leegstand. Vooral in de centra van grote steden was vorig jaar sprake van een toename van de leegstand. In de voorgaande jaren ging het daar juist relatief goed.

28 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
[verwijderd]
0
Logisch. In de grote steden zijn de huren tot een absurd hoog niveau gestegen. Een klein winkelcentrum binnen een woonkern van een paar duizend huishoudens heeft veel meer bestaansrecht. Met een tien a twintigtal winkels kun je prima een houdbare situatie hebben zolang de huren niet te hoog zijn.
jan de vakman
1
Bij mij begint juist een nieuwe vorm van handel op te bloeien;luxe stationsfietsen.
Vorige week hoopte ik op rust in de tent,zodat de rode cijfers zouden verbleken,nu ja,dat is zeker gebeurd,ja nog veel meer,door de super goede verwachtingen van asmi,sprong ook mijn topspelertje enorm omhoog,liefst +7,15% erbij deze week en daarmee staat hij in de 3700 serie van de NS,die verzorden vele jaren de sneltrein diensten,voor de oorlog,1 exemplaar staat in het spoorwegmuseum de 3737,mijn toppertje legde de lat er zo geweldig op,dat de grote drijfwielen doorsloegen en pas stopten bij 37,78,nou daar mag wel een concert op de prachtige stoomfluit voor weerklinken!!
over die rust,ben ik nog lang niet gerust,het akkoordje valt wel heel erg in het voordeel van die lange aan de overkant van de grote plas uit,dit zal wel niet lang stand houden,in een goed huwelijk is het geven en nemen, om in winterse termen te blijven;strenge heren regeren niet lang,trumpio moet natuurlijk ook een heel deel van die gehate heffingen laten vallen,ik kan me niet voorstellen,dat die slimme chinesio's zich met zo'n dooie mus het riet in laten sturen!
Het grote beleggers debat,had als verrassing,dat niemand van de topspecialisten zagen,dat besi van het jaar voor 90% zeker gaat eindigen op het podium,misschien wel op plaats 1!!!
Ongelooflelijk,dat niemand de aanstormende chiprally in zijn tips betrok,is dit weer een gevolg van die typische beurs kortzichtigheid,jimmetje beval zelfs een aandeel aan waar we zeker van af moeten,kunstmest,als mijn vrouw spruiten kookt verspreid zich een heerlijke geur door de keuken,ze zijn op natuurmest gekweekt,doe je hetzelfde met op kunstmest gekweekte spruiten,dan stinkt heel je keuken;terug naar de scheppings orde,mens en dier produceren afval,waar een nieuwe generatie planten,prachtig op gedijt!
Willempje waagde het zelfs omdat levensgevaarlijke uranium aan te bevelen,hier moeten we zeker niet heen,wie de schitterrende nieuwe afleveringen van railaway heeft bekeken,kon zien,hoe je bij vele snelstromende rivieren een halve meter onder water prachtige stroomturbines kunt plaatsen,geen gezichtsvervuiling en 168 uur per week zeer veel stroom,als hier een aandeel vo0or komt ga ik hem zeker kopen!!
Nico is kundig,maar mij te krampachtig,hij brengt zijn boodschap net,dat als zijn tip,onverhoopt 5% zakt,je op sterven na dood bent,ietsje meer humor nico,dan kom je weer op 1!!
Robbie had een mooie 2e tip;starbucks,ik zeg altijd maar zo; aktie,aktie,aktie en een lekker baksie,dan ben je de bink!!
Nog wat klussen voor mijn nieuwe firma-winkel,morgen op bezoek bij een oud herder,hij legde altijd,met hooggeheven handen,koninklijk royaal de zegen van de HEERE op de gemeente,hij liet prachtig zien,hoe zijn ZENDER is!!
Maandag hoop ik dat mijn topspelertje op het nieuw circuit van zandvoort asmi voorbij gaat scheuren,asmi staat in zijn hoogste versnelling,maar besi,staat historisch gezien nog maar in zijn 3!! SJALOOM!!!
Patmania
0
quote:

De Jonkheer schreef op 18 januari 2020 11:59:


Logisch. In de grote steden zijn de huren tot een absurd hoog niveau gestegen. Een klein winkelcentrum binnen een woonkern van een paar duizend huishoudens heeft veel meer bestaansrecht. Met een tien a twintigtal winkels kun je prima een houdbare situatie hebben zolang de huren niet te hoog zijn.


Het is niet alleen in de grote steden. Ook de middelgrote en kleine steden hebben al flinke gaten in het winkelaanbod. De grote ketens hebben geen interesse in panden onder een bepaalde m2. De huur daarentegen is te fors voor een kleine winkelier om een boterham te verdienen. Daarnaast de steeds toenemende regeldruk vanuit gemeentes en overheid zorgt ervoor dat binnensteden doodbloeden.
Banana
1
En weer wacht men tot de kalf verdronken is. Dus dat de meeste winkeliers het loodje leggen en mensen vrijwel nergens kunnen winkelen behalve online. Eten en naar kapper gaan enz. kan natuurlijk nog altijd maar het beeld is saai geworden. Zelfs het online beeld dreigt saai te worden omdat Amazon de meeste concurentie straks de nek zal omdraaien.
Hoog tijd dat er wat aan gedaan wordt om de oneerlijke concurentie van online tegen te gaan.
In plaats dat de regering wat aan doet aan dit beeld en ook wat aan doet aan de torenhoge huren en huizenprijzen, wordt gewoon gekibbeld over stikstof.
Vroeger vielen inkomsten uit verhuren gewoon in Box 1. Nu in Box 2 of nog erger, in Box 3 (onbelast).
Eigenlijk moet opbrengst van verhuren terug naar Box 1 zodat dit een rem wordt op de steeds hoger wordende huur en koop prijzen van huizen en winkelpanden, vooral in bepaalde steden.
Terug naar vroeger.
Woningen zijn niet om te speculeren.
Ook online bedrijven zouden hoger belast moeten worden want het concurrentie veld zou gelijk getrokken moeten worden.
Maar men vergadert maar en wikt en weegt en drinkt dan koffie en ....doet soms uiteindelijk wat maar pakt de oorzaak niet bij de wortel aan. Bij therapie eerst goede diagnose stellen. Anders geen goede therapie.
Japio_
1
Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Er zitten prachtige panden tussen waar ik graag wil wonen (en vele anderen met mij). Een kwestie van het bestemmingsplan wijzigen en daarmee zal de kwaliteit van de winkels die blijven toenemen dus een win/win.
Endless
0
Ik ga zelf niet naar sommige steden omdat de parkeerfaciliteiten slecht zijn en als er dan ook torenhoge Parkeerkosten worden gevraagd denk ik laat maar. De gemeentes moeten deze verlagen want leegstand is de doodsteek voor de stad waar zij ook veel aan verdienen.
Banana
0
Ben bang dat als er veel winkels leeg staan de hele straat ongezellig wordt en het hele centrum als het ware verdwijnt. Voor winkelen zou je dan 30 km verder op moeten gaan maar daar krijg je hetzelfde beeld. Kijk nou maar eens hoe stil de winkels zijn en hoe groot de omzet van Amazon is.
Of de winkeliers moeten klanten die hun winkel binnenkomen al entree geld laten betalen, zelfde zoals men nu een openbaar toilet binnenkomt.
zwevendezaken
1
"onze bestuurders" dan verhogen we toch gewoon de ..... Belastingen

..... Onroerengoed wegenbelasting parkeergelden precariorechten kortom de hele belasting en vergunningen opbrengsten, wanneer een politieke partij tegen belastingen en vergunningen excessen!
R0ME0
0
De wereld veranderd en de invulling van de binnenstad moet mee.
Nu er ook vertraging is in het aantal ombouwingen naar horeca moet er een versnelling komen van het aantal ombouwingen naar appartementen.
Dat is ook prima verhuur.

De markt gaat zijn werk wel doen, maar moet wel de kans krijgen van de beleidsbepalers.

Als die ouderwets blijven vasthouden terwijl ze zelf ook steeds meer online bestellen....

Maar het moet altijd eerst weer lelijker worden voordat het weer fraaier wordt.
leek2018
0
Leegstand is alleen maar het gevolg omdat de huurprijs te hoog is. Alleen winkels waar zwart en of crimineel geld mogelijk is, blijven nog bestaan. Kapperszaken zijn daar een duidelijk voorbeeld van en in mindere mate de horeca.
Sebasssss
0
Die snap ik even niet. Door hoge huur staan er meer winkelruimtes leeg? Dit is toch gewoon een Vraag/aanbod casus, toch? Kortom, leg het me even uit ;)
leek2018
0
quote:

Sebasv2 schreef op 18 januari 2020 16:40:


Die snap ik even niet. Door hoge huur staan er meer winkelruimtes leeg? Dit is toch gewoon een Vraag/aanbod casus, toch? Kortom, leg het me even uit ;)

Het aanbod is hoog, dan moet juist de huur vraagprijs dalen. En dat gebeurt niet.
Show_Me_The_Money
0
Het signaal van dit artikel laat geen ruimte voor twijfel:

Als je nog aandelen hebt in fondsen die investeren in winkelvastgoed deze z.s.m. verkopen. Beter iets dan niets.
IceBear1
0
Race to the bottom voor winkeliers en hun personeel. Amazon er ook nog bij dit jaar.
IceBear1
0
Amazon heeft zoveel cash, dat ze zich de gehele retail markt in het vrije weste gaan toe eigenen. Net als Google in IT diensten voor consumenten.
Japio_
0
quote:

Show_Me_The_Money schreef op 18 januari 2020 16:59:


Het signaal van dit artikel laat geen ruimte voor twijfel:

Als je nog aandelen hebt in fondsen die investeren in winkelvastgoed deze z.s.m. verkopen. Beter iets dan niets.


En dan de zilvervloot missen bij herontwikkeling?
IceBear1
0
quote:

Japio_ schreef op 18 januari 2020 18:34:


[...]

En dan de zilvervloot missen bij herontwikkeling?Herontwikkeling in wat? Woningen? Ik heb je huiswerk gedaan.
Met een gemiddelde huurprijs van 55 euro per m^2 per maand voor een winkel is het ombouwen naar woonruimte toch een flinke afschrijving met een huurprijs van ca. 20 euro per m^2 per maand.... commerciële vastgoed is gemiddeld genomen dus rommel om in te investeren.
IceBear1
0
quote:

Dead cat bounce schreef op 18 januari 2020 20:15:


Mensen kopen geen dure troep meer.
Eerste waarschuwing .


idd, milieu onvriendelijke troep die in China wordt gemaakt onder leiding van de communistische volkspartij voor een paar centen, onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden, en die men hier vervolgens voor veel geld probeert te verkopen, met flinke heffingen van onze overheid erop, die vervolgens met het geld de massa immigratie van kanslozen door Rutte en Merkel bekostigd.
28 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.