Amerikanen kondigen sancties aan voor pijplegschip Nord Stream 2

Gepubliceerd op 18 januari 2021 22:16 | Reacties: 9

BERLIJN (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan sancties opleggen aan een Russisch pijplegschip en diens eigenaar KVT-RUS, die betrokken zijn bij de aanleg van de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2 van Rusland naar Duitsland. Dat hebben de Amerikanen laat weten aan de Duitse overheid. Wat de strafmaatregelen precies inhouden, is niet naar buiten gebracht.

Duitse autoriteiten gaven onlangs juist weer toestemming om verder te gaan met het project, tot ergernis van de regering in Washington. Het schip in kwestie, de Fortuna, ligt momenteel nog voor anker in de Oostzee bij Rostock.

De pijpleiding is al voor het grootste deel klaar, maar er is nog steeds veel gesteggel over. De VS zijn tegen de pijpleiding, omdat Moskou daarmee meer invloed in West-Europa zou krijgen. De Amerikaanse overheid dreigde al herhaaldelijk met sancties voor ondernemingen die meewerken aan de aanleg. Ook aankomend president Joe Biden heeft zich in het verleden tegen Nord Stream 2 verzet. Het is nog onduidelijk of hij na zijn aantreden op woensdag zal aansturen op een compromis over de kwestie.

Bij Nord Stream 2 zijn veel bedrijven betrokken, onder meer olie- en gasconcern Shell. Ook Europese landen als Polen en Oekraïne zijn fel tegen het project. De Duitse regering stelt juist dat de gaspijplijn zorgt voor een directe en zekere energietoevoer. Met Nord Stream 2 moet de capaciteit voor gasleveranties van Rusland aan Duitsland worden verdubbeld.

10 Posts
jan de vakman
5
Wat zou Biden er van vinden als Merkel zich bemoeit met die zwaar omstreden olieleiding door natuur gebieden, Joetje; bemoei je alstjeblieft met je eigen zaken, daar heb je je handjes meer dan vol aan!!
Doordenker
1
Het is veel meer een economisch dan een politiek issue,. USA wil schalie gas leveren zonder al te veel concurrentie.
Dr. Bibber
0
Duitsland wil geforceerd van zijn kernenergie af, dan is die gasleiding een zegen.
Gewoon weer fossiele verbranding.
boomer92
2
quote:

Pietjebel123 schreef op 19 januari 2021 00:46:


En NL moet van het gas af?!
ab , dat is wat ik ook dacht bij het lezen , maar jij was eerder . btw , moet nieuwe gasketel laten plaatsen . gaat nog jaren duren voordat er iets voor in de plaats komt . zonnepanelen is het ook niet meer , kan niet worden terug geleverd , de energie gaat gewoon de grond in , netwerk kan het niet aan !! de wolf terug in ned. leuk als je 10 hoog in k*t amsterdam woont of in de grachten gordel ! minder leuk voor de boeren en de rest van NL ,zo ook met de woningen ! ze zijn er wel maar niet in de randstad Pffffffffffff ook deze week ging het op espn alleen maar over ajax . alsof de rest van het land niet bestaat !
GroteSmurf
0
quote:

jan de vakman schreef op 18 januari 2021 23:09:


Wat zou Biden er van vinden als Merkel zich bemoeit met die zwaar omstreden olieleiding door natuur gebieden, Joetje; bemoei je alstjeblieft met je eigen zaken, daar heb je je handjes meer dan vol aan!!


Maar Biden zet morgen direct een streep door die pijpleiding.
Probleem opgelost.
geobeo
0
quote:

Mijn Vriend schreef op 19 januari 2021 05:14:


Is Geo Beo weer ziek?, hij/ zij lijkt afwezig te zijn.


Ha leuk. Heb er nog eens over nagedacht en me gerealiseerd dat logisch redeneren hier geen zin heeft. Saaie zaken als CO2 uitstoot, politieke afhankelijkheid, etc. Wie zit daar nou op te wachten?

Laat ik het eens over de standaard "Orange man bad" emotionele boeg proberen op IEX/NOS niveau. Niet te veel logica of kennis van natuurkunde en geschiedenis erbij.

Gaan we dan.

Vuile chanteurs daar in Amerika, uit het niks heel de tijd Europa de wil opleggen, hoe komt dat toch? En waarom trekken we ons daar iets van aan? Zo vreemd he.
Misschien dat Biden het anders doet (want op de NOS-kerkdienst zag ik "Biden = goed", "Trump = slecht"). Laat Duitsland lekker doen waar ze zin in hebben. Handel met de Russen is goed. Beter handel dan oorlog. Putin is heus niet zo slecht als we denken, die heeft het beste met ons voor. Hij wil gewoon vrede en handel. En wat moet Duitsland anders? Kern energie is immers geen optie (want kern centrales ontploffen altijd en dat is heel gevaarlijk), dus dan blijft alleen gas over.

Zoiets?

Voor degene die nu ontploffen: bovenstaande was sarcasme.

Duitsland aan Russisch gas. What could possibly go wrong? Putin zou toch nooit dreigen met gaskranen dichtdraaien?

www.tubantia.nl/buitenland/gazprom-dr...

Of de prijs omhoog gooien om hun politieke zin door te drijven bij Duitsland. Dat zouden ze toch nooit doen?

www.ad.nl/buitenland/rusland-verhoogt...

En de landen waar die pijpleiding doorheen loopt die zouden daar toch ook geen misbruik van maken?

www.ed.nl/overig/wit-rusland-verhoogt...

Dan nu mijn echte mening die de vaste lezers wel kennen: de domheid van Duits enegiebeleid is eindeloos.
JoenieV
0
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.