Handelsupdate doet beurswaarde Marel geen goed

Gepubliceerd op 20 januari 2020 10:05 |

AMSTERDAM (AFN) - De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel stond maandag bij de sterkste dalers op het Damrak. De in Amsterdam genoteerde onderneming werd door beleggers lager gezet na een handelsupdate. Daaruit kwamen onder meer lagere winstmarges naar voren.

Marel sloot volgens voorlopige cijfers het boekjaar 2019 af met een omzet van bijna 1,3 miljard euro, tegen 1,2 miljard euro een jaar eerder. Ongeveer 320 miljoen euro van de opbrengsten werd in het slotkwartaal gerealiseerd. De kwartaalomzet steeg daarbij met 9 miljoen euro ten opzichte van het slot van 2018.

Tegenover de omzetstijging stonden dus wel lagere marges. Deze verlaging werd volgens Marel onder meer veroorzaakt door hogere kosten om de "verschuiving in de geografische vraag" aan te pakken. Waar normaliter een marge op de brutowinst tussen de 14 en 15 procent wordt gerealiseerd, zal dit voor 2019 circa 13,5 procent zijn.

Verder had het bedrijf 303 miljoen euro aan bestellingen binnengekregen. Ook dit betekende groei. De vrije kasstroom in het slotkwartaal van 53 miljoen euro, bestempelde Marel als robuust. En gelet op de aanbetalingen op bestellingen valt volgens Marel op te maken dat marktomstandigheden verbeteren en dat klanten meer bereid zijn om investeringen te doen.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.