CNV: veel problemen met betaling van uitzendkrachten

Gepubliceerd op 23 februari 2021 09:35 | Reacties: 5 | Onderwerpen: detachering 

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV waarschuwt voor grote misstanden in de uitzendbranche. De afgelopen drie jaar zorgde de bond voor ruim 2,3 miljoen euro aan nabetalingen aan uitzendkrachten die de vakbond hadden ingeschakeld. Daarmee is "slechts een fractie" van de problemen boven water, vreest de bond.

Volgens het CNV worden uitzendkrachten stelselmatig verkeerd ingedeeld, soms zelfs niet in de juiste functieschaal. Dat heeft gevolgen voor het salaris. Ook krijgen uitzendkrachten vaak niet de toeslagen waar ze recht op hebben, of ze krijgen ten onrechte geen transitievergoeding.

De meeste problemen zouden zich voordoen bij uitzendbureaus die zijn aangesloten bij grote koepelorganisaties zoals ABU of NBBU. De bond wil dat de koepels de uitzendbureaus strenger aanpakken en de bureaus die moedwillig onderbetalen uit de koepel worden gezet.

Het CNV roept uitzendkrachten op hun betalingen goed bij te houden en te bewaren. Dan kan er beter gecontroleerd worden. Volgens de bond lag de gemiddelde nabetaling het afgelopen jaar op bijna 4800 euro bruto.

"Uitzendkrachten realiseren zich vaak niet goed welke rechten ze hebben. Als ze twijfels hebben of de uitbetaling klopt, moeten ze zich vooral bij ons melden", zegt Henry Stroek van het CNV-team Bestrijding Misbruik Uitzendconstructies. Hij geeft aan dat uitzendkrachten ook bang zijn om voor hun rechten op te komen. "Als ze hun rechten claimen is vaak daar het gat van de deur."

6 Posts
Lepre Chaun
1
de Telegraaf van vandaag staat een artikel over niet correcte loonbetalingen door ABU- en NBBU-leden.

Het gaat om een bedrag van ruim 2 miljoen euro over de afgelopen 3 jaar.
Dat is 0,01% als we bedenken dat er in drie jaar tijd zo’n 35 miljard euro aan salaris wordt betaald in de uitzendbranche. Dat neemt niet weg dat elke niet correcte loonbetaling er een te veel is.

Er kan dus wel eens iets fout gaan.
Onder andere doordat uitzenders de beloning moeten toepassen van inleners. Die is in elke sector verschillend. ABU-leden zijn uiteraard verplicht om elke niet correcte loonbetaling te herstellen. Doen ze dat niet of – erger – betalen zij moedwillig niet goed uit? Dan is dat reden voor royement.

Weer van een mug een olifant maken dus doet CNV.
Pensioen in zicht
0
En dit zijn je rechten als uitzendkracht;

"Als ze hun rechten claimen is vaak daar het gat van de deur."

Loonslavernij en niets anders is het.
De amateur
0
quote:

Pensioen in zicht schreef op 23 februari 2021 11:20:


En dit zijn je rechten als uitzendkracht;

"Als ze hun rechten claimen is vaak daar het gat van de deur."

Loonslavernij en niets anders is het.


Vriendelijke manier duurde te lang en na een jaar was niets gebeurt over me te lage inschaling. (uitzendbureau had volgens mij ook doelbewust niet vermeld welke schaal ik zat) Rechtsbijstand ingeschakeld en toen was het na paar maanden opgelost. Geen enkele dreiging geweest om naar de deur gewezen te worden.
flaum
0
Precies moderne slavernij, dat is het en niks minder. Menig uitzendburo eigenaar en medewerkers mogen der eigen kapot schamen hoe ze met hun uitzendkrachten omgaan.
Rowi62
0
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.