Uitbreiding glasvezelnet zwakt verder af

Door AFN op 23 juni 2017 10:48 | Views: 2.760

HOUTEN (AFN) - De uitdijing van het Nederlandse glasvezelnet is afgelopen jaar verder afgezwakt. Volgens marktonderzoeker Telecompaper valt er voor de komende jaren ook geen hele sterke groei meer te verwachten voor dit netwerk voor snel internet.

Het aantal aansluitingen dikte vorig jaar met 137.000 aan tot een kleine 2,7 miljoen. Dat was een ,,scherpe daling'' ten opzichte van de 200.000 nieuwe lijnen in 2015 en de ruim 400.000 in 2014.

Telecompaper gaat er vanuit dat in 2021 ruim drie miljoen Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting zullen hebben, ofwel zo'n 38 procent van het totaal. Waarschijnlijk iets meer dan de helft van de aangesloten huizen gaat de verbinding ook daadwerkelijk gebruiken.

Reggefiber

Reggefiber, dat onderdeel is van KPN, was vorig jaar opnieuw de grootste glasvezelnetlegger. Dat gebeurde echter voornamelijk in de eerste helft van het jaar. In de tweede helft viel de uitrol vanuit Reggefiber min of meer stil.

Voorlopig verwacht Telecompaper bij deze speler, die in 2014 volledig in handen kwam van KPN, ook geen ,,significante aanwas'' meer. Het telecombedrijf heeft volgens de onderzoekers aangegeven zich in plaats daarvan meer op verbeteringen van het oudere DSL-netwerk te gaan richten. Daarmee kunnen mensen internetten via hun koperen telefoonlijn.

De komende jaren zal de groei bij glasvezel dus vooral van andere partijen moeten komen, zoals nummer twee CIF en E-Fiber, Kabelnoord, Rendo en Rekam.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

5 Posts
kabalebo
0
Ja, als gemeenten weigeren om vergunningen af te geven voor graafwerkzaamheden, ja.....dan daalt het aantal glasvezelaansluitingen vanzelf. Dat kan een kind zien, maar kennelijk overheidsorganen niet. Zelfs in Amsterdam is maar een klein gedeelte 'op glas' aangesloten.
tolman
0
En de telecombedrijven maar afknijpen, zou goed zijn voor de consument.
Gevolg; minder investeringen in nieuwe technologie.
Erik9400
0
Elke nieuwe glasvezelaansluiting kost KPN eerst veel geld.

Als je met optimaliseren koper minder kosten maakt lijkt mij dat geen slecht nieuws

We hebben allemaal streaming netflix terwijl je vroeger aan het down/uploaden was.

Ik heb genoeg aan koper en denk 90% van de nederlanders

kabalebo
0
Glasvezelkabel via het rioleringstelsel.....dat lijkt me de goedkoopste oplossing. Dan kan iedereen in Nederland, zonder graafwerkzaamheden, voorzien worden van een snelle verbinding. Schotels weg, antennes weg,....opgelost.
[verwijderd]
0
quote:

kabalebo schreef op 23 juni 2017 11:55:

Glasvezelkabel via het rioleringstelsel.....dat lijkt me de goedkoopste oplossing.
Ja, maar dampende sex op de buis gaat dan wel erg stinken !!
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.