KPN steekt miljarden in uitrol glasvezelnetwerk

Gepubliceerd op 24 november 2020 07:54 | Reacties: 1

KPN (17:35)

2,635 +0,001 (+0,04%)

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - KPN steekt de komende drie jaar 3,5 miljard euro in verdere digitalisering, waaronder de verdere uitrol van het glasvezelnetwerk. Volgens de onderneming zijn goede verbindingen nooit belangrijker geweest dan nu, nu door de coronacrisis nog niet eerder zoveel mensen vanuit huis werkten. Topman Joost Farwerck spreekt liever van een koersversnelling dan een koerswijziging.

Op dit moment biedt KPN bij een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel aan tot in de meterkast. Vanaf volgend jaar worden jaarlijks circa 500.000 nieuwe lijnen uitgerold. KPN spreekt van een recordaantal nieuwe verbindingen die worden gerealiseerd. Over drie jaar heeft meer dan de helft van Nederland glasvezel van KPN in de meterkast, in 2025 is dat circa 65 procent.

Volgens KPN zit Nederland door de coronacrisis in een digitale stroomversnelling. Daarmee neemt de roep om veilig, betrouwbaar en snel internet toe. In de toekomst zullen naar verwachting steeds meer apparaten in en om het huis rechtstreeks met internet verbonden zijn. Verder speelt glasvezel volgens KPN ook een essentiële rol in de ondersteuning van onder meer de zorg en het onderwijs.

Concurrerende aanbieders

KPN zegt verder zijn netwerk open te blijven houden voor concurrerende aanbieders om telecomdiensten te bieden. Daarmee zijn volgens het bedrijf consumenten en bedrijven verzekerd van de keuzevrijheid waarbij de capaciteit van het netwerk beter wordt benut. Ook stelt dit KPN in staat om de kosten voor de aanleg weer enigszins terug te verdienen.

Door verdere digitalisering en aanpassingen in werkprocessen zal KPN in de periode 2021 tot 2023 jaarlijks 250 miljoen euro aan kosten besparen. KPN is naar eigen zeggen in staat om alle investeringen uit eigen opbrengsten te financieren. Ook de voorgestelde dividendverhoging van 3 tot 5 procent per jaar komt uit eigen zak.

Voor volgend jaar rekent KPN op groei van onder meer het bedrijfsresultaat, waarbij de totale investeringen rond de 1,2 miljard euro zullen liggen en een jaar later tussen de 1,1 miljard en 1,2 miljard euro. De vrije kasstroom moet op termijn van 750 miljoen euro stijgen naar 870 miljoen euro in 2023.

2 Posts
JIBA
0
quote:

Achteraf gezien... schreef op 24 november 2020 08:15:


Waarom nog kabels leggen als 5G dit ook kan leveren?


Is makkelijker aftappen.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.