'ECB kijkt of banken bestand zijn tegen golf aan wanbetalingen'

Gepubliceerd op 26 januari 2021 15:42 | Reacties: 13 | Onderwerpen: banken 

ING (08 mrt)

10,434 +0,472 (+4,74%)

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de kredietrisico's bij banken komende tijd extra scherp in de gaten, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Volgens de bronnen probeert de toezichthouder zo uit te zoeken of banken bestand zullen zijn tegen een mogelijke golf aan wanbetalingen vanwege de coronacrisis.

De ECB en nationale waakhonden zouden grote financiële concerns als BNP Paribas en Deutsche Bank ook dwingen om aanvullende informatie te vertrekken over hun uitstaande leningen aan bedrijven. Een woordvoerder van de centrale bank uit Frankfurt wilde dit evenwel niet bevestigen.

De banken hebben afgelopen maanden al veel geld apart gezet voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden. Maar de ECB zou toch bezorgd zijn over de wijze waarop diverse banken dit soort kredietrisco's in de boeken verwerken. Als de steunmaatregelen van overheden straks worden afgebouwd, kunnen ze wel eens met onvoorziene omstandigheden te maken krijgen.

Ook de grote Nederlandse banken hebben afgelopen jaar veel geld in hun stroppenpot gestopt. Door de crisis verslechterden hun resultaten in rap tempo. ING en ABN AMRO hebben ook flinke banenreducties aangekondigd, al stonden die ingrepen volgens de banken deels los van de virusuitbraak. Hoe de Nederlandse banken er voorstaan wordt volgende maand duidelijk, als ze hun jaarcijfers publiceren.

16 Posts
Katsjinggg
0
Met andere woorden...de ECB zal zich waarschijnlijk weldra negatief uitlaten over uitbetaling dividenden (zelfs al zijn er enorme verschillen tussen banken onderling en tevens gigantische tussen de soorten banken...)
Jelle Trader
5
Veel succes ECB!

Er zijn slechts twee banken die in de komende periode niet in de problemen komen:
De voedselbank en de bloedbank.

Het lot voor de overige banken is m.i. bezegeld en de gevolgen a matter of time,...
drooglegging
2
De vraag stellen is gelijk het antwoord: uiterst onzeker!

Wat DB betreft: dat gaat pas loskomen nadat Frau Merkel het podium heeft verlaten, zij is/was immers de Beschermvrouwe van DB in eigen persoon.

Op BNP Parisbas kun je ook niet echt blind varen, te nationalistisch, een soort van Air France constructie: we blijven hoe dan ook bijstorten ook al komt de hemel naar beneden.
StoplossBurner
2
Dit is toch geen nieuws. Elk jaar worden er extreme stress test uitgevoerd en slagen alle banken (misschien op DB en een enkele Italiaanse/Spaanse na) met vlag en wimpel. Indien het nu ineens anders is dan kunnen we daar ook wel mee stoppen.
Stb1
1
Er word al meerdere kwartalen voorziening gemaakt.
En nog weinig failliesementen..Dit zit al ingeprijst
De grootste koersdruk is geweest.
Bank heeft meer dan 50 miljard cash
En elk jaar 5 erbij
Vestzak broekzak met de overheid.
HAMMER 51
0
Wauw, ze hebben het door na 10 maand
Top lui,u moet er niet naar te kijken zal het probleem niet oplossen.
Er iets aan doen!!!! daar voor worden jullie vet betaald.
Misschien nog eens een jaartje laten overgaan en heel misschien heeft het probleem zich opgelost .HiHi
Rowi62
0
Winkels weer open en dan kunnen de consumenten weer spenderen. Overigens isTurkije het grootste (?) risico voor banken in Duitsland, Spanje en Frankrijk.
Jestbread
1
quote:

Jelle Trader schreef op 26 januari 2021 15:50:


Veel succes ECB!

Er zijn slechts twee banken die in de komende periode niet in de problemen komen:
De voedselbank en de bloedbank.

Het lot voor de overige banken is m.i. bezegeld en de gevolgen a matter of time,...

Vooralsnog weinig faillisementen en hebben banken flinke buffers. Ik zie het allemaal zo'n vaart niet lopen. Er zijn een hoop mensen met webshopjes begonnen en eigenlijk leert de crisis ook wel dat de Nederlandse bevolking over het algemeen behoorlijk wat vet op zijn botten heeft.
Maan Arkenbosch
0
E.C.B. krijgt de hete adem van FINTECH en de digitale €, en hoge hypotheken met lage rente,welke tot krapte bij de banken kunnen leiden, in zijn nek.
WijHetVolk
0
@Jelle Trader
Ik ben bang dat je gelijk gaat krijgen. Zolang het Corona virus vrij kan muteren en "men" hier geen antwoord op heeft zal het aantal (faillissementen) wanbetalingen ook onbekend zijn. Als in het waarschijnlijke geval de lock-down nogmaals voor 2 tot 4 weken verlengd word zullen veel ondernemers het opgeven of gedwongen worden het op te geven.
Uitzendkrachten/flexwerkers zullen ook langzamerhand wel aan het einde van hun spaargeld komen.
Dat er nog Horeca is vind ik wel een compliment waard voor de ondernemers maar veel langer zal dit niet kunnen duren
san marco
0
Steunen die banken! Al ruim 10 jaar vliegen de triljoenen om je oren dus een tientallen miljarden zijn peanuts. Blijven drukken die biljetten....
R.J. Daniels
0
Wordt dit de “externe schok” waarop Koning W-A doelde in zijn laatste Troonrede?
drooglegging
0
Dit jaar "Davos" online?

Ik zet in op DB als grootste gevaar voor het EU monetair stelsel.

Jarenlang gevolgd via Zerohedge/Business insider, alles werd geplakt, documenten, bewijzen, medewerkers die er gewoon over schreven, alles werd de kop ingedrukt door onduidelijke krachten.

DB kwam als enige de bankencrisis door zonder steun!!! Ik geloofde ex CEO Jozef Akkermans op zijn staalblauwe ogen, de dag des waarheid gaat zich aandienen.

De laatste jaren 400 miljoen euro kwartaalwinst, alles fris en fruitig, niet te extreem, alles binnen de denkbare bandbreedtes.

En de toezichthouder Bafin dan? tientallen figuren aan de top deden in Wirecard aandelen, das lekker zeg! Germany ist nicht gut.

De hypovereinsbank(150 miljard euro steun) was een lachertje, der Neue Kanselier gaat schoon schip maken en zijn voorganger besmeuren met pek en veren zoals dat altijd in de politiek gaat, niemand is onvervangbaar!
Rupert
0
@drooglegging.... de 10 jaarsrente wordt ook al zo mooi gestuurd door de ECB..... het moet en zal rond de -0,5%.....alle banken moeten en zullen cijfers gaan presenteren die niet goed genoeg zijn om dividend te hervatten maar ook niet slecht genoeg zijn om het vertrouwen te ondermijnen.

Het is net communisme waar we in terecht zijn gekomen...... niets gaat failliet of valt om, en nergens mag geld aan verdiend worden
Banana
0
Hou alsjeblieft de banken overeind. Die worden tenminste nog nauwlettend gecontroleerd.
De online credieten en betalings diensten worden niet duidelijk gecontroleerd en kunnen zo omvallen en als ze groot zijn een hoop meesleuren.
Het is ook makkelijker om geld uit te geven met een betaalpas of telefoon. Het eerste wat adviseurs hun clienten die failliet zijn adviseren is: geen creditkaarten gebruiken en alles cash betalen. Dan weet je hoeveel je uitgeeft. In Amerika zijn heel veel mensen met schulden die nooit kunnen terugbetalen omdat ze creditkaarten gebruiken.
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.