Duitse inflatie loopt onverwacht hard op

Gepubliceerd op 28 januari 2021 15:13 | Reacties: 19 | Onderwerpen: Duitsland  inflatie 

WIESBADEN (ANP) - De Duitse inflatie is deze maand veel harder opgelopen dan waar kenners rekening mee hadden gehouden. Volgens het Duitse statistiekbureau werd het leven deze maand in doorsnee met 1,6 procent duurder op jaarbasis, waar rekening gehouden werd met een stijging van 0,5 procent.

Als reden voor de oplopende inflatie wordt onder meer op de stijging van het minimumloon gewezen. Daarnaast zou het terugdraaien van de lagere btw-tarieven van vorig jaar ervoor gezorgd hebben dat de geldontwaarding een vlucht nam.

Volgens kenners is het mede door het positieve effect van de btw-wijzigingen moeilijk om te bepalen wat het drukkende effect van de lockdownmaatregelen is geweest op de inflatie. ING-econoom Carsten Brzeski wijst erop dat dit het begin markeert van een periode van hoger dan gemiddelde inflatie in Duitsland, wat de grootste economie van de eurozone is.

Hogere energieprijzen

Na de zomer zou de inflatie in Duitsland boven de door de Europese Centrale Bank beoogde 2 procent kunnen uitkomen. Dat noopt de centrale bank mogelijk tot andersoortige ingrepen. Nu is het beleid er vooral op gericht om de inflatie aan te jagen.

Het volledige effect van de hogere energieprijzen ten opzichte van vorig jaar zal in de komende maanden zichtbaar worden. Ook zal het volledige basiseffect van de teruggedraaide btw pas na de zomer in de inflatiecijfers tot uiting komen. Dat de prijzen van kleren duurder uitvielen is volgens ING het gevolg van de winkelsluitingen. Daarmee worden de fictieve prijzen nu vergeleken met de winteruitverkoop prijzen van een jaar eerder.

22 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
an12
0
Hier gaat het straks overal mis mee. Eerst inflatie, gevolgd door hogere rentes en dan kunnen de overheden hun schulden (door de hogere rente) niet meer betalen.
Past het?
0
Niet de overheid, de burger gaat hier voor bloeden ten gunste van het groot kapitaal.
Zodat de burger totaal geen armslag meer zal overhouden...hiep hiep hoera
Past het?
1
Hogere rentes zijn niet aan de orde men is al vanaf de jaren 80 de rente aan het omlaag "brengen"
Overheid leent gewoon tegen negatief..dus ja de belastingbetaler gaat dit betalen.
Als je nu een rente verhoging gaat krijgen dan zijn de rapen echt gaar, het stelsel is al kapot gemaakt (geen marktwerking meer zoals het in een normale economie zou moeten gaan)
Past het?
0
inflatie loopt op (geld ontwaarding) beurs vliegt wederom door plafond....waar komt dit geld vandaan??
De ecb met het krankzinnige QE, met een verborgen agenda die enkel en alleen maar het groot kapitaal moet dienen.
Er zijn teveel mensen op de aardkloot...die kosten teveel.
Immers ieder mens heeft een "bepaalde" co2 uitstoot gehalte aan zich gekoppeld, dit mag niet volgens ene "lul"die iets met computers heeft te maken
finance2u
0
De goudprijs reageerde direct op dit inflatiecijfer, en dit is nog maar Duitsland...wat zou er gebeuren als Biden straks het minimumloon in Amerika gaat verhogen?
Flowermountain
2
Bescherm je vermogen, koop aandelen, vastgoed, goud, zilver of Bitcoin. Steek je steeds minder waard wordende euro in keiharde assets. Dit is nog maar het begin!
Past het?
1
quote:

Flowermountain schreef op 28 januari 2021 16:27:


Bescherm je vermogen, koop aandelen, vastgoed, goud, zilver of Bitcoin. Steek je steeds minder waard wordende euro in keiharde assets. Dit is nog maar het begin!


precies..alhoewel aandelen is nu tricky met deze koersen, ga dan voor een bluechip met dividend.
Zomaar aandelen kopen met deze koersen zal de gemiddelde belegger de kop gaan kosten .
Grondstoffen gaan het doen...BTC is te volatiel
het zwaard
0
De Euro wordt door de Duitsers bewust omlaag gepraat, wat op zich niet slecht is voor de ganse Europese economie. Niemand wil een dure munt ,ook de Amerikanen niet.Tenslotte is er nog het stimulusplan van Biden van 1900 mrd USD. Dit zal zeker ook gevolgen hebben voor de langere termijn.Fiscale stimuli duwden de verwachte break-even inflatie op 5 jaar tijd tot het hoogste niveau sinds begin 2013. Hierdoor is het risico op een langtermijnrente niet uitgesloten.De markten denken steeds 6 à 9 maanden vooruit. Eenmaal de pandemie afgelopen is is het ook afgelopen met monetaire en fiscale strategie.Voor Europese bedrijven wordt dit jaar een winststijging van 40% verwacht, zeker haalbaar bij een normalisering. De vraag blijft echter :zijn de beurzen te veel vooruitgelopen ?
watergordijn
1
quote:

Flowermountain schreef op 28 januari 2021 16:27:


Bescherm je vermogen, koop aandelen, vastgoed, goud, zilver of Bitcoin. Steek je steeds minder waard wordende euro in keiharde assets. Dit is nog maar het begin!


Spijker op zijn kop! @ AD lees je even mee? Ik moest mijn studieboeken er nog even bijplakken, omdat jij dacht dat we tijden van deflatie krijgen! Het wordt hyperinflatie, let op je shorts ;)
Nuchtere Kijk Op
0
Zie wat overheden doen! Schulden maken, en dan lenen en bij betaald worden. En diegene die bv. waarde heeft opgebouwd op z'n bankrekening, woning, bezit auto enz. Die wordt alleen maar beboet. Diefstal, crimineel bijna, als je hard gewerkt hebt en diezelfde overheden verdienen zo aan 2 kanten. In dit vastlopende systeem hoef je geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om te constateren dat hier iets goed mis is. We zijn bijna allemaal verworden tot loon/geld slaaf. Diegene die BTC aanhouden (niet te kraken en uit te breiden) zullen ooit verrast worden door een veel hoger en veilig bezit. Om te betalen zijn er zeker betere oplossingen (en vooral goedkoper) maar het zit hem puur in hetgeen ik beschrijf. Waarde opslag. En natuurlijk kan er zomaar een keer bv. de helft af als de schrik er even inkomt als bv. centrale banken het gaan verbieden enz. Maar eerlijk gezegd, is dat eerder bewijs van eigen falen, en komt er daarna weer een veelvoud snel erbij. Laten we kijken waar we over bv 5 jr. staan. En ik voorspel, ook de centrale banken gaan dan massaal over op crypto's en zo begint het spel daar weer opnieuw. Het lijkt wel een sprookje uit Duizend-en-een nacht. BTC en de centrale banken en overheden als de toekomstige rovers ;-)
Nuchtere Kijk Op
0
Zie wat overheden doen! Schulden maken, en dan lenen en bij betaald worden. En diegene die bv. waarde heeft opgebouwd op z'n bankrekening, woning, bezit auto enz. Die wordt alleen maar beboet. Diefstal, crimineel bijna, als je hard gewerkt hebt en diezelfde overheden verdienen zo aan 2 kanten. In dit vastlopende systeem hoef je geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om te constateren dat hier iets goed mis is. We zijn bijna allemaal verworden tot loon/geld slaaf. Diegene die BTC aanhouden (niet te kraken en uit te breiden) zullen ooit verrast worden door een veel hoger en veilig bezit. Om te betalen zijn er zeker betere oplossingen (en vooral goedkoper) maar het zit hem puur in hetgeen ik beschrijf. Waarde opslag. En natuurlijk kan er zomaar een keer bv. de helft af als de schrik er even inkomt als bv. centrale banken het gaan verbieden enz. Maar eerlijk gezegd, is dat eerder bewijs van eigen falen, en komt er daarna weer een veelvoud snel erbij. Laten we kijken waar we over bv 5 jr. staan. En ik voorspel, ook de centrale banken gaan dan massaal over op crypto's en zo begint het spel daar weer opnieuw. Het lijkt wel een sprookje uit Duizend-en-een nacht. BTC en de centrale banken en overheden als de toekomstige rovers ;-))
objectief
0
quote:

Nuchtere Kijk Op schreef op 28 januari 2021 17:15:


Zie wat overheden doen! Schulden maken, en dan lenen en bij betaald worden. En diegene die bv. waarde heeft opgebouwd op z'n bankrekening, woning, bezit auto enz. Die wordt alleen maar beboet.


Beloond bedoel je, huizen alhier zijn in 20 jr. van 2 ton naar 2 mln. gestegen. Met dank aan die fantastische Overheid.
Nuchtere Kijk Op
0
Eerder geplaatst stukje op ander forum ;-)
Kopie:

BTC aanmaak niet te hacken en niet bij te drukken (21mio stuks) is het mooiste wat is uitgevonden. Zelfs goudrekeningen bij banken zijn NIET gedekt door goud. Er staat veel meer uit op goudrekeningen dan er aan goud op aarde is gevonden.

Dan geld, diegene die blind vertrouwen vertrouwen op de centrale banken en overheden, komen vroeg of laat van de koude kermis thuis. Het is alleen moeilijk dat vertrouwen in een tijdsplaatje te vangen. Wanneer die vertrouwens bubbel klapt, kan zelfs de grootste complotdenker wel/niet met zekerheid aangeven.

Ik zeg i.d.d. complotdenker, omdat de huidige maatschappij niets meer met echte activa/waarde/vertrouwen te maken heeft. Het is een soort van tricky business van ongedekt geld wat maar wordt bijgedrukt. Inflatie cijfers zeggen niets als er niet goed wordt duidelijk gemaakt welke meet waarden gebruikt worden, of te pas en te onpas worden veranderd.

Echt geld heeft al heel lang ook geen goud of andere waarde dekking meer, en kan blijkbaar oneindig worden bijgedrukt.

Mij is wel duidelijk welke bubbel er is en nog steeds wordt gevormd. NIET de gelimiteerde BTC ;-)

Niet voor niets maken de centrale banken zich zorgen. Criminelen en witwassers enz. dat % neemt steeds meer af, en steeds meer professionele partijen en zieners stromen toe. Voor betalingen zal BTC niet top zijn, maar als waarde bewaar mandje als het ware wel.

Niet te stoppen deze blokchain uitvinding en jaja al komen de centrale banken met een crypto, denk nu niet dat ze niet blijven uitgeven in dit ouderwetse failliete kapitalistische systeem.

De geest eee de BTC is uit de fles en niet meer te stoppen. Uiteraard flinke schommelingen natuurlijk, maar kijk waar we over enkele jaren staan. Dat riepen velen jaren terug al, en toen er flinke dalingen waren, dacht men ook het is over enz. Ontwaak, wordt wakker en zie wat er op aarde speelt met manipulatie van overheden en centrale banken.
Nuchtere Kijk Op
0
quote:

objectief schreef op 28 januari 2021 17:19:


[...]

Beloond bedoel je, huizen alhier zijn in 20 jr. van 2 ton naar 2 mln. gestegen. Met dank aan die fantastische Overheid.


Klaas Knot DNB bv. al gelezen ;-)
Bob777
1
'Daarnaast zou het terugdraaien van de lagere btw-tarieven van vorig jaar ervoor gezorgd hebben dat de geldontwaarding een vlucht nam.' Dat is van 16% weer terug gegaan naar 19% dus daar zit al 3% in dus feitelijk is er deflatie.
Mario di Dragon
0
Het inflatie monster heeft twee gedaantes : Prijsinflatie (CPI) en de M3 (geldpers).Het CPI is het boodschappenmandje van 500 producten en diensten. Een normale economische cyclus heeft een duur van ongeveer 50 jaar (Condratieff cycle). Op dit moment zouden we feitelijk aan het eind van de cyclus moeten zitten, der vorige eindigde eind jaren 70 onder Carter .De inflatie stond toen op zo'n 15% met een krimpende BBP. . In 1980 werd Reagan president en nam het besluit om belastingen te verlagen en dit te bekostigen door overheidsuitgaven, met als resultaat dat in '84 aan het einde van zijn eerste termijn, het BBP groeide met 3% per jaar ben de rente terug naar 4%. In 87 was de economie oververhit en kregen we de grote crash die maar heel kort duurde omdat het werd "opgelost "door Bretton wood act #6)
Waar we nu mee zitten is een mega probleem. Door ronduit te liegen over de CPI houden ze kunstmatig de rente laag en hebben ze met QE1 t/m Q4 een extreem hoge staatsschuld opgebouwd. FED kan haar leningen niet meer aan buitenlandse investeerders sltijten want die willen meer rente (risk). Rest ze de M3 de geldpers ,wat tot einde dollar zal leiden .
In EU is feitelijk het zelfde verhaal en nu nog een corona crisis erbij .
Corona kan iet anders dan tot prijs en monetaire inflatie leiden. De inflatie die zeker al lang en ver boven de 2% ligtgaat door het dak. Tijdens de crisis wordt erveel minder geperoduceerd, zelfs in basis behoeften, vraag hiernaar blijft gelijk, dus prijzen omhoog. Tel hier mis oogsten , varkenspest en noem het maar bij op en geef dan nog eens gratis geld aan iedereen (compensatie). Welkom in de land of hyperstagflatie. Dit gaat hoe dan pook heel erg veel pijn doen.


het zwaard
0
finance2u: De goudprijs reageerde direct op dit inflatiecijfer, en dit is nog maar Duitsland...wat zou er gebeuren als Biden straks het minimumloon in Amerika gaat verhogen?

Amerikaanse gezinnen krijgen 2000 usd per persoon. Wanneer ze deze uitgeven kunnen handelaars hun prijzen verhogen. Dit heeft hetzelfde effect als steun aan bedrijven. Indien het minimumloon ook nog wordt verhoogd stijgt de inflatie nog meer en komt de FED onder ruk om het monetaire beleid terug te schroeven (tapering) Vast staat dat de FED de inflatie wil verhogen naar een 2% norm. Dit kan de $ de hoogte induwen.Beleggers die geld lenen aan de US overheid willen dan ook een hogere rente wegens het hoger risico. De rente op US papier bedraagt nu 1.08 % De Duitse rond de 0,55¨% Minimumloon verhogen =de schatkist moet nog meer geld lenen.
Nuchtere Kijk Op
0
De geld helikopter is opgestegen lees ik ;-) Bijdrukken, het heeft alleen geen dekking en is dus pure manipulatie om eigen problemen te verbloemen. Geld heeft geen goudstandaard of wat ook meer. = puur vertrouwen in het monetaire systeem. Bv. BTC legt met niet te kraken limiet (21 mio stuks) veel bloot. Is dus geen vergelijk met tulpen rally, dat ongedekte geld van nu (wat men NOG vertrouwd) mogelijk dus wel ;-)
22 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.