'Beleggersvertrouwen naar laagste stand sinds 2012'

Gepubliceerd op 28 maart 2020 08:20 | Reacties: 102

AMSTERDAM (AFN) - Het vertrouwen van Nederlandse beleggers is door de coronacrisis gezakt tot het diepste punt sinds november 2012, meldt ING in zijn Beleggersbarometer. In bijna een maand tijd daalde die van 127 naar 82 punten. "De chaos op de financiële markten en de scherpe daling van de AEX door de uitbraak van het coronavirus zijn duidelijk terug te zien in het vertrouwen van Nederlandse beleggers", aldus ING.

Volgens de bank zijn beleggers veel van hun vertrouwen in de algemene Nederlandse economie, hun eigen financiële situatie en hun beleggingsportefeuille kwijtgeraakt. Ook zijn de vooruitzichten van beleggers op de toekomstige stand van de AEX behoorlijk minder rooskleurig. De gemiddelde belegger verwachtte begin maart nog een stand van 527 punten in juni. Twee weken later daalde de gemiddelde verwachting tot 432 punten. Zo'n 20 procent houdt zelfs rekening met een stand van onder de 425 punten.

Door de volatiliteit wordt er minder gehandeld. In februari werd er nog door 61 procent gehandeld. Deze maand blijkt 51 procent van de beleggers geen veranderingen in de portefeuille te hebben aangebracht. Een kwart van de beleggers wil zijn of haar beleggingsgedrag aanpassen als gevolg van de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Recessie

"Vier op de tien beleggers verwacht dat de coronacrisis blijvende gevolgen zal hebben voor het dagelijks leven en voor bedrijven", meldt ING. Bijna alle beleggers verwachten een effect op de wereldeconomie. Bijna de helft denkt dat dit effect zich beperkt tot de komende zes maanden. Bijna 40 procent denkt dat de effecten in heel 2020 voelbaar zullen zijn. 12 procent verwacht een recessie.

Een derde verwacht dat de beurzen komende maand weer gaan aantrekken. Bijna de helft verwacht een verdere daling. "Deze verdeeldheid zie je op de beurs terug", zegt Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office. "Per saldo dalen de beurzen echt stevig, maar op hersteldagen schiet het ook met procenten tegelijk omhoog."

59 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
peter545
0
@Katagua, uit eigen ervaring:
Na één of twee dagen denk je: moeër en kapotter dan ik nu ben, kán niet meer.
Het gekke is: na 'n week ben je eraan gewend.
Marcel
2
quote:

peter545 schreef op 28 maart 2020 17:29:


@Katagua, jongen, pak je toch bij elkaar en laat je niet opjutten.
Een mens kan niet meer doen dan 'z'n uiterste best'.
Ikzelf heb ook lange, zeer lange werktijden gehad. En dát niet voor éven, maar jarenlang.
Mijn ouders zeiden gewoon: "daar wordt je groot en sterk van."


Eerlijk gezegd begrijp ik die fixatie op oud vs jong, onschuldig virusje vs verwoestende pandemie niet zo goed.
De vraag die je jezelf zou moeten stellen: wat is de beleggingspropositie; verwacht ik het einde der tijden, is dit een uitgelezen kans voor de lange termijn, zie ik tradingkansen? Handel daar dan naar.
De zendingsdrang elkaar voortdurend van het eigen gelijk te overtuigen is m.i. verspilde energie, welke beter gericht kan worden op het navigeren naar het gekozen beleggingsdoel.
peter545
0
@Marcel, om de fixatie oud vs jong te voorkomen, kreeg ik twee adviezen van mijn vader:
Hij zei tegen mij:
Jongen,
1. zorg voor een mix tussen oud en jong
2. zie voor getrouwde mensen, die hun verantwoordelijkheden niet ontlopen (hebben).

Mijn vader (†) had volledig gelijk (onder het mom: Wie het kleine niet eert, is 't grote niet weerd.)

Daarom acht ik het merendeel van het huidige kabinet en 2e kamerleden ongeschikt om 's landsbelang te kunnen dienen.

Overigens, ik acht de aandelen-situatie al meer dan 'n week sloopwaardig. Dus, heb ik bijna volle mep belegd.
Andere_kijk
1
Bijzonder hoe een discussie altijd gevoerd wordt met uitersten.

Vergelijking Corona met de griep van 2018 bijvoorbeeld.
De nuchtere kijk zou zeggen, normale sterfte bij een griepgolf is jaarlijks tussen de 250 en 2000 mensen. Maar wil je de griep[ groter doen lijken tegenover Corona, dan pak de de cijfers van een griepjaar wat het heftigst was qua sterfte sinds zeer lange tijd.

De laatste jaren is de sterfte bij griep wel flink aan het toenemen, misschien is dat vooral een teken voor wetenschappers daar eens wat beter naar te gaan kijken en onderzoeken.
Maar argumenten zijn goede argumenten in ieder onderzoek als we ze niet alleen vergelijken met uitersten. En de gegevens nu zeggen dat er een ziekte is, niet zoals de griep, maar meer zoals de zeer dodelijke ziekte SARS.

Griep is trouwens voor de helft voorkomend bij kinderen tussen 0 en 4 jaar. Ook net even anders dus en 2018 het dodelijkste griepjaar OOIT gemeten.

We kunnen toch allemaal wel aannemen dat als we niet zouden doen er ontzettend veel nodeloos sterven zou plaatsvinden nu. Er zijn nog niet eens 50.000 mensen ziek terwijl ze verwachten dat rond de 8.000.000 mensen het zouden gaan krijgen. Betekend ook, dat als dit gedoseerd moet plaatsvinden dat er zonder vaccin nog wel een paar jaar bezig zijn en ieder dus vooral wacht op het verlossende vaccin nu.

Lijkt mij een simpele rekensom, maximaal aantal besmettingen, aantal mensen die voor 4 weken gemiddeld op de IC liggen als maximale capaciteit.
Minstens 2 jaar mits er geen tussentijdse mutaties plaatsvinden en immuniteit niet of maar tijdelijk ontstaat.

drooglegging
0
Als corona zich volgend jaar(2021) opnieuw openbaart: 2 dodelijke slachtoffers(behoorlijk op leeftijd) per week en hogere omzetten bij de Kruidvat en Etos(paracetamols en nies papier)
peter545
0
@Andere_kijk, ik weet niet hoe U aan die cijfers komt.
Wereldwijd wordt jaarlijks 5 tot 10 procent van de populatie geïnfecteerd met griep. Bij kinderen is dat percentage nog hoger, namelijk 20 tot 30%. Hiervan vertoont de meerderheid geen ernstig ziektebeeld of verloopt de ziekte zelfs asymptomatisch. Toch veroorzaakt de griep jaarlijks 3 tot 5 miljoen ernstige zieken en 250.000 tot 500.000 doden.
(aantal griepdoden in Nederland van 2014 - 2018 = tussen 3.900 en 9.444)
Het aantal IC -bedden in Nederland is niet berekend op op een stevige griep. Dat werd duidelijk in 2018. Echter, toen zijn 0 (nul) maatregelen getroffen.

Uw rekensom is correct, maar rekenen is niet het sterkste punt van dit kabinet.

Overigens natuurlijke immuniteit ontstaat als men 'n griep gewoon overleeft. Die 100% immuniteit geldt waarschijnlijk levenslang (bij 'n ándere griep, geldt levenslang 'n minder erge griep).
De immuniteit door middel van 'n vaccin geldt slechts gemiddeld 6 maanden.
Lepre Chaun
0
Dat draait zo weer om in China begint In Shenzhen organiseert Huawei zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie
Het evenement dat eerder was uitgesteld, is het belangrijkste evenement van de Chinese techreus op het gebied van cloudtoepassingen.
www.huaweicloud.com/intl/en-us/HDC.Cl...

business as usual
Andere_kijk
1
Website RIVM:

Griep is sinds 2013/2014 ineens veel dodelijker dan daarvoor.
Toch staat dat in schril contrast met Corona.
In 2013/2014 waren er ongeveer 2.000.000 mensen met griep en daarvan waren er 10.000 ziekenhuisopnames en ongeveer 8600 mensen overleden van die 2.000.000, da's dus per saldo 0,43% sterfte (bij een ergere griep destijds dan ooit gemeten).

Nu zijn er 9.762 bevestigde gevallen, waarvan 2.954 in het ziekenhuis opgenomen, waarvan nu al meer dan 900 op de ic liggen.
Zoveel ic opnames en zoveel sterfte (639 vandaag) bij zo'n kleine groep besmettingen pas geeft een ietsje hoger percentage vreselijke ellende aan...
wiegveld
0
Een probleempje in de redenering.we weten niet hoeveel besmettingen er zijn.
En er is niet gevaccineerd.
Grootste verschil is dat influenzapatienten eigenlijk nooit op de IC komen en in dit geval wel.
Maar de doden vallen bij de niet IC patienten begrijp ik
Andere_kijk
2
Bij beide, ik heb wat vrienden die in het ziekenhuis in Breda werken.
Maar er zijn ook veel oude mensen die zich niet laten opnemen en dus een vorm van vrijwillige euthanasie toepassen.

Deze ouderen worden echter niet vermeld als Corona patiënten omdat ze niet getest worden als ze thuis blijven. Uiteindelijk gaat het ook niet om de exacte cijfertjes, maar om de menselijke keuze boven de economische stellen.
Werkelijk zien wat is kan altijd alleen achteraf, zoals ook met de griepcijfers gebeurd, das vooral deductie a.d.h van oversterftecijfers en geen exact cijfer dus ook.
peter545
0
@Andere_kijk, Dit is de 1e keer dat iemand de term 'deductie' gebruikt inzake aantal doden door corona. Deskundig bezien heeft U 100% gelijk. Daarom: duimpje omhoog.

Echter: naarmate 'n situatie langer duurt, wordt deductie steeds onbetrouwbaarder omdat steeds méér situaties 'n rol kunnen spelen. Deskundigen zouden bij langere duur ook het 'voortschrijdend jaartotaal' kunnen gebruiken om het aantal corona-doden te bepalen. Verder kunnen deskundigen het 'voortschrijdend jaar%' kunnen gebruiken om het werkelijke gevaar van corona te kunnen bepalen.
peter545
0
@Andere_kijk, Dit is de 1e keer dat iemand de term 'deductie' gebruikt inzake aantal doden door corona. Deskundig bezien heeft U 100% gelijk. Daarom: duimpje omhoog.

Echter: naarmate 'n situatie langer duurt, wordt deductie steeds onbetrouwbaarder omdat steeds méér situaties 'n rol kunnen spelen. Deskundigen zouden bij langere duur ook het 'voortschrijdend jaartotaal' kunnen gebruiken om het aantal corona-doden te bepalen. Verder kunnen deskundigen het 'voortschrijdend jaar%' kunnen gebruiken om het werkelijke gevaar van corona te kunnen bepalen.

Dit is mede van belang om de (on)betrouwbaarheid van de WHO te kunnen bepalen. Dit, daar de WHO er álles aan is gelegen (en er ook alles aan doét) om situatie erger te maken dan ie in werkelijkheid is.
Japio_
1
quote:

frankvl schreef op 29 maart 2020 09:44:


De VS EN Italië hebben China nu ingehaald.qua aantal.


Corona is nu gegoochel met getallen, het lijkt mij beter om steekproeven te nemen en zo een representatieve groep mensen te testen op antistoffen.
Alex W
1
quote:

frankvl schreef op 29 maart 2020 09:44:


De VS EN Italië hebben China nu ingehaald.qua aantal.


Kan je nagaan hoe die Chinezen de boel voor de gek houden. Het bestaat niet dat er daar geen besmettingen meer bijkomen, laat staan dat ze het volledig onder controle houden..
Wat mij ook erg tegenstaat is dat iedereen die Chinezen complimenten geeft terwijl iedereen weet dat ze daar beestachtig te keer zijn gegaan. Ik neem aan dat er nog wel een rekening volgt China?
peter545
0
E I N D E L I J K, men begint in opstand te komen tegen de lock down.
Men is in ziekenhuizen niet meer gewend om keuzes te moeten maken (+ wie krijgt wel of niet beademingsapparatuur). Omdat ziekenhuizen geen keuze kunnen maken, is er nu een lock down. Maar ja, keuzes maken en doodgaan horen óók bij 't gewone leven. Om de oudere en gehandicapte corona-patiënt te redden, hoeft niet gehele maatschappij onder te lijden.

De jaarlijkse griep kost méér doden dan de huidige corona, maar ja, corona is vanwege de benodigde beademingsapparatuur meer ZICHTbaar dan de jaarlijkse griep.
Apae
0
Hoe kan iemand zeggen dat de jaarijkse griep meer doden kost dan een nu voor het eerst opgetreden ziekte, waarvan we op dit moment het einde nog niet kunnen voorspellen? De corona-pandemie duurt in Nederland nu amper een maand, het eind is nog niet in zicht: aantallen geconstateerde besmettingen lopen nog steeds op. We zitten inmiddels op ruim 1000 doden, dat aantal ijlt uiteraard na bij geconstateerde besmettingen.
Stel dat dit even lang duurt als de gemiddelde griepgolf, dan zitten we net halverwege. De epidemie van 2018 duurde 14 weken: zitten we nog niet op een derde.
Kortom: het is mij nog veel te vroeg om te beslissen OF dit erger of minder erg is dan de griep. Besmettelijker lijkt het wel te zijn.
Profeet
0
We hebben maar één probleempje, vandaag is corona 19 en over een 1 jaar is corona 20 als we het een jaar uitzingen zonder ellende, kijk hoe kwetsbaar ons planeetje is. Als er in Afrika 20000 omvallen van ebola, kraait er niemand naar. Het is ineens niet meer de ver van mijn bed show. Deze week de beurs naar 440 en vervolgens naar 385 eind april, april doet wat het wilt! Hoop van niet voor velen, maar het zal velen hard treffen.
59 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.