AkzoNobel « Terug naar discussie overzicht

Akzo Nobel NV 2024

132 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
voda
1
Update: AkzoNobel verslaat verwachtingen
23-apr-2024 11:59

Maar Australische claims lijken beleggers zorgen te baren.

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van 2024 beter gepresteerd dan verwacht en de outlook voor dit jaar werd gehandhaafd. Dit bleek dinsdagochtend uit de cijfers van de verfspecialist.

In de eerste drie maanden van dit jaar kwam de omzet 1 procent lager uit op 2.640 miljoen euro. Analisten rekenden voor het eerste kwartaal op een omzet van 2.590 miljoen euro.

In het eerste kwartaal van 2023 boekte Akzo een omzet van 2.657 miljoen euro en in het vierde kwartaal kwamen de opbrengsten uit op 2.529 miljoen euro.

De omzet in het eerste kwartaal is verdeeld in 1.056 miljoen euro voor Decorative Paints en 1.584 miljoen euro voor Performance Coatings. Hier rekende de markt op respectievelijk 1.029 en 1.561 miljoen euro.

De prijzen bleven stabiel in het eerste kwartaal, terwijl de volumes met 2 procent stegen. AkzoNobel verwacht in het tweede kwartaal een soortgelijke trend voor de prijzen en volumes, zei CFO Maarten de Vries in een toelichting op de cijfers.

Autonoom steeg de omzet op jaarbasis met 2 procent. Wisselkoersschommelingen hadden een impact van 3 procent.

De aangepaste EBITDA steeg afgelopen kwartaal met 19 procent van 305 naar 363 miljoen euro, waar analisten 348 miljoen euro voorspelden. In het vierde kwartaal kwam het aangepaste resultaat nog uit op 313 miljoen euro. De marge bedroeg 13,8 procent, tegen 11,5 procent vorig jaar.

Bij Decorative Paints kwam de aangepaste EBITDA in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 156 miljoen euro en bij Performance Coatings op 221 miljoen euro. Analisten rekenden op 149 miljoen euro voor Decorative Paints en bij Performance Coatings op 221 miljoen euro, bleek verder uit de consensus.

De kaspositie uit operationele activiteiten bedroeg aan het einde van het eerste kwartaal 170 miljoen euro negatief, tegen 50 miljoen euro negatief een jaar eerder.

Outlook

Bij de jaarcijfers begin februari gaf AkzoNobel aan te verwachten dat, op basis van de marktverwachtingen en bij constante wisselkoersen, de aangepaste EBITDA in 2024 zou moeten uitkomen tussen de 1,50 en 1,65 miljard euro. Deze verwachting werd dinsdag herhaald.

De analistenconsensus rekent voor 2024 op een aangepaste EBITDA van 1.569 miljoen euro, waar die in 2023 uitkwam op 1.429 miljoen euro.

De omzet kwam in 2023 uit op 10.668 miljoen euro en zou dit jaar volgens de markt licht moeten stijgen naar 10.704 miljoen euro.

Voor de middellange termijn streeft AkzoNobel ernaar de winstgevendheid uit te breiden door een gecorrigeerde EBITDA-marge van meer dan 16 procent te realiseren en een rendement op investeringen tussen 16 en 19 procent, "ondersteund door autonome groei en industriële uitmuntendheid", zei het bedrijf begin februari. Ook dat werd bij de kwartaalcijfers dinsdag herhaald.

Ook wil Akzo de schuldenlast tegen eind 2024 verlagen tot ongeveer 2,3 keer de nettoschuld in verhouding tot de EBITDA en tot ongeveer 2 keer op de middellange termijn, werd destijds duidelijk. AkzoNobel benadrukte dit streven bij de kwartaalcijfers dinsdag opnieuw.

In het eerste kwartaal kwam de schuldratio uit op 2,7, gelijk aan het niveau eind 2023.

Claims Australië

AkzoNobel herhaalde dinsdag opnieuw dat het zich verdedigt tegen claims van INPEX Operations Australië en JKC Australia LNG met betrekking tot het Ichthys Onshore LNG project in Darwin, in Australië. In het jaarverslag dat in februari verscheen, maakte AkzoNobel voor het eerst melding van de claims, die al langer lopen.

De claims stellen dat AkzoNobel aansprakelijk is voor aantasting van de coating op een deel van de pijpleidingen en de bijbehorende herstelkosten worden gevorderd onder de Australische consumentenwet.

Een door de Australische rechtbank bevolen bemiddeling eind februari 2024 leidde niet tot een oplossing van de zaak. Daarom begint op 17 juni een rechtszaak voor de federale rechtbank van Australië, aldus AkzoNobel, dat ervoor koos om de claims pas in het jaarverslag openbaar te maken en nu te melden, omdat er ook daadwerkelijk een rechtszaak komt.

Het bedrijf "ontkent aansprakelijkheid en betwist ook de omvang van de vermeende schade. Een uitspraak wordt niet verwacht voor het einde van 2025", zei het bedrijf dinsdag bij de kwartaalcijfers.

"We zijn van mening dat we een sterke zaak hebben", antwoordde CEO Grégoire Poux-Guillaume op vragen in een toelichting op de resultaten.

"En we zijn goed verzekerd", benadrukte de topman.

Het aandeel AkzoNobel daalde dinsdag 4,9 procent tot 63,66 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
Michael1970
3
Ik vind dat Akzo meteen melding had moeten maken van de claim in Australie en niet pas op het moment dat er daadwerkelijk een rechtszaak werd aangespannen. Al het nieuws wat van invloed is op de beurskoers zouden ze meteen met een persbericht kenbaar moeten maken, toch? Daarmee voorkom je dat nu de koers in elkaar dondert omdat de markt hiervan geschrokken is. Dat ze goed verzekerd zijn is positief maar dat zou juist een reden moeten zijn om meteen met het nieuws naar buiten te treden.
Premiejager
0
Tja, wie heeft tijd om jaarverslagen te lezen? Ik in elk geval niet ;-)
Degenen die er voor betaald worden hopelijk wel.

Toch lijkt het er op dat veel vermogensbeheerders er overheen gelezen hebben. Op de dag van de presentatie van het jaarverslag - 26 februari - sloot Akzo weliswaar bijna twee euro lager, op 66 euro, maar een maand later stond er alweer 70 euro op de borden.
Jagr
1
Beleggen gaat om de lange termijn, niet om vandaag of morgen. Cijfers zijn dik in orde, komt echt wel goed met Akzo. Zie het als een bijkoopmoment.
Dicall69
0
quote:

Jagr schreef op 23 april 2024 14:06:

Beleggen gaat om de lange termijn, niet om vandaag of morgen. Cijfers zijn dik in orde, komt echt wel goed met Akzo. Zie het als een bijkoopmoment.
Men wil Randstad en Akzo eerst naar een beduidend lager niveau manoeuvreren en de particuliere belegger is weer het haasje.
HvR88
0
quote:

Jagr schreef op 23 april 2024 14:06:

Beleggen gaat om de lange termijn, niet om vandaag of morgen. Cijfers zijn dik in orde, komt echt wel goed met Akzo. Zie het als een bijkoopmoment.
lange termijn gaat ook slecht. Ik sta met een paar nog in de plus. De meeste staan min 20 of meer dus dat wordt een lange zit.
nine_inch_nerd
0
Bron: Bolero.

Puike resultaten bij Akzo

Akzo?

Akzo Nobel is een top drie speler in verven en coatings wereldwijd. Akzo is de grootste producent van decoratieve verven buiten Noord-Amerika en heeft ook een leidende positie in de coatings-segmenten beschermende coatings, poedercoatings en verpakkingscoatings. Akzo is nummer twee in hout- en aluminiumbescherming en nummer drie in automobiel and specialty coatings.

Resultaten
De bedrijfskasstroom (EBITDA) over het eerste kwartaal steeg met maar liefst 19% naar 363 miljoen euro, wat ongeveer 4% beter was dan de gemiddelde analistenverwachtingen (gav). De stijging was een gevolg van hogere brutomarges en hogere volumes. Het zal geen verrassing zijn dat Akzo zijn 2024 vooruitzichten uitkomen op een EBITDA €1,5 tot €1,65 miljard, wat neerkomt op een groei van ca. 10%. De vooruitzichten voor de middellange termijn van de EBITDA-marge van 16% werden eveneens bevestigd. De nettoschuld is licht gestegen (door hogere werkkapitaalbehoeften), van 3,785 miljard euro eind 2023 naar 4,031 miljard euro.

Per divisie
Decoratieve verven: de omzet daalde met 1% terwijl de opbrengsten stegen met 5% autonoom in EMEA (Europa en Afrika), ondersteund door hogere prijzen, terwijl de volumes gelijk bleven. De opbrengsten daalden met 3% in APAC (Asia Pacific), met een negatieve prijs/mix (door concurrentiedruk). In China waren de volumes vlak De opbrengsten stegen met 7% in Latijns-Amerika dankzij hogere prijzen, terwijl de volumegroei in Brazilië werd tenietgedaan door Colombia en Argentinië.
Performance Coatings: de omzet daalde met 2% De inkomsten stegen met 3% autonoom in Powder Coatings (sterke groei in het industriële segment en Noord-Amerika); met +2% in Marine & Protective (dankzij volumegroei in de Aziatische nieuwbouwmarkt) en met +5% in Automotive & Specialty Coatings (vooral gedreven door hogere, met hogere volumes in Vehicle Refinishes en minder volumes in Aerospace door bevoorradingsproblemen).


KBC Sceurities over
KBCS erkent de verbetering van het winstmomentum en het optimisme van het management over verdere vooruitgang, maar gezien het volatiele trackrecord handhaaft de analist, Wim Hoste, zijn 'opbouwen'-aanbeveling en koersdoel van 75 euro. .
nine_inch_nerd
0
Gepubliceerd door Trivano.com op 23 april 2024 om 14:45

Sanford Bernstein herhaalt advies voor Akzo Nobel

De analisten van Sanford Bernstein waren dinsdag opnieuw positief over Akzo Nobel. Sanford Bernstein herhaalde het advies market outperform voor de aandelen van Akzo Nobel.
Ook het koersdoel van 84,00 EUR werd door de analisten herhaald. Dat betekent dat de analisten verwachten dat de aandelen van Akzo Nobel met 33% kunnen stijgen vanaf de huidige koers van 63,14 EUR.


UBS herhaalt advies voor Akzo Nobel

De analisten van UBS hebben zich dinsdag opnieuw neutraal uitgelaten over Akzo Nobel. UBS herhaalde het advies neutraal voor de aandelen van Akzo Nobel.
Ook het koersdoel van 76,00 EUR werd door de analisten herhaald. Dat betekent dat de analisten verwachten dat de aandelen van Akzo Nobel met 20% kunnen stijgen vanaf de huidige koers van 63,50 EUR.
derftrep
0
Wat een afstraffing zeg. Kijk effe een dag niet en ben een paar k lichter.
Hopelijk snel herstel, want de cijfers geven geen aanleiding tot deze daling. En de claimdiscussie is niet nieuw toch (ook al in Jaarverslag 2023 genoemd).

ergo, vreemd....
John48
0
Zonder issue claim Australië waren we waarschijnlijk positief geëindigd. Lijkt mij moeilijk te voorspellen hoe dit op korte termijn de koers gaat bepalen.
Jagr
0
Heb in de slotveiling tegen 62,28 nog wat kunnen binnenharken, we gaan het zien waar de koers over een tijdje staat.
Premiejager
0
stockholder
0
Toch maar wat puts geschreven. Ik ga er van uit dat er spoedig koersherstel komt
Anders maar even met PPG bellen of zij nog belangstelling hebben. Ze kunnen het voor een weggeefprijs binnen harken.
ischav2
0
quote:

Nuchtere Kijk Op schreef op 23 april 2024 18:48:

Door GERT VAN HARSKAMP
Aangepast: Vandaag, 14:33Vandaag, 14:15in FINANCIEEL

www.telegraaf.nl/financieel/107601684...
Met name de volgende alinea is relevant:

Ondanks een uitermate goed begin van 2024 krijgt AkzoNobel op de beurs klappen. Beleggers zijn geschrokken van een analistenrapport van JP Morgan dat wijst op een claim van 2,5 miljard Australische dollar (€1,5 miljard) tegen AkzoNobel in Australië. Akzo wordt verantwoordelijk gehouden voor schade aan de coating op een pijpleiding bij een project voor vloeibaar gas (lng). Bemiddeling is mislukt en nu komt het voor de rechter.

Reactie overtrokken
Volgens Poux-Guillaume viel er echter niks te bemiddelen. „De opmerkingen van JP Morgan zijn zwaar overtrokken. Wij denken dat wij in deze zaak op geen enkele manier aansprakelijk zijn en daar hebben we ook een goed verhaal voor.”
stockholder
1
Claim:
bedrijf geeft aan dat ze niet aansprakelijk zijn en bovendien voor dit soort calamiteiten verzekerd te zijn.
"Storm in een pot verf"??
132 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 3 mei 2024 17:35
Koers 62,920
Verschil +1,240 (+2,01%)
Hoog 63,700
Laag 61,880
Volume 672.916
Volume gemiddeld 431.668
Volume gisteren 454.524

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront