AkzoNobel « Terug naar discussie overzicht

Akzo naar 58 euro in 2011!?

68 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
[verwijderd]
1
Om het forum overzichtelijk te houden heb ik voor de laatste keer een nieuw draadje geopend, voortaan post ik alle updates in dit draadje.

Mijn verwachting is 100% gebaseerd op de charts, mijn fundamentele kennis is 0. Ook vind ik dat je niet naar een ander moet luisteren, om snel te kunnen handelen moet je immers altijd je eigen mening klaar hebben. Mijn updates zijn daarom ook nooit bedoeld als advies(soms kan ik het niet laten maar ik zou dat niet moeten doen). De bedoeling van deze updates is om ze mee te nemen in uw eigen gedachten, meer niet. En ieders gedacht/commentaar is natuurlijk van harte welkom, fundamenteel of technisch(hoe meer 'input' hoe beter de 'output'?)

Sinds mijn update van 21-12-2010 is er eigenlijk weinig veranderd qua koers. Mijn verwachting toen was dat Akzo hooguit nog iets hoger kon dan 46,90(top tussen 47 en 48) en dat een eventuele daling(zeer) beperkt zal zijn, waarschijnlijk boven de 46 het jaar uit. De top is inmiddels gemaakt op 47,12 en het laagste punt sinds de update was 46,36.

Technisch gezien zijn we hier op een heel lastig punt beland volgens mij, dat maakt deze update uiterst lastig en onzeker. We liggen namelijk tegen een enorm zware weerstand en technisch gezien moet je die respecteren, ervan uitgaan dat de weerstand zijn werk zal doen.
Omdat ik vooral ervaring heb met analyseren van indexen en niet zozeer met aandelen weet ik niet zo goed wat ik hiermee aanmoet. Volgens mij wordt deze weerstand hier bij Akzo niet 'spontaan' gebroken namelijk, ik kan het helemaal fout hebben maar ik denk dat daar goede cijfers voor nodig zijn, of goed nieuws oid, en zoals ik eerder al zij weet ik niks van Akzo.

Bij indexen probeer ik met behulp van cyclus analyse altijd in te schatten wanneer er goed nieuws komt of wanneer matig of slecht nieuws genegeerd wordt dan wel als goed wordt geïnterpreteerd. Of andersom natuurlijk. Het sentiment dus zeg maar. Bij aandelen is dat een stuk lastiger omdat het aanbod van nieuws veel beperkter is, en ze deels alleen maar meedrijven op het sentiment van de beurs.

Als ik deze methode toepas op Akzo kom ik tot de conclusie dat de kans heel groot is dat de 47/48 weerstandszone er binnen twee hooguit drie weken aan geloven moet.
Nu zijn hogere koersen normaal gesproken geen enkel probleem maar bij Akzo zijn er volgens mij enorme partijen die short posities hebben opgebouwd en daarom geen belang hebben bij een een doorbraak van 47/48. Wordt die weerstand dan wel uitgenomen dan kunnen we daarom een enorme short squeeze verwachten volgens mij. De aandelen waar ze short op zitten moeten dan terug gekocht worden wat nog hogere koersen tot gevolg heeft, en er dus nog meer short posities afgedekt moeten worden. Dat kan een explosie veroorzaken van vele procenten. Nu heb ik bij de recente stijging wel een paar keer een verhoogd volume gezien, het kan dus zo zijn dat grote partijen hun verwachting inmiddels omhoog hebben bijgesteld en hun aandelen daarom (deels) hebben teruggekocht. In dat geval zal een eventuele explosie wel meevallen. Dan komt het mogelijk goede nieuws niet meer onverwacht.

Dus in het kort, volgens mijn analyse kunnen we eigenlijk alleen maar omhoog na hooguit enkele dagen van lichte daling of gelijk blijvende koersen, maar we zitten ook tegen een weerstand waarvan ik me niet kan voorstellen dat die gebroken gaat worden zonder goed nieuws. We kunnen pas weer verder omhoog boven die weerstand. Dat is dus erg tegenstrijdig en de cijfers komen pas over een maand.
Wat er gaat gebeuren boven de weerstand vind ik erg onvoorspelbaar maar een short squeeze behoord tot de mogelijke scenario's volgens mij.

Ik heb bijgevoegd de daggrafiek om te laten zien waarom ik meen dat de tijd gekomen is dat de weerstand gebroken gaat worden.

Ik heb alle cycli onderverdeeld in kleine, grotere, nog grotere en nog weer grotere. En als ik dat goed gedaan heb dan is de bodem van dec 2010 een hele belangrijke geweest en zitten we nu in de meest opwaartse fase van meerdere dominante cycli tegelijk. Vanaf de bodem op 41 is de stijgings potentie ongeveer 15/20 euro volgens mij (in een dik jaar ongeveer)

Ik heb alle soortgelijke dagcycli geel gemaakt met als enig verschil dat bij de vorige er drie cycli tegelijk begonnen en nu zelfs vier, nog meer opwaartse kracht dus.
De huidige dagcyclus(de kleinste) is bijna voltooid, we hebben 23 dagen gehad en een cyclus duurt gemiddeld 20 dagen(+/-5). Dus nog hooguit enkele dagen daling of gelijkblijvende koersen en er zou weer een nieuwe impuls moeten komen. De bodem lijkt nog niet te zijn gemaakt dus(maar qua telling zou het zeker wel kunnen). Persoonlijk zou ik op het eerste gezicht een verdere daling verwachten richting 45,75 ongeveer, een terugtest van de blauwe lijn.
Volgens de cyclus theorie zouden we na die bodem weer een opwaartse cyclus moeten krijgen met weer een hogere bodem. We zitten namelijk in de opwaartse fase van drie dominantere cycli. Een doorbraak met vervolgens een terugtest van de 47/48 past dus heel goed in dat scenario.
Normaal gesproken een prima kans dus om in te stappen zei het niet zo dat we onder een belangrijke weerstand zitten waar we boven zouden moeten staan om (veel)hoger te kunnen.

En wat als hij niet doorbreekt? De markt heeft het voor het zeggen en de cycli niet. Tot nu toe gingen we altijd terug tot minimaal 41 in dat geval, veel risico dus! Met de huidige stand van de cycli is mijn meest negatieve scenario een daling naar 43,5 maar dat is dus wel zeer onwaarschijnlijk. Alhoewel ik de kans op een 10% correctie van de aex in januarie wel reëel vind....

Één ding weet ik wel zeker, ook na de doorbraak komen er nog uitstekende kansen om long te gaan op Akzo volgens mij, een terugtest zou een mooie instapkans bieden en mijn koersdoel is op dit moment minimaal 54 in +/- 12 maanden

Ieder commentaar is altijd van harte welkom, en ik hoop dat ik het verhaal een beetje duidelijk op papier heb gekregen, ben nog een beetje gaar :)

Ook graag reacties over de (on)mogelijkheid van een short-squeeze aub

Groeten en succes!
Rhino
Bijlage:
[verwijderd]
0
Hier is de maandgrafiek om te laten zien hoe ik aan het koersdoel kom van 58 euro komend jaar.

Ik ga er vanuit dat we net weer een nieuwe up-cyclus op de maandgrafiek gestart zijn, kenmerken van een up-cyclus zijn dat ze een late top hebben en een hogere bodem, dus een top over +/- 12 maanden en een bodem hoger dan 41(waarschijnlijk veel hoger)

Bij alle vorige cycli heb ik het traject bodem-top gemerkt met een zwarte lijn, bij de verwachting ben ik uitgegaan van gemiddelden. Merk ook op dat zelfs bij de down-cycli (vroege top, lagere bodem) er een behoorlijke stijging van minimaal een half jaar plaatsvond.

Een doorbraak van 47/48 is noodzakelijk. En ook op 49,15(of 50) is weerstand te verwachten, in het geval van een short squeeze is die weerstand peanuts.

Dit alles garandeert natuurlijk niks maar het kan uitermate handig zijn om een route te bepalen voor langere termijn.
Bijlage:
[verwijderd]
0
de koers blijft al een aantal weken hangen. Het weerstandgebied rond de 47.00 is te sterk, ook vandaag. Ik denk, dat ik ook van mijn laatste restje Akzo calls afstand ga nemen. De 6-maandengrafiek laat zien dat een bolle top gevormd is en een verdere stijging niet te verwachten is.
[verwijderd]
0
ik denk dat Akzo de komende dagen in ieder geval niet(veel) hoger gaat, iets lager zelfs misschien wel, in eerste instantie richt ik me dan op 45,75 (46,40 zou ook nog steun kunnen geven)

boven 47,77 kunnen we wellicht weer even de 47 aantikken, of we ketsen af op 46,77 vanmiddag en gaan verder naar beneden

zolang we niet door de 47/48 weerstand zijn gaan we niet hoger in ieder geval lijkt me

maar in tegenstelling tot vorige aanvallen op 47/48 wordt akzo nu niet massaal gedumpt, althans voorlopig. misschien dat we hier de hele week wel wat blijven schommelen?
[verwijderd]
0
nou Neushoorn, het volume was zeer stevig vandaag, dus wel een slecht teken en zelfs de 46.27 aangestipt, dus alle seinen staan op rood. Ik ben er dan vanmiddag tijdig geheel uitgestapt. Helemaal niets meer van Akzo, dat mij veel winst bezorgd heeft em dus haar taak volbracht heeft.
Nu heb ik mijn kaarten vooral op Philips en TomTom gezet. En Philips gaat nu als een speer. TomTom is meer iets voor de langere termijn en is moeilijker te voorspellen. Daarenboven zit ik sinds kort ook in ING,BAM en (heel weinig) Binck. Akzo niet meer dus evenals Ahold en Corio.
Regelmatig, naar mijn wens te veel, moet ik mijn portefeuille aanpassen. Maar vandaag al weer toch 18 % winst, op 1 beursdag dus. Maar dat gaat uiteraard niet lang zo. Je moet het lot niet tarten.
De truc zal zijn om terstond short te gaan, in mijn geval dus van calls naar puts omschakelen, zodra het fout gaat (lees: de trend dalend wordt).
Kwestie van goed timen en alle signalen volgen.
Doe ik dat niet (tjdig) zit ik zo op fors verlies met mijn optieportefeuille. Met aandelen zit je beter, kun je altijd een stoploss of trailingstoploss inzetten. Bij opties gaat dat veel moeilijker vanwege de spread en manipulatie.
[verwijderd]
0
Alle seinen staan inderdaad op rood voor Akzo, het zat er al aan te komen, vandaag heeft er zich namelijk een omkeer patroon gevormd in de uurgrafiek. Vandaar even een korte update, zie bijlage voor uurgrafiek.

De één na laatste candle heeft de neklijn op 46,40 doorboord en zolang we daaronder staan is het koersdoel 45,75. Daar ligt 'toevallig' ook de stijgende steun én dat is het 23,6% fib niveau, veel steun dus. Maar dat zou wel een hele beperkte daling zijn, vaak is een shs patroon de inleiding voor een wat diepere correctie, dat mogen we niet uitsluiten denk ik. Aan de andere kant komt de gedachte van een perkte daling wel overeen met de cyclus analyse van de daggrafiek.
Voorlopig richt ik me daarom op 45,75 houdt die het niet dan verwacht ik verdere daling richting 44,80-45 ongeveer en ga ik daar weer letten op eventuele bodem vorming.

Voor bodem vorming kijk in oa naar divergentie tussen de koers en de rsi, de vorige bodem werd daarmee keurig aangegeven(eind nov/begin dec).
Op dit moment is er ook al divergentie, ook daarom zou een waarschijnlijke daling wel eens beperkt kunnen blijven. Alhoewel die divergentie morgen waarschijnlijk weer verdwenen is, de neiging is er wel.

Maar of het ook de moeite waard is om in te stappen op de volgende bodem voor de korte termijn? Volgens de cycli wel, die beloofd veel opwaartse kracht. Maar deze weerstand heeft al vaker laten zien dat die domineert. Voorlopig is de opwaartse potentie daarom beperkt tot 47/48
Nu is het wel zo dat een eventuele doorbraak wel eens voor een leuke verassing zou kunnen zorgen...moeilijk dus, en goed opletten.

Voorlopig kijk ik naar 45,75 zolang we onder 46,40 staan.
Daaronder 44,80-45 en mijn meest negatieve scenario(op dit moment ook meest onwaarschijnlijk) is voorlopig 43,50
Bijlage:
[verwijderd]
0
Neushoorn, ik stap inderdaad pas weer in rond de 43.50 met calls. Durf niet nu in puts te gaan. Daarvoor is de trend nog te onzeker.
[verwijderd]
0
Het zou me niet verbazen dat we vandaag voorlopig een bodem gezien hebben, maar je weet maar nooit.
Boven 46,40 kijk ik weer omhoog alhoewel de opwaardse potentie vrij beperkt lijkt nu

Onder 46,40 richt ik me op 45,75 maar dat hebben we al bijna gehaald net
[verwijderd]
0
Gaan we wel naar 43,5 dan ga ik me helemaal vol laden met calls :)

Voorlopig denk ik dat een eventueel verdere daling beperkt zal blijven
[verwijderd]
0
voorzichtig neushoorn, de daling gaat gepaard met zeer groot volume en we weten wel wat dat betekent!
[verwijderd]
0
ja idd...en weer met een dikke rode candle drwrs door mijn richtpunt :)

volgende halte 45?
[verwijderd]
0
tja Neushoorn, ik denk, dat het even moeilijk te bepalen is waar de koers naar toe gaat. Maar als ik de 3-maandengrafiek bekijk, denk ik dat een bodem wellicht ergens in het gebied van 44.00 tot 44.10 gevormd gaat worden, aangezien daar de voorlaatste toppen lagen. Maar ja met dat volume dendert de koers door alle steunen heen.
Daarom is het wellicht beter te wachten tot de RSI (14) flink oversold is.
Maar de huidige daling geeft zeker in de toekomst weer aardige mogelijkheden voor wat calls. Wordt echter een kunststuk om goed te timen.
Succes!
[verwijderd]
0
Dat zou ongeveer 50% zijn zou goed kunnen, de daling is goed ingezet nu en met hoog volume door de steun geramd idd. Misschien eerst weer wat herstel op 45 en dan uiteindelijk toch richting 44? mogelijk scenario lijkt me. Maar even afwachten.
[verwijderd]
0
Neushoorn,, het begint al weer te kriebelen. Ik overweeg al om in te stappen. Maar ik weet dat dat te vroeg is, maar ik begin er wel al over na te denken. In november heeft de koers nl. een top van rond de 44.60 gemaakt en daar waren we dus vlakbij vandaag. Het dagverloop was in feite na de val tot die dip vervolgens een lange weg omhoog. Dat zou dus kunnen beteken dat de 44.60 als steun goed gewerkt heeft. Als morgen de koers zijwaarts gaat bewegen of verder stijgt dan overweeg ik sterk weer in te stappen.
Maar ik kijk dus wel even nog vanaf de zijlijn toe.
groeten en succes!
[verwijderd]
0
Voorlopig ga ik uit van wat herstel morgen of komende dagen, en of we vandaag de bodem gezien hebben? Lastig, volgens de cyclus telling zou het heel goed kunnen maar daar kun je lang niet altijd en zeker niet blind op afgaan, we zitten nu op dag26, terwijl 25 meestal wel het maximum is maar soms lopen ze heel vreemd.
De indicator laat ook nog geen herstel zien, en zelfs als hij omhoog krult geeft dat ook zeker geen garantie. Maar het zou kunnen, ik verwacht in ieder geval een duidelijk hogere bodem dan 41.
Hij heeft idd precies de top van de vorige cyclus bereikt, en die heeft heel goed gewerkt, ook de candle laat veel steun zien, een bodem hier zou prima kunnen maar ik heb er mijn twijfels over(ik kan het natuurlijk mis hebben)
Normaal gesproken zou ik vervolgens ook een hogere top verwachten maar in het geval van Akzo? Die 47 is niet eenvoudig, dus de opwaartse potentie is misschien beperkt. Ooit gaat hij een keer breken maar wanneer? Daar is iets fundamenteels voor nodig denk ik.

En ook op de uurgrafiek ga ik voorlopig uit van herstel, hij heeft een belangrijke steun gehouden en hij staat weer boven de ma200 dus dat geeft zeker ruimte voor herstel, misschien zelfs tot 45,75-46 zo lang de koers op uurbasis boven 45,10 staat ongeveer. Tot nu toe maakte de rsi altijd eerst een hogere bodem voordat de koers dat deed, de rsi heeft nog geen hogere bodem gemaakt dus ook daarom is het niet onwaarschijnlijk dat we toch de 44 nog opzoeken denk ik. Vooral de rsi op de uurgrafiek goed in de gaten houden denk ik, zodra die hogere bodems begint te maken is dat vaak een goed long signaal (dat hoeft dan nier perse een lange rit te worden)

Dus als we nu gaan herstellen verwacht ik weerstand van 45,75 tot 46, gaan we toch boven 46 sluiten, dan kunnen we door naar 47 maarja dat is niet veel..tenzij we er doorheen gaan maar of daar aanleiding voor is? Ik zou het niet weten. Maar het lijkt me dat 43,5 ook het wel het maximum is wat hij zou kunnen dalen(of er moet heel slecht nieuws komen?), voorlopig zijn 43,5-47 of iets hoger wel de uitersten denk ik. Zolang Akzo onder 46 sluit ga ik er vanuit dat we 44 ook nog wel krijgen. Het slot was vandaag wel weer heel sterk, voor de hele korte termijn zeker een instap signaal(sl dan 45 op uurbasis) maar of we veel omhoog gaan? Ik heb mijn twijfels en gezien de beperkte ruimte daar weer boven? Maar goed... alles kan natuurlijk.

Groeten en succes en tot morgen!

bijlage daggrafiek
Bijlage:
[verwijderd]
0
sterk slot! doorbraak omhoog uit een patroon dat normaal gesproken een neerwaards vervolg aanduid, maar wel erg oppassen dus, kan gemakkelijk fout gaan! We 'moeten' morgen boven het slot van vandaag weten te blijven.
Bijlage:
[verwijderd]
0
de dominante trend is sterk omhoog denk ik maarja, die weerstand was weer erg pijnlijk, moeilijk geval
voda
0
UPDATE: ING publiceert favorietenlijst 2011


(Update van eerder gepubliceerd bericht 'ING publiceert favorietenlijst 2011' om commentaar over Arseus toe te voegen.)


AMSTERDAM (Dow Jones)--ING Research heeft donderdag de lijst met tien favoriete aandelen voor de Benelux voor 2011 gepubliceerd, waarbij negen op Euronext Amsterdam genoteerde fondsen zijn geselecteerd.

Akzo Nobel nv (AKZA.AE) is volgens de ING-analisten in 2010 het slechtst presterende Europese fonds onder bedrijven in de chemische en coatingssector. Om die reden is Akzo momenteel zeer aantrekkelijk geprijsd, aldus de analisten.

Bij AMG nv (AMG.AE) wijzen de analisten op stijgende metaalprijzen, die duiden op meer opwaarts potentieel voor de winst in 2011 dan eerder geraamd.

Koninklijke Boskalis Westminster nv (BOKA.AE) heeft een erg sterke trading update gepubliceerd in november, terwijl daarnaast de zichtbaarheid in de baggersector is verbeterd. Het aandeel is volgens ING erg aantrekkelijk.

Brunel nv (BRNL.AE) en USG People nv (USG.AE) worden gewaardeerd vanwege de verbeterde vooruitzichten op de Nederlandse uitzendmarkt.

De analisten van ING stellen bij Imtech nv (IM.AE) dat de nieuwe strategie van het bedrijf perfect aansluit op de oude strategie. De doelstellingen voor 2015 zijn haalbaar, aldus de analisten.

Koninklijke Philips Electronics nv (PHIA.AE) is bij ING favoriet vanwege het bijna afgeronde transformatieproces, terwijl bij TNT nv significant opwaarts potentieel wordt gezien in het geval van nieuwe overnamespeculatie. Ook op een standalone-basis is TNT solide, vindt ING.

Tenslotte is Arseus in de lijst opgenomen vanwege de groei en goede ontwikkeling van de Fagron-divisie van het bedrijf.


Door Eelco Hiltermann; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5200; eelco.hiltermann@dowjones.com


68 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 17 mei 2024 17:35
Koers 64,840
Verschil -0,220 (-0,34%)
Hoog 65,400
Laag 64,700
Volume 474.782
Volume gemiddeld 437.415
Volume gisteren 408.966

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront