AkzoNobel « Terug naar discussie overzicht

PREVIEW: Akzo Nobel ziet KW1 winst en omzet stijgen

17 Posts
voda
0
PREVIEW: Akzo Nobel ziet KW1 winst en omzet stijgen


AMSTERDAM (Dow Jones)--Akzo Nobel (AKZA.AE) zal donderdag voorbeurs over het eerste kwartaal van 2011 een 23% hogere nettowinst van EUR150 miljoen bekendmaken, is de verwachting van 12 door Vara Research geraadpleegde analisten. Vara kwam bij 22 analisten uit op de 10% hogere kwartaalomzet van EUR3,58 miljard door volumestijging. De analisten verwachten dat Akzo Nobel er in de special chemicals divisie goed in slaagt hogere grondstofprijzen direct door de te bereken. Bij de twee coatings divisies ligt zo'n directe doorberekening wat moeilijker, denken de analisten en zien daar druk op de marges. Ze zien de huizenmarkten in de VS en Europa licht herstellen en dat biedt mogelijkheden voor margeverbetering. Een analist verwacht dat Akzo Nobel de eerder uitgesproken outlook voor 2011 met 5% hogere omzet en EBITDA zal herhalen. Omstreeks 15.00 uur noteert het aandeel 0,1% hoger op EUR49,67, terwijl de AEX met 0,3% stijgt. (BTK/AVM)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
Vooruitblik: 'Ergste voorbij voor AkzoNobel'
Gepubliceerd op 19 apr 2011 om 13:10 | Views: 218

AMSTERDAM (AFN) - AkzoNobel zal in het eerste kwartaal nog last hebben van margedruk door de gestegen grondstofprijzen, maar de gevolgen vallen mee. De verfspecialist heeft ,,op meerdere fronten het ergste achter de rug'', denkt analist Mark van der Geest van ABN Amro. AkzoNobel publiceert donderdag voorbeurs de resultaten over de eerste drie maanden van het jaar.

Het eerste kwartaal wordt beter dan eerder verwacht, aldus Van der Geest, die kijkt naar branchegenoten zoals PPG en RPM. PPG sprak onlangs sterke verwachtingen uit en RPM kwam met positieve resultaten. AkzoNobel heeft een sterke trackrecord wat betreft het doorberekenen van grondstofkosten en heeft daar nu al een goed begin mee gemaakt, denkt Van der Geest. ,,De margedruk zal meevallen.''

De analist verwacht een sterke volumegroei, onder meer van de Deco-tak in de Verenigde Staten. Daar zou dubbelcijferige groei uit kunnen komen, wat de marge zal ondersteunen. Daarnaast heeft AkzoNobel ook het ergste gehad met de pensioenlasten. ,,De accounting pension deficit wordt in 2011 gehalveerd'', denkt Van der Geest. Hij ziet de pensioenlasten als een van de redenen waardoor de koers van AkzoNobel de afgelopen jaren achterbleef.

Feest

Vanaf het tweede of derde kwartaal kan het feest echt beginnen, denkt ook analist Wim Hoste van de bank KBC. Tegen het einde van de eerste helft van het jaar zullen de gestegen kosten voor het grootste deel zijn doorberekend. Maar ook in het eerste kwartaal zullen er tekenen zijn dat AkzoNobel werkt aan de doorberekening, en daar zullen beleggers goed op reageren, denkt Hoste.

Beide analisten wijzen op de onderwaardering van het aandeel AkzoNobel ten opzichte van branchegenoten en verwachten een koersstijging in de loop van dit jaar. Zowel ABN Amro als KBC hanteren een 'buy'-waardering.
s.lin
0
MARKET TALK: Akzo Nobel omzet boven verwachting - SNS
Gepubliceerd: 09:29
AMSTERDAM (Dow Jones)--Akzo Nobel (AKZA.AE) maakt over het eerste kwartaal een omzetstijging bekend, die boven verwachting van Michel Veul van SNS Securities uitkomt. De SNS-analist meldt dat dit met name te danken is aan een sterke volumegroei in de divisie Decorative Paints. De margedruk is volgens verwachting en de analist vindt het positief dat Akzo Nobel meldt dat de stijgende grondstofprijzen in de loop van het jaar volledig gecompenseerd zullen worden. Hij handhaaft zijn buy-advies bij een koersdoel van euro55,00. Omstreeks 09.25 uur noteert het aandeel 3,7% hoger op euro52,34, terwijl de AEX vlak staat. (BTK)

voda
0
UPDATE: Akzo Nobel focust op grondstofprijzen na volumegroei KW1

.

(Update van eerder gepubliceerd bericht 'Akzo Nobel KW1 2011 winst en omzet sterk gestegen', om informatie, commentaar CFO, analisten en actuele koers toe te voegen.)


Door Bart Koster

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Akzo Nobel nv (AKZA.AE) boekte in het eerste kwartaal van 2011 beter dan verwachte omzetcijfers, bedrijfsresultaat en nettowinst door een sterke volumegroei, maar is er niet in geslaagd de sterk gestegen grondstofprijzen geheel te compenseren. Het concern is druk doende om dat in de rest van het jaar wel te realiseren, zegt de CFO van de in omzet gemeten grootste verfproducent ter wereld donderdag in een toelichting op de cijfers.

"We zagen in het eerste kwartaal de inflatie oplopen tot 15% en we zullen door prijsbeleid en kostenreducties er alles aan doen om dat in de rest van het jaar volledig te compenseren", zegt financieel directeur Keith Nichols in een telefonische toelichting.

"Op dit moment slokken grondstofkosten ongeveer 30% van onze totale omzet op", meldt de CFO. Akzo Nobel heeft de prijzen in het eerste kwartaal met 4% kunnen verhogen, maar de Ebitda-marge daalde naar 11,6% ten opzichte van 12,3% een jaar geleden. De margedaling deed zich in alle drie divisies voor.

Akzo Nobel realiseerde in het kwartaal een nettowinst van EUR128 miljoen, 58% hoger ten opzichte van EUR81 miljoen in het eerste kwartaal van 2010. Het resultaat voor rente en belasting (EBIT) kwam uit op EUR289 miljoen, waar analisten rekening hadden gehouden met een EBIT van EUR242 miljoen.

De omzet kwam uit op EUR3,76 miljard ten opzichte van EUR3,25 miljard vorig jaar, waar analisten uitgingen van een omzet van EUR3,58 miljard.

KBC Securities heeft het koersdoel voor Akzo Nobel verhoogd naar EUR60 van EUR54, in reactie op de beter dan verwachte cijfers. SNS-analist Michel Veul meldt dat de omzetstijging met name te danken is aan de sterke volumegroei in de divisie Decorative Paints.

CFO Keith Nichols licht toe dat de 13% omzetstijging in deze divisie van verfproducten voor de bouw- en consumentenmarkt vooral te danken is aan de aanhoudend sterke groei in Azie en Latijns-Amerika.

"We zien deze markt in Europa en de VS niet verder teruglopen, maar stabiliseren", zegt Nichols. Hij voegt toe dat Akzo Nobel in de VS met succes de introductie van verfproducten in 3.500 Walmart-winkels afrondt en daarmee een goede stap richting winstgevendheid van de activiteiten in de VS heeft gezet.

Het aandeel staat donderdag rond 12.10 uur 4,4% hoger op EUR52,65, op een 0,1% lager noterende AEX.


- Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com

voda
0
Akzo Nobel CFO: compenseren stijging grondstofprijzen kost tijd


Door Bart Koster

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Akzo Nobel is er in het eerste kwartaal van 2011 niet in geslaagd de gestegen grondstofprijzen geheel te compenseren, maar is druk doende om dat in de rest van het jaar te realiseren, zegt de CFO van in omzet gemeten 's werelds grootste verfproducent donderdag.

"We zagen in het eerste kwartaal de inflatie oplopen tot 15% en we zullen door prijsbeleid en kostenreducties er alles aan doen om dat in de rest van het jaar te compenseren", zegt financieel directeur Keith Nichols in een telefonische toelichting op de donderdag voorbeurs gepubliceerde eerstekwartaalcijfers.

Hij voegt toe dat Akzo Nobel de prijzen in het eerste kwartaal met 4% heeft kunnen verhogen. De Ebitda-marges daalden in het eerste kwartaal naar 11,6% ten opzichte van 12,3% een jaar geleden. De margedaling deed zich in alle drie divisie voor.

De CFO zegt verder dat de omzetstijging van 13% in de divisie decorative paints tot EUR1,2 miljard vooral te danken is aan "een doorlopend sterke groei in Azie en Latijns-Amerika." De divisie levert vooral verfproducten voor de bouwmarkt. "We zien deze markt in de VS en Europa niet verder teruglopen, maar stabiliseren", zegt Nichols. "Maar het is nog te vroeg om te zeggen dat we de bodem bereikt hebben en nu uit het dal klimmen", voegt hij toe.

Akzo Nobel maakte donderdagochtend een 58% hogere kwartaalwinst van EUR128 miljoen op een 16% hogere omzet van EUR3,76 miljard bekend.


- Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com

voda
0
'Riemen om voor AkzoNobel'
Gepubliceerd op 21 apr 2011 om 08:54 | Views: 600

AMSTERDAM (AFN) - AkzoNobel is donderdagochtend met ,,zeer sterke'' cijfers over het eerste kwartaal naar buiten gekomen. De omzet groeide met 16 procent en de nettowinst ging met 58 procent omhoog. ,,Riemen om, AkzoNobel is opgestegen'', jubelt analist Mark van der Geest van ABN Amro.

Ook Jan Hein de Vroe van ING vindt het ,,mooie cijfers'', zowel wat betreft volume als wat betreft de prijzen. Volgens De Vroe heeft AkzoNobel de prijsdruk ,,uitstekend kunnen managen''. AkzoNobel liet weten dat de grondstofprijzen op dit moment al 15 procent hoger liggen dan vorig jaar. In het vierde kwartaal wist AkzoNobel de prijzen met 4 procent te verhogen. De verfspecialist verwacht dat de prijzen van grondstoffen nog wel door zullen stijgen, maar is er van overtuigd dit te kunnen compenseren.

De Vroe merkt verder op dat de verkleining van de pensioentekort tot 700 miljoen euro een ,,positieve verrassing'' is. Volgens De Vroe zullen de cijfers de koers van AkzoNobel een verdere boost geven.

Onder de indruk

SNS Securities is eveneens onder de indruk van met name de hoger dan verwachte omzetgroei en is er ook zeker van dat het bedrijf de hogere grondstofprijzen in de loop van het jaar volledig zal weten te compenseren.

Alle drie analisten hanteren een 'buy'-rating voor het concern en een richtprijs van 55,00 euro (SNS), 59,50 euro (ABN Amro) en 60,00 euro (ING). AkzoNobel noteerde donderdag om 10.30 uur 4,4 procent hoger op 52,66 euro.
s.lin
0
MARKET TALK: Akzo Nobel koersdoel omhoog naar EUR66 - Nomura
Gepubliceerd: 08:02
AMSTERDAM (Dow Jones)--Analiste Jennifer Barker van Nomura verhoogt het koersdoel voor het aandeel Akzo Nobel (AKZA.AE) naar euro66 van euro63. Volgens Barker heeft Akzo bij de eerstekwartaalcijfers bewezen volumegroei met behoud van marges te kunnen realiseren, hetgeen het vertrouwen onder beleggers zou moeten stimuleren. Het advies blijft buy. Het aandeel sloot donderdag op euro52,48. (EHI)

s.lin
0
MARKET TALK: Akzo Nobel koersdoel omhoog naar EUR63 - ING
Gepubliceerd: 07:45
AMSTERDAM (Dow Jones)--ING Research verhoogt het koersdoel voor het aandeel Akzo Nobel (AKZA.AE) naar euro63 van euro60, in reactie op de eerstekwartaalcijfers. De analisten noemen de operationele winst verrassend goed en blijven bij hun standpunt dat de analistenconsensus voor de ebitDA-winst in 2011 van euro2,1 mrd duidelijk te laag is. Binnen de sector heeft het aandeel Akzo Nobel het meeste opwaartse potentieel, aldus de analisten, die hun buy-advies handhaven. Het aandeel sloot donderdag op euro52,48. (EHI)

s.lin
0
MARKET TALK:Akzo Nobel koersdoel omhoog naar EUR62 - Deutsche Bank
Gepubliceerd: 09:20
AMSTERDAM (Dow Jones)--Deutsche Bank verhoogt het koersdoel voor Akzo Nobel (AKZA.AE) naar euro62,00 van euro58,00 in reactie op beter dan verwachte kwartaalcijfers. De analist verwacht dat Akzo Nobel erin zal slagen de hogere grondstofprijzen door te berekenen en voorziet voor 2011 een 10% ebitDA-groei. Deutsche Bank handhaaft een buy-advies. Omstreeks 09.15 uur noteert het aandeel 0,3% hoger op euro52,62, terwijl de AEX met 0,3% daalt. (BTK)

voda
0
voda
0
Aandeelhouders AkzoNobel akkoord met dividend
Gepubliceerd op 27 apr 2011 om 16:48 | Views: 70

AMSTERDAM (AFN) - Aandeelhouders van AkzoNobel zijn woensdagmiddag akkoord gegaan met een dividend van 1,40 euro per gewoon aandeel. In november 2010 betaalde het verfconcern al een interimdividend van 0,32 euro uit. Dat betekent dat de slotuikering 1,08 per aandeel bedraagt.

Over 2009 betaalde AkzoNobel een dividend van 1,35 euro per gewoon aandeel uit. Bij de algemene aandeelhoudersvergadering op woensdag in Amsterdam werden verder alle overige voorstellen, onder meer inzake het beloningsbeleid, eveneens goedgekeurd.
s.lin
0
‘AkzoNobel dankzij ICI goed door de crisis gekomen'
AkzoNobel zit nog niet op het winstniveau dat het concern behaalde voor 2007, het jaar dat Organon verkocht en de grote overname van ICI plaats vond. Maar het is wel dankzij het samengaan met ICI dat AkzoNobel zo sterk uit de crisis is gekomen.

Dat stelde bestuursvoorzitter Hans Wijers op de aandeelhoudersvergadering van het verf- en chemieconcern.

Door het samengaan met ICI werd AkzoNobel een sterke marktleider in veel deelmarkten. Het bedrijf was vermoedelijk aanzienlijk zwakker uit de crisis gekomen als dat niet het geval was geweest.

Chemie blijft
Wijers toonde zich ook tevreden over de huidige samenstelling van de onderneming, die volgens hem geen ‘conglomorate discount' kent omdat de drie divisies goed samenwerken en er een uitstekende wisselwerking is.

Van afstoten van de chemietak is dan ook geen sprake. Een mogelijk geïnteresseerde partij voor de chemiepoot zal nul op rekest krijgen bij Wijers: ‘Als die meneer belt, zal ik hem vragen ergens anders te gaan praten.'

Wijers noemde een voordeel van de huidige portfolio dat deze kritische massa geeft en ook dat het goed is om een spreiding te hebben tussen vroeg- en laatcyclische activiteiten.

Stijgende prijzen
Akzo heeft wel last van de stijgende grondstofprijzen. Een inflatie van 15 procent zelfs, zei financieel directeur Keith Nichols onlangs. Prijzen konden slechts met 4 procent worden verhoogd. De winstmarges daalden hierdoor in alle drie de divisies.

Er worden verschillende maatregelen op het gebied van prijsbeleid en kostenreducties getroffen om dat in de rest van het jaar te compenseren. Daarbij moet gedacht worden aan alternatieve grondstoffen en slimmere inkoop en voorraadbeheer.

Meer AkzoNobel
Prijzen zullen uiteindelijk verhoogd worden. Problemen zoals Unilever onlangs had in China, waar het door de overheid verhinderd werd de prijzen te verhogen, voorziet AkzoNobel niet.

Te duur?
Terug naar die grote aankoop uit 2007, toen AkzoNobel de Britse ICI voor 12 miljard euro overnam. Was die aankoop, met de kennis van vandaag, niet aan de dure kant? Akzo is nog niet zo winstgevend als aandeelhouders hadden gehoopt. "Nee", zegt topman Wijers: ‘De prijs van ICI was op dat moment nu eenmaal de prijs, voor minder hadden we het nooit gekregen.'

De synergievoordelen, die in het jaarverslag van 2007 werden geraamd op 280 miljoen euro per jaar, zijn voor 95 procent gerealiseerd.

Eerdere vergaderingen AkzoNobel
Dat is opmerkelijk, want de jaarwinsten in de jaren voor de overname (2004-2005-2006) waren gemiddeld ruim 1 miljard euro. In 2010 werd 754 miljoen verdiend, bij een aanzienlijk hogere omzet.

Als daar de synergievoordelen al bijna volledig inzitten moet de winst zonder het effect van ICI sterk zijn gedaald. Vergelijken is uiteraard moeilijk, want de wereldeconomie worstelt zich nu uit de meest ernstige crisis sinds de jaren 30 van de 20e eeuw.

Meer aandeelhoudersvergaderingen
Het aandeel heeft de afgelopen drie jaar niet goed gepresteerd, maar feit is dat AkzoNobel, nu de grote overname ICI geabsorbeerd is, een prima positie heeft om van een aantrekkende wereldeconomie te kunnen profiteren. Aandeelhouders zouden dat kunnen gaan merken.

veb.net/content/HoofdMenu/Beurs/Aande...

s.lin
0
PERSBERICHT: AkzoNobel maakt voornemen bekend om ICI Pakistan te reorganiseren en te splitsen Gepubliceerd: 12:22

29 april 2011

* AkzoNobel wil tot overeenstemming komen om ICI Pakistan te splitsen in twee

beursgenoteerde entiteiten: AkzoNobel Pakistan Limited (bestaande uit de

Paints-activiteiten) en ICI Pakistan Limited (bestaande uit alle overige

activiteiten van ICI Pakistan)

* Volgens het voorstel zullen beide ondernemingen, na de splitsing, een

notering krijgen aan de beurzen van Karachi, Lahore en Islamabad

* AkzoNobel zou een aandeel van 75,8 procent houden in AkzoNobel Pakistan

Limited en op zoek gaan naar geschikte kopers voor haar aandeel in ICI

Pakistan

* De onderneming bevestigt te willen investeren in Pakistan en ziet een sterke toekomst voor verven

voor het artikel naar. ( was te groot om te plaatsen)
www.abnamro.nl/nl/beleggen/financieel...
s.lin
0
-activiteiten van ICI Pakistan, is het volgens AkzoNobel het beste voor alle

partijen indien de onderneming over zou gaan naar een nieuwe eigenaar die bereid

en in staat zal zijn om te investeren en te helpen het volledige potentieel te

benutten. In lijn hiermee is AkzoNobel van plan om, zodra de verfactiviteiten

eenmaal zijn afgesplitst, via een formeel verkooptraject op zoek te gaan naar

een nieuwe eigenaar voor haar aandeel in ICI Pakistan.

s.lin
0
Update
Akzo Nobel zegt geen tijdsindicatie voor het splitsings- en verkoopproces te kunnen geven. "Het betreft een zeer complex proces, waarbij veel partijen betrokken zijn, waaronder bestaande aandeelhouders, de rechtbank en beursautoritieiten in Pakistan. Het is onvoorspelbaar of het weken, maanden of kwartalen gaat duren", zegt de woordvoerder.

17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 17 mei 2024 17:35
Koers 64,840
Verschil -0,220 (-0,34%)
Hoog 65,400
Laag 64,700
Volume 474.782
Volume gemiddeld 437.415
Volume gisteren 408.966

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront