'No-dealbrexit kan voor flinke schok zorgen'

Door AFN op 16 oktober 2019 14:54 | Views: 7.664

'No-dealbrexit kan voor flinke schok zorgen'

WASHINGTON (AFN) - Een no-dealbrexit kan voor een flinke schok op de financiële markten zorgen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de wereldeconomie momenteel erg kwetsbaar. Daarom kan een chaotisch vertrek van de Britten uit de Europese Unie economisch gezien veel problemen en onrust met zich meebrengen.

Die kwetsbaarheid komt mede door de aanhoudende stimulering door centrale banken, waardoor het voor mensen en bedrijven erg makkelijk is geworden leningen aan te gaan en zich in de schulden te steken. Beleggers werden daarnaast aangemoedigd om meer risico's te nemen in hun zoektocht naar rendement. Wat ook meespeelt is dat er tegenwoordig ook veel financiering plaatsvindt buiten de traditionele banken om.

Een en ander heeft er volgens het IMF toe geleid dat veel mensen en bedrijven flink in de problemen kunnen komen als de financiële omstandigheden opeens omslaan. Het fonds heeft specifiek gekeken naar de schuldenberg in acht grote landen, waaronder de Verenigde Staten en China. De schulden waaraan grote risico's kleven zouden in de duizenden miljarden dollars lopen.

Onzekerheid

Rond de brexit bestaat al heel lang veel onzekerheid. Toch is de situatie op de Britse financiële markten de laatste maanden nog tamelijk ordelijk, vindt het IMF. Daarin zou echter verandering kunnen komen naarmate de huidige brexitdeadline van 31 oktober dichterbij komt, staat in een nieuw rapport van het fonds over de financiële stabiliteit.

Naast de brexit spelen er ook nog andere spanningen en conflicten die een hap kunnen halen uit de economische groei, zoals het IMF die eerder deze week heeft voorspeld. Denk aan de mogelijkheid dat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China verder escaleert. De organisatie uit Washington heeft daarnaast de indruk dat aandelen in de Verenigde Staten en Japan over de gehele linie overgewaardeerd worden.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

11 Posts
Happy
0
Geeft niks. De meeste forums hebben koersdoelen van aandelen en indexen waar je van gaat duizelen. Die blijven kopen wat er los en vast zit.
thejaguar
0
totdat ze niet meer kopen wat los en vast zit, dan stort het hele kaartenhuis in elkaar.
thejaguar
0
ja, is zeker mogelijk, maar ook volkomen onverantwoord, bijna vergelijkbaar met de situatie rond het internettijdperk. toen ging ook alles wat los en vast zat jarenlang omhoog, maar stortte het toch gigantisch in elkaar. dat zou nu best weer kunnen gebeuren. en we zijn ook wel eens toe aan een gezonde correctie!
Happy
0
quote:

havik of duif schreef op 16 oktober 2019 15:17:

Het tegenover gestelde is ook mogelijk maar daar hoor je niets over.
Oeps lees eens door de forums. 600, 650 en hoger en nog voor de Kerst ook. Er is een forum "Hoogte punt beurzen gezien" maar ben de enige daar. En als er al een reactie komt, is het meestal iets van 'de beurzen kunnen niet dalen'.
Willempie3
0
Ik gok dat er toch een soort deal komt. Noord-Ierland is niet belangrijk genoeg om alles op stuk te laten lopen. Er wonen maar 1,8 miljoen mensen. Het BNP is 44 miljard Euro. Dat is minder dan het bedrag wat het V.K. nog aan de E.U. moet betalen bij een deal. Verder is het vrij praktisch om de Douane-grens in de Ierse Zee te leggen. De grens tussen Noord-Ierland en Ierland is behoorlijk lang en kronkelig. Het is veel simpeler om alleen in de haven van Belfast te controleren.
Jopie1962
1
quote:

Happy schreef op 16 oktober 2019 15:28:

[...]

... En als er al een reactie komt, is het meestal iets van 'de beurzen kunnen niet dalen'.

Nou okay, ze kunnen wel iets dalen, maar heel ver onder nul, zoals de rente, zal het niet gaan toch met de AEX ?
Willempie3
0
Nu blijkt ook weer hoe desastreus de door Premier May uitgeschreven verkiezingen waren: Ze verloor juist haar krappe conservatieve meerderheid en nu is de Noord-Ierse DUP-party nodig.
het zwaard
0
Ik denk dat het pas desastreus wordt bij een volgende verkiezing wanneer zal blijken dat er meer Conservatieve tegenstander waren die tegen 'n Brexit waren dan aanvankelijk werd gedacht. Idem het verhaal in de VS bij de Republikeinen tussen voor en tegenstanders van Trump.
[verwijderd]
1
IMF is de weg kwijt. Ze speculeren alsof bedrijven meer geld lenen vanwege lage rente.

Bedrijven zijn hun leningen aan het aflossen of ze vervangen dure leningen met goedkopere tarieven. Nieuwe kredieten worden niet meer aangegaan.

Mensen steken niet in schulden want ze kunnen geen geld lenen.

Banken hebben hun solvsbiliteit regels en stress scenario en gaan geen geld meer uitlenen aan burgers. Krijgen van hypotheek wordt lastig gemaakt.

Hebben ze niet in de gaten, dat de economie niet groeit terwijl ECB en FED jaren bezig waren geweest om geld te verruimen.
Hoe zou dat komen ???
Lage rentestand en toch is er geen groei.
Wat gebeurd met het geld ?? Hebben de mensen en bedrijven geld aangetrokken ? Of hebben banken gewoon geld weer teruggegeven aan ECB (met als gevolg boeterente) of hebben ze maar staatsobligaties gekocht.

IMF moet toch de geldstroming kunnen analyseren ???

Ik denk dat ze alleen conclusies hebben gemaakt van veronderstellingen.

Maar geen idee hebben hoe de economie er voor staat.

11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.