Bayer gaat krachtig optreden tegen klachten over onkruidverdelger

Door AFN op 27 april 2020 08:49 | Views: 7.898

Bayer gaat krachtig optreden tegen klachten over onkruidverdelger

FRANKFURT (AFN/RTR/BLOOMBERG) - Het Duitse chemieconcern Bayer gaat vanwege de economische risico's van de coronacrisis krachtiger optreden tegen het groeiende aantal klachten in de Verenigde Staten in verband met de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup. Dat meldde de onderneming in zijn handelsupdate over het eerste kwartaal.

Het concern blijft erbij dat glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup, veilig is en Bayer verzet zich tegen veroordelingen tot het betalen van een schadevergoeding. Het aantal klachten steeg in het eerste kwartaal tot 52.500, van 48.600 gemeld in februari. In de tussentijd is Bayer aan het onderhandelen over een schikking. Die gesprekken lopen vanwege de pandemie "aanzienlijk" trager , aldus de chemiegigant.

"Wij gaan alleen een schikking overwegen als het financieel gezien redelijk is", stelde topman Werner Baumann van Bayer. Hij vindt het ook belangrijk dat een mogelijke deal goed uiteenzet hoe toekomstige klachten snel afgehandeld kunnen worden. Deze voorwaarden gelden volgens de topman meer dan ooit, nu acute problemen met betalingen en een economische neergang op de loer liggen.

Vorig kwartaal had Bayer nog de wind mee van de pandemie. De omzet steeg mede dankzij sterke vraag naar medicijnen tot 12,8 miljard euro. Dat betekende een groei van 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De winst nam met een vijfde toe tot 1,5 miljard euro. De vooruitzichten voor dit jaar blijven ondanks de onzekerheid rondom Covid-19 staan, meldde Bayer.

Reacties

17 Posts
Jopie1962
1
"Vorig kwartaal had Bayer nog de wind mee van de pandemie. "

En als we nou gewoon stellen dat RoundUp goed is tegen Corona? knalt dán de koers niet omhoog?
[verwijderd]
1
Bayer verkoopt al jaren geen verdelgingsmiddelen. Het zijn gewasbeschermingsmiddelen. Gewoon kopen. Niks mis meee.
Sebasssss
2
quote:

Just1 schreef op 27 april 2020 09:26:

Bayer verkoopt al jaren geen verdelgingsmiddelen. Het zijn gewasbeschermingsmiddelen. Gewoon kopen. Niks mis meee.
hahah! Dream on!
[verwijderd]
0
quote:

Jopie1962 schreef op 27 april 2020 08:56:

En als we nou gewoon stellen dat RoundUp goed is tegen Corona? knalt dán de koers niet omhoog?
Misschien een beetje injecteren :-)
Bezoeky
0
Hoe dom kun je zijn alszijnde Bayern om problemen gewoon te kopen alsof men niet wist dat roundup glyfosaat kankerverwekkend is.
DeZwarteRidder
0
quote:

Bezoeky schreef op 27 april 2020 09:33:

Hoe dom kun je zijn alszijnde Bayern om problemen gewoon te kopen alsof men niet wist dat roundup glyfosaat kankerverwekkend is.
Ieder product is kankerverwekkend als je er maar genoeg van binnenkrijgt.

Het is nooit bewezen dat glyfosaat kankerverwekkend is bij normaal gebruik.
Johannes Servatius
0
Zogenaamde slachtoffers zijn dat mijns inziens alleen omdat er door het 'no cure no pay'-systeem in de VS risicoloos extravagante schadevergoedingen zijn te eisen, waaraan de advocaten eveneens een dikke boterham verdienen. Lymfeklierkanker komt ook voor bij mensen die nooit in aanraking zijn gekomen met glyfosaat, dus de bewijsvoering is te allen tijde discutabel.
Chimpie
1
quote:

DeZwarteRidder schreef op 27 april 2020 09:44:

[...]
Ieder product is kankerverwekkend als je er maar genoeg van binnenkrijgt.

Het is nooit bewezen dat glyfosaat kankerverwekkend is bij normaal gebruik.
Of het kankerverwekkend is voor mensen: geen idee, ik heb geen onderzoek gedaan en me er ook niet over ingelezen. Wat ik hier wel tussen de regels door lees is dat Bayer meer risico gaat nemen: minder geld voor schikkingen en het vaker in de rechtszaal uitvechten, met kans op hogere betalingen.

Wat wel een feit is dat het middel zeer schadelijk is voor de insectenpopulaties en het bijdraagt aan de enorme insectensterfte. Dit kan op den duur ook voor de mens een groot probleem worden ivm de bestuiving van gewassen.
De discussie zou zich meer moeten toespitsen op de schade die dit middel berokkent aan het milieu. Natuurlijk zorgen bestrijdingsmiddelen ook voor hogere en goedkopere landbouwopbrengsten, dus het is zeker geen zwart/wit discussie. Maar de balans is zoek.
Sjaloom95
0
Toch wel bijzonder. Als je er als bedrijf volledig achterstaat dat er niets mis is met je middel, maar het vervolgens wel hebt over een schikking treffen met bepaalde partijen. Dat impliceert toch wel dat je niet volledig achter je onschuld staat en er wellicht toch wat met dat middel mis kan zijn.
FlashHenk
0
quote:

Johannes Servatius schreef op 27 april 2020 10:00:

Zogenaamde slachtoffers zijn dat mijns inziens alleen omdat er door het 'no cure no pay'-systeem in de VS risicoloos extravagante schadevergoedingen zijn te eisen, waaraan de advocaten eveneens een dikke boterham verdienen. Lymfeklierkanker komt ook voor bij mensen die nooit in aanraking zijn gekomen met glyfosaat, dus de bewijsvoering is te allen tijde discutabel.
Nee.
Krentenmenten
0
Round-up is geen probleem, mits je het volgens de voorschriften toepast! En dat geldt voor alle producten.
anjj
0
volgens de geschiedenis van Bayer maakt het niets uit of iets schadelijk is, maar Monsanto wilde er graag vanaf omdat het kankerverwekkend is en er processen liepen. Dat wist Bayer toen het overnam en ze dachten dat hun advocaten beter waren en ze het zo goedkoop konden kopen, want het handelsverdrag met Europa ging niet door en nu kwam het toch in Europa. Goede firma hoor Bayer.
DeZwarteRidder
0
quote:

Chimpie schreef op 27 april 2020 11:06:

[...]

Of het kankerverwekkend is voor mensen: geen idee, ik heb geen onderzoek gedaan en me er ook niet over ingelezen. Wat ik hier wel tussen de regels door lees is dat Bayer meer risico gaat nemen: minder geld voor schikkingen en het vaker in de rechtszaal uitvechten, met kans op hogere betalingen.

Wat wel een feit is dat het middel zeer schadelijk is voor de insectenpopulaties en het bijdraagt aan de enorme insectensterfte. Dit kan op den duur ook voor de mens een groot probleem worden ivm de bestuiving van gewassen.
De discussie zou zich meer moeten toespitsen op de schade die dit middel berokkent aan het milieu. Natuurlijk zorgen bestrijdingsmiddelen ook voor hogere en goedkopere landbouwopbrengsten, dus het is zeker geen zwart/wit discussie. Maar de balans is zoek.
Ik heb er nog nooit van gehoord dat glyfosaat schadelijk is voor insekten, dus ik denk dat je in de war bent met andere middelen.
DeZwarteRidder
0
wiki:

Toxiciteit

Glyfosaat wordt door de IARC bij mensen als waarschijnlijk carcinogeen beoordeeld. Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency en Europees Chemicaliënagentschap (ECHA) is glyfosaat niet carcinogeen. Wel is zuiver glyfosaat irriterend voor de ogen en in mindere mate ook voor de huid. Glyfosaat heeft een lage acute toxiciteit, ook voor bijen, vogels of zoogdieren. Oplosmiddelen en andere additieven in bestrijdingsmiddelen op basis van glyfosaat kunnen de toxische eigenschappen versterken.[5]

In januari 2015 concludeerde het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) na een review van de beschikbare gegevens dat glyfosaat bij laboratoriumdieren geen carcinogene of mutagene kenmerken toont en het ook geen effect heeft op de vruchtbaarheid, voortplanting, en de ontwikkeling van een embryo of foetus. Ook uit epidemiologische studies bij mensen kon geen bewijs gevonden worden voor carcinogeniteit, of effecten op de vruchtbaarheid, voortplanting en neurotoxiteit.[4] In maart 2015 categoriseerde het IARC glyfosaat als 'waarschijnlijk carcinogeen voor mensen' (groep 2A). Volgens het BfR was die beslissing gebaseerd op slechts een aantal studies en wordt het niet bevestigd door het vaak geciteerde cohortonderzoek "Agricultural Health Study" of andere studies.

In 2019 verschenen berichten in de pers dat in de VS al tienduizenden rechtszaken tegen Monsanto zijn aangespannen door mensen die zeggen dat zij kanker hebben gekregen door het gebruik van Roundup. In verschillende rechtszaken waren al tientallen miljoenen aan schadevergoeding toegewezen.
Chimpie
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 27 april 2020 14:59:

[...]
Ik heb er nog nooit van gehoord dat glyfosaat schadelijk is voor insekten, dus ik denk dat je in de war bent met andere middelen.
Ik ben niet in de war, even een aantal bronnen bij mijn bewering:
www.nature.com/articles/srep27801
www.newsweek.com/bee-death-scientists...

En het is een van de twee redenen waarom Duitsland het vanaf 2023 in de ban wil doen:

www.theguardian.com/environment/2019/...
17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront