'Weer flinke tik voor vertrouwen in BAM'

Door AFN op 2 juli 2020 09:26 | Views: 7.455

'Weer flinke tik voor vertrouwen in BAM'

AMSTERDAM (AFN) - Het vertrouwen in bouwer BAM krijgt met het nieuwe en grote winstalarm wederom een gevoelige tik. Dat constateren kenners van KBC Securities in een reactie. Het aandeel BAM kelderde op Beursplein 5 stevig.

De analisten wijzen er daarbij op dat de kaspositie van het concern "gelukkig sterk" blijft. Maar de verliezen zullen de solvabiliteit van BAM verder raken en de voorzichtige vooruitzichten van dividendbetalingen in de voorzienbare toekomst beschadigen.

BAM voorziet de eerste helft van het jaar af te sluiten met donkerrode cijfers. De onderneming rekent als gevolg van de problemen door de coronacrisis en de aanhoudende malaise bij het onderdeel BAM International op een operationeel tekort voor belastingen van 130 miljoen euro tot 150 miljoen euro. Het bedrijf gaat zijn activiteiten buiten Europa afbouwen.

De afgelopen jaren kwam BAM vaker met waarschuwingen naar buiten, vanwege tegenvallers bij de bouw van een sluis in IJmuiden. KBC hanteert een hold-advies op het aandeel BAM, dat donderdag omstreeks 09.15 uur ruim 12 procent lager stond op 1,42 euro.

Reacties

9 Posts
Ritageld
2
tolick
0
BAM BAM wordt tijd dat we dit bij de AEX ook even doen ! lekker even een dagje -2% omdat het echt maar dan ook echt niet goed gaat ! SELL
Studentenrekening
0
Vanaf wanneer staat de revolutionaire elektrische wals in de showroom? Kwestie van tijd totdat partnership met Tesla wordt aangekondigd.

En werkt zo'n wals niet tegen Corona? Kan me voorstellen dat wanneer je met zo'n wals over het virus heenrijdt dat het wel doodgaat. Zal ook wel binnenkort een persbericht over komen!

Allemaal goede redenen om nu alvast te kopen.
Jopie1962
0
Daarnaast is/was BAM óók bezig met kunstmatige intelligentie !!

Hoog nodig … aangezien de eigen intelligentie blijkbaar tekort schiet.
Franky
0
Ach, BAM stelt altijd teleur als het tijd is voor kwartaalcijfers. Wanneer begint de nieuwe CEO? Hopelijk dat hij wel het vertrouwen weer terug kan winnen. Kan alleen maar beter worden lijkt me zo en hopelijk kan hij dat waarmaken.
suske wiet
0
hoeveel jaren aan een stuk kan men zijn aandeelhouder teleurstellen ;
Wanneer trekt men eens lessen uit het verleden ?
Bij Bam zijn ze hardleers .
Bam ,mag je niet vergelijken met Heijmans .
Ook deze hebben diep in het zand gebeten als bouwondernemer.
De opdrachten berekenen is een echt falen geweest .
TW82
0
quote:

suske wiet schreef op 2 juli 2020 10:09:


hoeveel jaren aan een stuk kan men zijn aandeelhouder teleurstellen ;
Wanneer trekt men eens lessen uit het verleden ?
Bij Bam zijn ze hardleers .
Bam ,mag je niet vergelijken met Heijmans .
Ook deze hebben diep in het zand gebeten als bouwondernemer.
De opdrachten berekenen is een echt falen geweest .dusdanig lang (en veel jaren) en consistent dat ik ze rond de 2.8 euro (of iets eronder) verkocht heb vorig jaar december, dus het dubbele van nu nog qua koers, ook al was dat voor mij toen met ruim 40% verlies. Echter, ik was het wel zat om bij elke keer kwartaalcijfers toch nog weer te hopen op een omslag die nooit kwam, ondanks de hoogconjunctuur en krapte op huizenmarkt in al die jaren. Gelukkig net op tijd voor Corona verkocht.

Gold ook voor KPN en AMG en misschien nog 1 of 2 aandelen. Was ze allemaal wel zat inmiddels en allemaal met verlies (behalve AMG geen verlies) eruit gegooid in december. Achteraf gezien nog geluk met de timing dus, ondanks dat ik ze wel met verlies verkocht. Alles omgegooid naar Flow Traders waardoor ik het verlies op de rest net aan heb weggewerkt, maar wat een drama was BAM inderdaad keer op keer.
marcel13
0
BAM lijdt groot verlies en speelt paniekvoetbal met internationale tak

Wisselende maar goede resultaten. Zo karakteriseerde BAM-topman Van Wingerden de internationale tak op de aandeelhoudersvergadering. Nog geen drie maanden later is Van Wingerden weg en bouwt BAM deze activiteiten af. Het heeft allemaal veel weg van paniekvoetbal. Gezien de onderliggende verslechtering van de kaspositie, moeten de resultaten snel verbeteren.

BAM liet donderdag weten dat het over de eerste jaarhelft een verlies voor belastingen verwacht van 130 tot 150 miljoen euro. Dat komt deels door de coronacrisis, maar ook door een eenmalige last van 40 miljoen euro voor een schikking met de gemeente Keulen.

Deze heeft betrekking op het instorten van het stadsarchief bij de bouw van een metrotunnel in 2009. BAM betaalt als lid van een consortium 200 miljoen euro waarvan een groot deel wordt gedekt door verzekeringen.

BAM International al langer probleemgeval
Van het halfjaarverlies komt verder 60 miljoen euro op het conto van BAM International, de tak die projecten doet buiten Europa. Het relatief kleine onderdeel is al langere tijd een probleemgeval.

Vorig jaar leed BAM International op 124 miljoen euro omzet ruim 21 miljoen euro verlies. In 2018 resteerde een winst van ruim 6 miljoen euro op 153 miljoen euro omzet.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering in april kwam al ter sprake of het niet beter zou zijn als BAM deze tak zou opdoeken. Bestuursvoorzitter Rob van Wingerden zei toen vertrouwen te hebben in het toekomstperspectief van het onderdeel dat zich zou richten op projecten bij de kust zoals aanlegsteigers voor schepen.

Van Wingerden is kort hierna echter vertrokken. Zijn taken worden waargenomen door financieel topman Frans den Houter. Onder hem is drie maanden later de conclusie dat de prestaties niet zijn verbeterd en dat het beter is BAM International af te bouwen.

Groei kaspositie dankzij krediet en steun
BAM wees erop dat het eind juni 1,2 miljard euro in kas had, zo’n 250 miljoen euro meer dan aan het eind van het eerste kwartaal. Dat de kaspositie groeide was echter wel het gevolg van tijdelijke steunmaatregelen van de overheid en maatregelen om cash in het bedrijf te houden.

Zo hoeft BAM nu geen BTW af te dragen en zal het betaaltermijnen hebben verlengd. Dit zijn echter tijdelijke maatregelen.

Hier komt bij dat een groot stuk van de kaspositie bestaat uit opgenomen bankkrediet. Als voorzorgsmaatregel besloot BAM in maart op het hoogtepunt van de coronacrisis de maximaal beschikbare 400 miljoen euro op te nemen.

Als het trekken op de kredietfaciliteit en de andere tijdelijke maatregelen buiten beschouwing worden gelaten, rijst het beeld dat de kaspositie in een halfjaar flink is verslechterd. Eind 2019 had BAM namelijk nog 854 miljoen euro in kas.

BAM liet weten dat de tweede jaarhelft beter zal worden dan de eerste jaarhelft. Dat zal wel moeten gezien het tempo waarin de kaspositie het afgelopen halfjaar is verslechterd. Beleggers zijn er intussen niet gerust op. Het aandeel verloor donderdag meer dan 10 procent, terwijl de beurzen wereldwijd opveerden dankzij meevallende Amerikaanse banencijfers.

BAM heeft een serieus probleem met zijn verdienmodel, was de reactie van Errol Keyner van de VEB vanmorgen op vragen van de pers. Risicomijdende beleggers kunnen dezer dagen misschien maar beter ook op 1,5 meter bij dit aandeel vandaan blijven.

www.veb.net/artikel/07666/bam-lijdt-g...
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.