ABN AMRO schrapt 800 banen bij zakenbank

Door AFN op 12 augustus 2020 07:14 | Views: 9.028

ABN AMRO schrapt 800 banen bij zakenbank

AMSTERDAM (AFN) - ABN AMRO grijpt hard in bij zijn zakenbank. Het financiële concern trekt zich met zijn grootzakelijke tak terug uit activiteiten buiten Europa. In de reorganisatie die wordt uitgesmeerd over drie tot vier jaar verdwijnen 800 van de circa 2500 banen bij de zakenbank. Vooral buiten Nederland gaan er banen verloren. In Nederland zet de bank een streep door ongeveer 150 arbeidsplaatsen.

De ingreep staat volgens topman Robert Swaak los van de coronacrisis. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Azië en Australië bedient de bank nu nog klanten in de olie- en gassector, grondstoffenbranche en transport en logistiek. Maar het lukt ABN AMRO, ooit een grote internationale bank met veel wereldwijde ambities, al jaren niet om met dit werk aan de eigen doelstellingen voor winstgevendheid te voldoen. Diverse probleemdossiers in deze activiteiten, onder meer in Singapore, zadelden het concern eerder met forse verliezen op.

"Bij mijn aanstelling eerder dit jaar heb ik de review van de zakenbank meteen tot een van mijn topprioriteiten gemaakt", geeft Swaak aan. In Europa ziet hij nog wel kansen voor de zakenbank. "Dit is een gebied dat we goed kennen en waar we schaal kunnen ontwikkelen. Vooral schaal is erg belangrijk." Er is besloten buiten Europa wel met zogeheten clearing-werk, activiteiten rondom het verwerken van financiële transacties, door te gaan. "Clearing is eigenlijk typisch Nederlands, en daar willen we mee doorgaan."

Nieuwe strategie

ABN AMRO telt in totaal bijna 18.700 banen. Achter de schermen werkt Swaak ook nog aan het uitstippelen van een nieuwe strategie voor de bank als geheel. Daarover wordt in november een update verwacht. Volgens de topman wordt daarbij voortgebouwd op de strategie die in 2018 onder zijn voorganger Kees van Dijkhuizen werd neergezet.

In het tweede kwartaal is ABN AMRO onder druk van de coronacrisis opnieuw in de rode cijfers gedoken, net als in het eerste kwartaal. Onder de streep kwam de bank dit keer 5 miljoen euro tekort. Een jaar eerder ging nog een nettowinst van 693 miljoen euro in de boeken. Swaak wijst erop dat het nettoverlies vooral komt door de forse kredietverliezen bij de bank.

Forse voorziening

ABN AMRO moest in totaal 703 miljoen euro apart zetten voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden. Daarbij moest de bank een forse voorziening nemen vanwege het fraudeschandaal bij Wirecard. Net als ING werd ABN AMRO afgelopen periode genoemd als een van de schuldeisers van de door een boekhoudfraude in financiële problemen geraakte Duitse betalingsdienstverlener.

Vanwege de ontwikkelingen heeft ABN AMRO zijn verwachtingen voor de kredietverliezen in heel dit jaar met 400 miljoen euro opgevoerd. De bank denkt in 2020 nu 3 miljard euro in de stroppenpot te moeten stoppen. Waarschijnlijk pakken de voorzieningen in de tweede helft van het jaar wel lager uit dan in de eerste helft van het jaar.

Reacties

16 Posts
Knight V
0
Net bij vliegtuig sector.
Als je een crises niet eens kunt opvangen dan heb je geen bestaansrecht meer.

Abnamro verdwijnt uit alle delen vd wereld en heeft geen functie meer in de wereld waar wij leven.

Dit is het in leven houden van een sector die geen bestaansrecht meer heeft.

Banken willen geen risico en geen krediet meer verlenen, dan is het tijd om afscheid te nemen van de dino.

kenner66
1
Putschrijvert
1
quote:

Knight V schreef op 12 augustus 2020 08:13:


Net bij vliegtuig sector.
Als je een crises niet eens kunt opvangen dan heb je geen bestaansrecht meer.

Abnamro verdwijnt uit alle delen vd wereld en heeft geen functie meer in de wereld waar wij leven.

Dit is het in leven houden van een sector die geen bestaansrecht meer heeft.

Banken willen geen risico en geen krediet meer verlenen, dan is het tijd om afscheid te nemen van de dino.Wat is volgens jou het alternatief?
twintrader
0
Zal net zoals bij Shell gaan!

Shell liet goede (meevallende) cijfers zien. Eerst wat opluchting en toen down down down... En niet alleen op de betreffende dag van de publicatie, maar zelf de dagen erna!

Dus beste abn amro aandeelhouders, bereid u voor op verlies, verlies en verlies.
HAFC
0
Kees Dijkhuizen laat een ontredderd geheel achter, maar wel duurzaam en LGBT divers
GJF1959
0
Verlies kan dan wel mee vallen maar de cijfers niet! AAB verwacht zelf een post voorzieningen over het hele jaar van 3 miljard en daar zit eenpost voor het witwassen nog niet bij in. Ook daalt inkomen uit reguliere werkzaamheden. Dus voor de toekomst ziet het er minder goed uit. Alleen het eigen vermogen ziet er goed uit (te veeleigen vermogen is echter dood geld). Pet saldo is mijn mening: jammer dat ik er nog een paar heb.
erjee-ff
1
Goed om te zien dat er nu een beslissing genomen wordt over de zakenbank, in plaats van een doormodder scenario. Gaan we gewoon niet meer doen. Dus over blijven de retail- en kleinzakelijke activiteiten in Nederland en de private activiteiten in de rest van Europa. Nu nog geld verdienen met private en dat dividendaandeel kan zo maar werkelijkheid worden.

Rowi62
0
RTL-z vatte het gisteren goed samen. "Als te kleine speler pak je alles wat de groten laten liggen omdat het te risicovol is." En dan vertrek je zo krediet op een voorraad olie in een tanker waar al een krediet op zat (woehahaha) en geef je een US market-maker teveel geld. Dat zijn geen voorzieningen want dat geld is gewoon 100% weg. Die mannen zeiden altijd makkelijk veel meer te kunnen verdienen in de CITY Londen dus sociaal plan niet nodig.
Rowi62
0
EN ABNAMRO zou een proces tegen de witwasboete moeten beginnen nu blijkt dat er vrijwel niets met de meldingen gedaan wordt.
WijHetVolk
0
quote:

Rowi62 schreef op 12 augustus 2020 12:50:


EN ABNAMRO zou een proces tegen de witwasboete moeten beginnen nu blijkt dat er vrijwel niets met de meldingen gedaan wordt.


Kan ook niet. Volgens mij heeft AA 1000 mensen extra ingehuurd om alle klanten door te lichten. Als daar 10 zaken/week tussen zitten die door een OvJ nader moeten worden bekeken loopt het binnen een maand al helemaal vast.
Daarbij komt dat witwassen een gevolg is. Als je ook nog de oorzaak moet gaan onderzoeken praat je al gauw over minimaal 1 maand werk met een team van 4/5. Die capaciteit heeft de politie gewoon niet.
Knight V
0
De rol van banken is het geld verspreiden en zorgen dat het geld terugkomt.

De angst bij banken is aangewakkerd door overheid, media en internet.

Overheid, Media en goeroes gaven de financiele problemen de schuld aan particulieren (teveel schulden) en door de buurman die het niet leuk vond dat je 2x op vakanties ging.
Sindsdien is het bergafwaarts gegaan met banken.

De rol van geld distributie stopte en groei stopte.

Als angst overheerst door jalouzie of afgunst, dan kun je de boel opdoeken.

Banken nemen geen risico, geld blijft hangen en de allereerste klagers die jaloers waren op hun buurman, klagen nu weer als eerste dat ze 0% rente ontvangen op hun spaar rekening omdat er teveel geld aanwezig is.

Dat krijg je als je gilt en de particulieren de schuld geven van de financiele crises in 2008, terwijl particulieren netjes hun schuld of hypotheek aflossen. Dat er sommige die niet hieraan voldoen betekent niet dat plotseling 17 miljoen mensen onverantwoord bezig zijn.

Wij zijn zelf de veroorzaker vd problemen door andere mensen de schuld te geven en banken te vrijwaren van hun verantwoordelijkheid en rol als geldgever.

Banken hebben geen functie meer. Datgene waar ze goed in waren, dat verdwijnt.
Als Google en Facebook of Amazone en Tencent of Alibaba zelf met een banklicentie komen, dan kun je vaarwel zeggen tegen AbnAmro.

Banken zouden terug moeten naar jaren 80. Geld in de economie pompen en niet bang zijn voor verliezen of risico.
Verstrekt variaties in hypotheken en geldleningen en zakelijk kredieten ipv voor elke euro krediet vraag je een auto of huis als onderpand of verklaring van je werkgever dat je werknemer niet ontslagen wordt.
Totaal van der zotte als je zo geld moet verstrekken.

Overkreditering is een fenomeen, maar om 17 miljoen mensen meteen een stickertje te plaatsen op hun voorhoofd als onbetrouwbaar, dat kunnen wij alleen onszelf aanrekenen omdat de klagers uit jalouzie vooraan staan te schreeuwen dat andere mensen teveel op de pof leven, terwijl deze mensen juist de bakermat zijn van integriteit en NL economie.

De angst bij banken wordt verder aangemoedigd en ook door zelfde klagers dat ze meer bezig moeten zijn met Compliance.
Ze moeten 1000 man in dienst nemen voor Compliance en Risk Management om die ene transactie te vinden en om vervolgens achter te komen, dat geldtransactie gesponserd wordt door hogere instanties.
Keert de bank te weinig dividend uit vanwege Compliance kosten, dan staan zelfde klagers weer vooraan de rij om te gillen.

Banken sector is vergane glorie.

De jeugd zal kennismaken met Bitcoins en internet giganten die de rol overnemen van banken.

AbnAmro zou beter aan de onderhandelings tafel moeten zitten bij Facebook ipv. alle activiteiten af te stoten.

Nu is het handen afblijven en kijken hoe de gemeenschap weer 2.000 man ontslagen kan financieren als ze bij UWV aankloppen.

Vraag UWV : Waarom ben je ontslagen ?

Omdat je 0% op je spaar rekening krijgt.

Wat een drogreden.
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.