Sociaal plan BAM bijna rond, 1200 ontslagen in Europa

Door AFN op 10 december 2020 17:20 | Views: 6.779

BUNNIK (AFN) - Bouwbedrijf BAM en vakbonden hebben deze week aan akkoord bereikt over een sociaal plan voor Nederlandse werknemers die worden ontslagen. De onderneming kondigde eerder dit jaar een grote reorganisatie aan om kosten te besparen, waarbij volgens CNV in heel Europa ruim 1200 ontslagen vallen. De pijn van het baanverlies voor Nederlandse werknemers wordt volgens vakbondsbestuurder Robbim Heins enigszins verzacht door de afspraken over het sociaal plan.

CNV, FNV en machinistenvakbond het Zwarte Corps hebben onder andere met BAM een hogere ontslagvergoeding afgesproken dan wettelijk is verplicht. De transitievergoeding voor ontslagen werknemers van het bouwbedrijf uit Bunnik zal 1,5 keer de minimaal verplichte vergoeding bedragen. Mensen met een lang dienstverband kunnen bovendien op een extra toeslag rekenen. Ook zijn er aanvullende afspraken gemaakt over de begeleiding naar ander werk.

"Het is een zwaar gezamenlijk traject geweest en ik ben blij dat we iets hebben kunnen bereiken", zegt CNV-bestuurder Heins. "Maar vlak voor de kerst blijft dit natuurlijk een nare boodschap, daar moeten we eerlijk over zijn."

Ondernemingsraad

Het sociaal plan moet nog langs de ondernemingsraad. BAM heeft een adviesaanvraag ingediend bij de vertegenwoordiging. Hoeveel banen precies in Nederland verloren gaan, kan BAM nog niet aangeven.

BAM waarschuwde eind september al dat mogelijk honderden banen verloren zouden gaan bij de besparingsronde, die uiteindelijk voor een jaarlijkse kostenverlaging van 100 miljoen euro moet zorgen. Na grote probleemprojecten in het verleden, waarop BAM telkens fors moest afschrijven, schrijft het grootste bouwbedrijf zich selectiever in voor nieuwe klussen. Daarnaast verstoorde de tijdelijke lockdowns de werkzaamheden op de bouwplaats, wat de resultaten flink raakte.

Reacties

6 Posts
havik of duif
0
Het artikel moet altijd weer oude koeien uit de sloot halen, heel jammer dat men zaken uit het verleden niet kan loslaten.
Kees1
0
Kajsa Ollongren wil de komende jaren een miljoen woningen bouwen in Nederland. Dit lijkt een D66 praatje (luchtverplaatsers daar bij D66).
IkWilVanIEXAf
3
Een bouwproject duurt enkele maanden tot enkele jaren maar dan zit de klus er op. Een dienstverband is in principe tot 67 jaar en 3 maanden of nog langer als het kabinet de regels weer veranderd. Bam zat in 2019 financieel al op het randje door nog net geen verlies te draaien. En voor dit jaar 2020 is het alleen maar slechter geworden. Dus is het raar dat er mensen ontslagen moeten worden?

Herstart, zometeen weer up, miljoen extra woningen, Kajsa Ollongren als reddende engel, nog even en dan lees ik dat BAM een ondergewaardeerd beurspareltje is. Wie dit geloofd is behoorlijk naïef. BAM staat aan de rand van de afgrond en dan is een stap vooruit geen goed idee.
MegaTelstar
0
quote:

Kees1 schreef op 10 december 2020 17:56:


Kajsa Ollongren wil de komende jaren een miljoen woningen bouwen in Nederland. Dit lijkt een D66 praatje (luchtverplaatsers daar bij D66).


En D66 wil het liefst morgen al van het gas af en werken ook graag alle boeren en varkens- en pluimveehouders het land uit. Holle en goedkope grachtengordel verkiezingsretoriek.
En als er als eens bouwplannen tot ontwikkeling dreigen te komen, dan worden alle middelen ingezet om die plannen te traineren of, erger nog, geheel de kop in te drukken. En al die procedures zorgen voor een fors prijsopdrijvend effect op de nieuw te bouwen woningen.
In feite zit niemand echt te wachten op meer woningen, want als de babyboomers het veld hebben geruimd, dan komen er heel wat woningen vrij. En als dat samen gaat met grootschalige nieuwbouw dan zou dat de verkoopprijzen van woningen drastisch doen dalen. En dan blijven zitten met een restschuld is de gruwel uit het verleden. Zowel privé maar ook voor hypotheekverstrekkers die dan weer voor enorme verliezen kunnen komen te staan. Ondanks dit doemdenken wens ik iedereen toch hele fijne dagen toe.
groet SuperTelstar
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.