Apple-baas hekelt datahonger van socialmediabedrijven

Door AFN op 28 januari 2021 22:31 | Views: 2.565

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De topman van Apple, Tim Cook, heeft hard uitgehaald naar grote socialmediabedrijven die hun geld verdienen met het verzamelen en verwerken van grote hoeveelheden persoonlijke gegevens. Deze bedrijven, die hij niet bij naam noemde, maken zich volgens hem schuldig aan misleiding en het versterken van tegenstellingen in de maatschappij.

"Als een bedrijf is gebouwd op het misleiden van gebruikers, uitbuiting van data en keuzes die in feite geen keuzes zijn, verdient dat geen lof. Het verdient een hervorming", zei Cook op de onlineconferentie Privacy & Data Protection.

Cook hekelde ook het gebruik van algoritmes die de meest spectaculaire, maar vaak onware samenzweringstheorieën verspreiden om gebruikers aan socialmediaplatforms te binden. "Het is hoog tijd dat we ophouden te doen alsof deze aanpak ons niets kost, want het veroorzaakt polarisatie, verlies van vertrouwen en zelfs geweld." De Apple-topman deed daarnaast een oproep aan de Amerikaanse regering om met strengere privacyregels te komen, vergelijkbaar met de richtlijn van de Europese Unie.

De opmerkingen zijn bijna niet los te zien van het conflict tussen Apple en Facebook. Een update binnen het mobiele besturingssysteem van Apple, iOS, verplicht gebruikers om toestemming te geven aan apps als die gerichte reclame willen aanbieden op basis van persoonlijke gegevens. Dit kan de inkomsten van Facebook, dat het juist van deze zeer specifieke advertenties moet hebben, hard raken. Persbureau Bloomberg meldde op basis van een ingewijde dat Facebook-baas Mark Zuckerberg nu een aanklacht wegens machtsmisbruik tegen Apple overweegt.

Reacties

7 Posts
Makita
0
Kom maar met een eigen social netwerk waar persoonlijke data wel goed geregeld is Tim. De Facebook killer is volgens mij een gat in de markt.
VforVermogen
1
Ja, want Apple is heilig met hun fabrieken in lagelonenlanden, belastingontwijking, opzettelijk manipuleren van batterijen.
Go Go Go !
0
Ik dacht altijd dat Steve Jobs zich The Lord waande. Maar die Tim Cook snelt ‘m zowat voorbij. Wil kennelijk ook zijn plekje veiligstellen voor later in het digitale hiernamaals.
gkw
0
quote:

VforVermogen schreef op 28 januari 2021 22:38:


Ja, want Apple is heilig met hun fabrieken in lagelonenlanden, belastingontwijking, opzettelijk manipuleren van batterijen.


Apple heeft (bijna) geen fabrieken in lage lonen landen.
Wired
0
quote:

gkw schreef op 28 januari 2021 23:44:


[...]

Apple heeft (bijna) geen fabrieken in lage lonen landen.


China en India zijn lagelonenlanden. In deze landen overtreed Apple regelmatig de wetten, met name die omtrent kinderarbeid.
Rowi62
0
Helemaal eens met Apple baas. Ik keek vorig jaar op Youtube naar de explosie in Libanon en kreeg net als miljoenen anderen weken lang filmpjes over explosies aangeraden. Algoritme my ass.
putter
0
gat in de makt voor de eu, al die amerikaanse tech markten verbieden hier nog zaken te doen en zelf dergelijke zaken opzetten maar dan zoals het zou moeten. Maar ja wat kan je verwachten van dat zooitje in brussel. Misschien kan ons koningshuis daar wat geld in steken in plaats van huizen op te kopen en te verhuren , speedbootje kopen van 2 miljoen, amalia die 1.2 miljoen per jaar krijgt. Na oorspronkelijk hun kapitaal vergaard te hebben met het leegstelen van de hollandse republiek , hebben ze in hun beleving nog steeds te weinig. De politiek in nederland dekt ze volledig. Ongelofelijk.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.