Winkelketens nog volop bezig met regelen bezoek op afspraak

Door AFN op 24 februari 2021 19:11 | Views: 2.405

AMSTERDAM (ANP) - Winkelbedrijven worstelen nog met de vraag hoe ze opengaan voor 'winkelen op afspraak'. Liefhebbers van grote winkelketens zouden weleens geweerd kunnen worden als ze naar een fysiek filiaal willen. "Ik ben bang dat we een deel van die mensen moeten teleurstellen", waarschuwt een woordvoerster van koopjesketen Action.

Klanten mogen vanaf 3 maart weer winkels bezoeken die eerder gesloten waren om coronabesmettingen te voorkomen. Per winkelverdieping zijn maximaal 2 klanten toegestaan. Zij moeten minimaal vier uur van tevoren hebben gereserveerd en hun bezoek mag niet korter duren dan 10 minuten.

Action, volgens onderzoeksbureau Q&A de winkel die tijdens de lockdown het meest wordt gemist, doet sowieso mee aan winkelen op afspraak. Hoe de 395 winkels in Nederland de reserveringen precies gaan aanpakken, is nog niet duidelijk. "Hoogstens twaalf mensen per uur binnenlaten is heel weinig", vertelt een zegsvrouw. "We hebben met reserveringen voor click and collect al gezien dat sommige tijdsblokken snel vol zaten. We moeten goed kijken hoe we een deel van de mensen blij kunnen maken."

Vooral kleine winkels profiteren

Daarbij stelt de minimale tijdsduur van 10 minuten de winkels voor een dilemma. Een bezoek van 20 minuten zou voor het winkelen fijner zijn, maar op die manier kunnen per dag nog minder mensen naar binnen.

HEMA geeft aan dat de IT-afdeling van de warenhuisketen nu druk in de weer is met een planningssysteem voor winkelen op afspraak. Volgens een woordvoerster heeft het bedrijf veel werk aan de beslissingen van de overheid die telkens op redelijk korte termijn ingaan. "Daar lijkt niet over na te worden gedacht." Een heldere routekaart over de te verwachten stappen van het kabinet zou de keten daarom al erg helpen.

IKEA kon nog niet aangeven of de Nederlandse vestigingen van de woonwinkelketen opengaan. Het bedrijf richtte eerder een drive-thru in voor het afhalen van online bestelde meubels.

In zijn persconferentie gaf premier Mark Rutte al aan dat de versoepeling voor winkels voor kleinere zaken waarschijnlijk het grootste verschil maakt. Annemiek Donkersloot, eigenares van damesmodewinkel Ladies Fortune in Purmerend, is het daar mee eens. Zij kiest er juist voor om klanten per bezoek aan haar winkel van 120 vierkante meter een uur de tijd te geven. "Het schiet op, maar het is niet zomaar vol. Het kan zeker rendement opleveren, maar je helpt mensen dan ook heel intensief. Dan moet je toch zeker twee medewerkers in de winkel hebben en ook nog goed schoonmaken."

Ze neemt persoonlijk reserveringen aan van klanten via WhatsApp, Facebook Messenger of de telefoon. Een automatische planner wil ze niet, omdat dit het directe contact met klanten in de weg staat. Voor volgende week zit ze al voor de helft volgeboekt. "Je moet goed opletten of het allemaal kan qua timing, want je wil klanten niet de deur uitjagen. We zijn voor veel mensen ook een beetje het uitje van de dag."

Reacties

6 Posts
hejobo
2
Dit gaat toch helemaal nergens meer over.
Ga eens een kijkje nemen in een willekeurige supermarkt.
Ik snap werkelijk waar niet dat er in een supermarkt wel tig mensen rond mogen lopen ,en in een winkel zoals de Action niet.
Een ding is zeker Rutte en consorten moeten zo snel als mogelijk hun biezen pakken.
small_investor
0
Guttepuhtut
0
Geweldig dit. Waarom zou je al die moeite doen voor wat Chinese troep van de Action als je die rommel ook gratis thuis kan laten bezorgen door Amazon? Om over andere winkels nog maar te zwijgen. Ok, schoenen en kleding zijn nog steeds het handigst in een fysieke winkel te halen, maar op afspraak? Laat maar, ik doe niet meer mee.
CrisisIamIn
0
ja ik heb nog 100 opties die coronaproof kunnen maar rutte wordt gewoon weer mp, wie anders, er is ook echt geen andere met 1 hersencel meer helaas
Nuchtertransparant
0
Als je er even afstand van neemt.... en dan bedenkt 2 personen maximaal per verdieping. En je denkt Praxis, Gamma, Intratuin...... etc. Dan kan je alleen maar tot de conclusie komen dat er volslagen idioten werkzaam zijn bij de overheid. Maar ja dat weten we al vele 10-tallen jaren. Manmanmanman..... wie verzint zo iets en hoe kan je in godsnaam als MP dit met droge ogen vertellen en dan ook nog zeggen: we gaan iets heel spannends doen.
Mijn Vriend
0
quote:

Guttepuhtut schreef op 25 februari 2021 01:34:


Geweldig dit. Waarom zou je al die moeite doen voor wat Chinese troep van de Action als je die rommel ook gratis thuis kan laten bezorgen door Amazon? Om over andere winkels nog maar te zwijgen. Ok, schoenen en kleding zijn nog steeds het handigst in een fysieke winkel te halen, maar op afspraak? Laat maar, ik doe niet meer mee.


Dat is simpel. Bij Amazon komt het wellicht in contact met een corona-besmetten-Trumpfan-idiot, direct uit China is het schoon.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.