Kandidaat-voorzitter FNV ziet kansen in energiesector

Door AFN op 28 februari 2021 08:00 | Views: 3.657

DEN HAAG (ANP) - Om Nederland uit de crisis te helpen liggen er grote kansen in de energiesector waar een grote vraag is naar gekwalificeerd personeel. Dat zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong, die in de race is voor het voorzitterschap van de grootste vakbond van Nederland. Haar tegenstreven Tuur Elzinga, wil onder meer de lonen laten stijgen en de lasten voor de middeninkomens omlaag brengen.

Elzinga was namens de bond hoofdonderhandelaar van het pensioenakkoord. Volgens hem zijn er op sociaal vlak ingrepen nodig om Nederland door "de diepste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog" te helpen. FNV zal daarom volgens hem nog meer moeten inzetten op minder flexibilisering, een eerlijke verdeling van werk en inkomen en slim investeren.

Jong wil 5 miljard euro hebben uit het Nationaal Groeifonds. Dat geld is bedoeld om 250.000 banen te creëren om Nederland uit de coronacrisis te helpen. Die banen zijn onder andere in de energiesector te vinden. Jong zegt dat de energietransitie gewoon doorgaat tijdens de crisis, maar dat het kabinet geen aandacht heeft voor de mensen die straks hun baan kwijtraken.

Energiesector

"Met dat geld kunnen we een deel van de mensen die in coronatijd hun werk kwijtraken aan duurzaam werk onder een cao helpen", zegt ze. "De energiesector komt mensen tekort, zoals installateurs. Ook moeten huizen verduurzaamd worden. Daar zijn prachtige banen te creëren."

Elzinga zegt dat belastingontwijking aangepakt moet worden, bij zowel multinationals als bij gewone bedrijven die door mensen als flexwerker in te huren te weinig premies afdragen. Elzinga wijst er tevens op dat Nederland moet investeren in zaken waar het al goed in is. "Zoals de creatieve sector, gaming en animatie, maar ook een brainport zoals in Eindhoven."

In de lijn van Jong vindt hij dat verduurzaming niet aan de markt overgelaten moet worden. "Zoals de overname van Tata Steel IJmuiden. Die ketste af op verduurzaming, maar omwille van banen in de regio is maatschappelijk wenselijk om dan te investeren als overheid." Met een dergelijke investering kan de overheid voorop lopen in duurzaamheid, denkt Elzinga.

Progressieve coalitie

Wat betreft de aankomende verkiezingen denkt Jong voor FNV het meest te hebben aan een progressieve coalitie. "We zien dat partijen, zoals de PvdA, GroenLinks maar soms zelfs ook het CDA in hun verkiezingsprogramma onze visie het meest steunen. De VVD is meer een werkgeverspartij. Als er weer een centrumrechts kabinet komt dat sociale en arbeidszaken ontkent, gaan we ook voor dat soort politieke zaken de straat op."

Elzinga wil zich niet wagen aan voorspellingen, maar zegt wel: "We zijn politiek niet neutraal maar wel ongebonden, want wij zullen ongeacht de kleur van de coalitie de belangen van de leden behartigen. Het is cruciaal dat mensen hun stem laten horen. We moeten het doen met het kabinet dat er komt, maar hoe dan ook is de bond in staat wel degelijk dingen voor elkaar te krijgen."

Reacties

7 Posts
Neutraal-1
1
Ze zijn bij de FNV ook wakker geworden. Minder jongeren kiezen voor de techniek. Ook het omscholen lijkt niet zo gemakkelijk te gaan als gesteld wordt.Als dat zo doorgaat dan wordt zelf gevreesd, dat we de doelstellingen van het klimaatbeleid van Parijs niet gaan halen. Althans dat werd gisteren besproken op de nieuwsradio BNR.
Wilmetpensioen
0
Er zijn, nog steeds, banen in overvloed in Nederland. Er zijn sectoren, zoals distributiecentra, waar 90% van het personeel op flexbasis werkt en zonder CAO. Daar moeten we vanaf. Het is voor de FNV helaas onmogelijk om in dergelijke sectoren voet aan de grond te krijgen voor het afsluiten van een CAO. Als we er nou eens met z’n allen aan werken om de werknemers in deze sector onder een CAO te brengen en de centra verplichten het personeel vast aan te nemen - zoals in Duitsland verplicht is sinds vorig jaar - dan zijn alle werklozen in Nederland snel aan een baan geholpen. Deze banen worden nu bezet door massaal door koppelbazen geimporteerde Oost Europeanen. Misschien vinden onze eigen Nederlandse werklozen deze banen niet leuk, maar ze hebben wel een baan.
Schoe2
0
Ook het minimum loon verhogen kan veel goeds doen.
Bedrijven worden dan bewuster van arbeid en productiviteit.
De arbeidsproductiviteit loop de laatste jaren achteruit Europees gezien.
Domendommer
0
In principe ben ik tegen (slecht gecontroleerde) subsidie in welke vorm dan ook, ivm fraude.
In Duitsland heb je niedriglohn arbeit en 1 euro jobs, daar wordt je ook niet blij van.
Het is niet zo eenvoudig maar een cao moet er komen, zodat je buur niet meer verdiend dan jij, en andersom is niet zo belangrijk, dan hoeft het weer niet.
We kunnen in NL blij zijn met de vakbonden die zijn niet zo destructief bezig. En het is goed dat alles langzaam omhoog gaat.
Huppelkatje
0
[quote alias=Schoe2 id=13240926 date=202102280911]
Ook het minimum loon verhogen kan veel goeds doen.
Bedrijven worden dan bewuster van arbeid en productiviteit.
De arbeidsproductiviteit loop de laatste jaren achteruit Europees gezien.

Bedrijven zouden veel meer moeten investeren in robots, dat heeft de coronacrisis wel uitgewezen. Geen arbeidsverzuim ed. Noem de hele waslijst van voordelen maar op.
Lepre Chaun
0
Goed voor Randstad dat Jong wil 5 miljard euro hebben uit het Nationaal Groeifonds

Dat geld is bedoeld om 250.000 banen te creëren om Nederland uit de coronacrisis te helpen.
Die banen zijn onder andere in de energiesector te vinden. Jong zegt dat de energietransitie gewoon doorgaat tijdens de crisis.

Goed voor Randstad.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.