'Chinese autoriteiten leggen ook Tencent aan banden'

Door AFN op 12 maart 2021 10:16 | Views: 8.392

'Chinese autoriteiten leggen ook Tencent aan banden'

PEKING (ANP) - De Chinese marktautoriteit heeft twaalf bedrijven boetes van omgerekend 64.000 euro opgelegd wegens concurrentievervalsing, waaronder techconcerns Baidu en Tencent. Met name voor dat laatste bedrijf zou de relatief kleine geldstraf een opmaat kunnen zijn naar strenger toezicht door financieel toezichthouders in het Aziatische land, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Tencent is groot geworden met social media en onlinevideospellen, maar biedt ook veel financiële diensten aan. Zo is de betalingsdienst WeChat Pay van het bedrijf goed voor 40 procent van alle mobiele betalingen, maar kunnen klanten ook microleningen aangaan binnen de app.

Om die reden zouden de drie belangrijkste Chinese toezichthouders van het financiële systeem willen dat Tencent zijn financiële activiteiten onderbrengt in een apart bedrijf, dat dan meer als bank wordt gereguleerd. Hier zouden alle betaal-, krediet- en verzekeringsactiviteiten in terecht moeten komen.

Chinese autoriteiten willen al langer de opmars van techconcerns in de financiële sector aan banden leggen. De grote beursgang in Hongkong en Shanghai van Ant Financial, een dochteronderneming van Alibaba, ging op het laatste moment niet door wegens bezwaren van toezichthouders. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal zou Ant Financial zich daarvoor willen omvormen tot financiële instelling, waardoor het bedrijf aanzienlijk minder waard zou worden.

Ongecontroleerde kredietverstrekking baart Peking steeds meer zorgen. Premier Li Keqiang zei op het Nationale Volkscongres, de jaarlijkse vergadering van het parlement, dat er meer toezicht moet komen op financiële technologie.

Reacties

13 Posts
Wann.Ping
0
Is toch niet zo'n ramp als Tencent gesplits word en dan deels als bank gereguleerd word? Of zie ik dat verkeerd?
ovanspaend
2
Beetje overdreven koersreactie. De Chinezen kunnen niet zonder WeChat daar draait een groot deel van de economie op.
SuTrade
0
Blijkbaar hebben deze bedrijven geen tjoeko (steekpenning) gegeven of niet genoeg aan de autoriteiten......
Alvermans
1
Uiteindelijk zijn dit wel goede maatregelen voor de financiële stabiliteit van China op lange termijn. De tech sector vrij spel geven in het verstrekken van leningen lijkt mij niet wenselijk.
Kees1
2
Na een tijdje is de Chinese keizer het zat en vreest hij voor zijn positie. Hij draait dan de duimschroeven aan en pakt de macht terug. In 1492 stond China op het punt in de wereld een leidende positie in te nemen. De keizer was echter bang dat dit ten koste zou gaan van zijn macht en de binnenlandse stabiliteit. De keizer verbood Chinezen buiten China aan de slag te gaan. China werd een naar binnengekeerde macht. Je zou kunnen zeggen dat hier een vergelijkbare reflex optreedt. De partij duwt een aantal ondernemers terug in hun hok.
GANGISTERM
0
in feite is het voor de LT een top nieuwsbericht, tencent dat fungeerd als bank danwel technologie bedrijf.
Financiën brengen ook voordelen met zich mee. Ik zie hier een All-in-one package ontstaan waarbij chinezen alles kunnen regelen via tencent. Soort semi overheid maar dan met een zeer goede structuur dat uit de praktijk van het bedrijfsleven komt.

Zouden we hier in nederland ook wel kunnen gebruiken. Stuk minder managers en ambtenaren en daarvoor in de plaats een normale manager die vanuit praktijk de probleemstukken/projecten benaderd.

GOED nieuws in mijn ogen.
drooglegging
0
Dat Prozus nog steeds 100 euro doet blijft het raadsel van Amsterdam.
Het is een samengeraapte rotzooi van enkele tech/internet giganten die hoe dan ook opgeknipt gaan worden ongeacht of ze van Chinese, Amerikaanse of Europese afkomst zijn, het momentum van realisatie komt steeds dichterbij.
Audhumbla
2
quote:

drooglegging schreef op 12 maart 2021 11:23:


Dat Prozus nog steeds 100 euro doet blijft het raadsel van Amsterdam.
Het is een samengeraapte rotzooi van enkele tech/internet giganten die hoe dan ook opgeknipt gaan worden ongeacht of ze van Chinese, Amerikaanse of Europese afkomst zijn, het momentum van realisatie komt steeds dichterbij.


Jij begrijpt er helemaal niets van. Ga eerst je huiswerk maar eens doen.
VforVermogen
0
*voetnoot
0
quote:

drooglegging schreef op 12 maart 2021 11:23:


Dat Prozus nog steeds 100 euro doet blijft het raadsel van Amsterdam.
Het is een samengeraapte rotzooi van enkele tech/internet giganten die hoe dan ook opgeknipt gaan worden ongeacht of ze van Chinese, Amerikaanse of Europese afkomst zijn, het momentum van realisatie komt steeds dichterbij.Huiswerk:

www.tradeidee.nl/succesvol-prosus-for...
*voetnoot
0
quote:

VforVermogen schreef op 14 maart 2021 11:36:


De mogelijke boete voor Alibaba is trouwens fake news. China heeft het ontkracht.

? Waar staat dit?
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.