Wall Street met records weekend in

Door ABM Financial News op 9 april 2021 22:10 | Views: 10.582

Wall Street met records weekend in
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag met nieuwe records gesloten voor de S&P 500 en Dow Jones index

De S&P steeg 0,8 procent bij een nieuw record van 4.128,80 punten en de Dow Jones index bereikte een nieuwe all time high van 33.800,60 punten; een plus van 0,9 procent. De Nasdaq won 0,5 procent en sloot op 13.900,19 punten.

Op weekbasis stegen de Dow, S&P en Nasdaq 2 tot 3 procent.

CIO Ed Keon van QMA wees op de obligatierentes die recent iets zijn afgekoeld. "De recent flink aangetrokken rentes waren een deel van de reden dat er een marktrotatie ontstond richting waardeaandelen, vooral naar financials en aandelen gerelateerd aan de energiesector", aldus Keon. "Nu de rentes wat teruglopen, zien we deze sectoren ondermaats presteren, terwijl techaandelen weer op de radar verschijnen."

Vrijdag liep de Amerikaanse tienjaarsrente licht op, naar 1,66 procent, na een sterker dan verwachte stijging van de Amerikaanse producentenprijzen. De producentenprijzenindex steeg in maart met 1,0 procent. Er was gerekend op een stijging van 0,4 procent.
 
De Federal Reserve herhaalde deze week dat het soepele monetaire beleid vooralsnog wordt gehandhaafd, in elk geval totdat de economie zich meer heeft hersteld. Fed-voorzitter Jerome Powell uitte donderdag zijn bezorgdheid over de langdurige "littekens op de arbeidsmarkt".

"Het is weer een week die ons eraan herinnert hoe verslaafd we zijn aan beleidsondersteuning", zei marktanalist Georgina Taylor van Invesco. "Sommige verklaringen uit de VS hebben de mening van de markt versterkt dat het [monetaire] beleid niet snel zal veranderen en dat ondersteunt de aandelenmarkt", voegde zij toe.

Komende week start het cijferseizoen, met allereerst de grote Amerikaanse banken. Volgens analist Michael Hewson van CMC Markets zijn met name Goldman Sachs en Morgan Stanley interessant gezien de mogelijke impact van de problemen bij Archegos.

Gemiddeld wordt voor de bedrijven in de S&P 500 gerekend op een winstgroei per aandeel van liefst 24 procent op jaarbasis. De omzetgroei wordt door analisten van FactSet echter ingeschat op een meer bescheiden 6 procent.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag verder bekend dat de groothandelsvoorraden in de VS februari met 0,6 procent zijn gestegen op maandbasis. Er was een plus van 0,5 procent verwacht.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,1906. 

De olieprijs is vrijdag licht gedaald. Op een settlement van 59,32 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,5 procent goedkoper. Op weekbasis daalde de WTI-olieprijs ruim 3 procent.

Volgens analisten zijn beleggers bezorgd over het stijgend aantal coronabesmettingen in een aantal landen. 

"Wanneer het aantal besmettingen in dichtbevolkte gebieden als India en Brazilië toeneemt, dan betekent dat alleen maar meer problemen voor de vraag naar olie", aldus analist Louise Dickson van Rystad Energy.

Bedrijfsnieuws

Boeing heeft opnieuw problemen met zijn geplaagde model 737 MAX. De vliegtuigbouwer heeft 16 klanten geïnformeerd over een mogelijk elektrisch probleem bij een specifieke groep van 737 MAX-toestellen. Het aandeel Boeing daalde vrijdag 1,1 procent. De 737 MAX stond tussen maart 2019 en december 2020 aan de grond nadat er twee dodelijke vliegongelukken plaatsvonden in vijf maanden tijd.
 
Levi Strauss eindigde 2,6 procent hoger, nadat de spijkerbroekenproducent donderdag laat beter dan verwachte kwartaalcijfers rapporteerde, ondanks de aanhoudende winkelsluitingen vanwege de coronacrisis.

McDonald's won 0,6 procent, nadat de hamburgerketen zei honderden van zijn restaurants in Walmart-vestigingen definitief te sluiten. Ooit waren dit er 1.000 en na de nieuwe sluitingsronde zijn er nog circa 150 over.

Netflix heeft een meerjarige overeenkomst getekend met Sony Pictures Entertainment voor de streamingrechten van films van de studio. De overeenkomst gaat volgend jaar in. Het aandeel Netflix sloot 0,1 procent hoger.

Nike en MSCHF Product Studio hebben een schikking getroffen over de Satan sneakers van rapper Lil Nas. MSCHF Product Studio moet de reeds verkochte, beschilderde Nike Air Max sneakers, terugkopen. Het aandeel Nike steeg 1,2 procent.

Pfizer wil het coronavaccin dat het heeft ontwikkeld met het Duitse BioNTech ook in gaan zetten bij 12 tot 15-jarigen en heeft hiervoor goedkeuring gevraagd aan de U.S Food & Drug Administration. Het aandeel Pfizer steeg 1,9 procent. BioNTech eindigde zelfs 6,7 procent hoger.

Johnson & Johnson leverde 1,1 procent in, na berichten dat zijn coronavaccin ook voor stollingsproblemen heeft gezorgd. Het zou gaan om vier gevallen, waarvan drie in de VS.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
Poet-in
0
Maandag maar eens een keer flinke tik naar beneden, dat zou voor de afwisseling wel eens leuk zijn. Het moet allemaal niet te makkelijk worden, dan is de spanning er wel van af.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.