Update2: Fugro buigt verlies om in winst

Door ABM Financial News op 29 juli 2021 11:00 | Views: 5.790

Update2: Fugro buigt verlies om in winst
Beeld: Fugro

(ABM FN-Dow Jones) Fugro heeft het afgelopen halfjaar een verlies weten om te buigen in een nettowinst ondanks een licht lagere omzet. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de halfjaarcijfers van de bodemonderzoeker.

"Tijdens het tweede kwartaal, een jaar na het uitbreken van de pandemie, zijn we weer gegroeid", concludeerde CEO Mark Heine. "Dit was grotendeels te danken aan onze activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie […] In het tweede kwartaal stegen ook onze infrastructuur- en olie- en gas-gerelateerde activiteiten, na een zeer uitdagend 2020", voegde hij toe.

De opleving in het tweede kwartaal is volgens de bestuurder niet alleen te danken aan het deels wegvallen van coronamaatregelen en de uitrol van vaccins. "Het heeft wel meegeholpen, maar we weten inmiddels veel beter hoe met de [beperkende] maatregelen om te gaan", zei Heine in een toelichting aan ABM Financial News, eraan toevoegend dat de pandemie de komende maanden zeker van invloed blijft op de activiteiten van het concern. 

De bodemonderzoeker boekte het afgelopen kwartaal een EBITDA, aangepast voor bijzondere posten, van 59,8 miljoen euro, tegen 54,1 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De  omzet steeg van 349,0 miljoen euro naar 389,5 miljoen euro.

Fugro boekte in de eerste zes maanden van 2021 een EBITDA van 72,9 miljoen euro, in vergelijking met 61,3 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Onder de streep resteerde een nettowinst van 5,4 miljoen euro, tegen een verlies van 51,6 miljoen euro in de eerste helft van 2020. Inclusief niet voortgezette activiteiten bedroeg de nettowinst 17,2 miljoen euro, tegen een verlies van 113,1 miljoen euro.

Analisten rekenden voor de eerste zes maanden van 2021 op een EBITDA van 70,9 miljoen euro, een nettoverlies van 18,1 miljoen euro op een omzet van 631,1 miljoen euro. De halfjaaromzet kwam daadwerkelijk uit op 673,3 miljoen euro, wat wel lager was dan de 707,4 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2020.

Fugro blijft vooruitgang boeken met zijn ambitie te diversificeren. Inmiddels  genereert het concern 60 procent van de omzet uit hernieuwbare energie, infrastructuur en nautische projecten. "We streven naar een goede balans. We hebben geen hele harde percentages waar we naar streven", zie Heine.

Het orderboek bedroeg ultimo juni 2021 863,4 miljoen euro, tegen 845,2 miljoen euro eind juni 2020.

De CEO wijst onder andere op lokale actuele projecten, zoals het herstel van bruggen en kades in het centrum van Amsterdam. Daarbij gaat het om maar liefst 850 bruggen en 200 kilometer aan kades. "En dan hebben we het alleen nog maar over Amsterdam", benadrukt Heine. "Denk aan alle historische steden wereldwijd en de kansen die dit biedt voor Fugro. 

Ook actueel is het monitoren en in kaart brengen van dijken en kustgebieden. "Momenteel niet alleen relevant voor Limburg, maar ook voor België, Duitsland en wereldwijd", aldus Heine.

Analist Luuk van Beek van Degroof Petercam sprak in reactie op de cijfers van een sterke verbetering van de omzet die zijn raming van 625 miljoen euro duidelijk overtrof.

"Hoewel het margeherstel meer tijd zal vergen, is de omzetgroei in het tweede kwartaal bemoedigend", concludeerde Van Beek. De EBIT-marge steeg in het tweede kwartaal naar 8,1 procent en kwam in de eerste helft van het jaar uit op 2,5 procent. Fugro mikt op 8 tot 12 procent.

De omzetgroei toont volgens de analist aan dat de vraag zich herstelt van de coronadip, waar het bedrijf door getroffen werd in 2020. “Fugro kent echter nog steeds operationele uitdagingen", zei Van Beek. "We verwachten dat dit het komende jaar zal verbeteren." Degroof Petercam hanteert een Houden advies met een koersdoel van 9,50 euro.

Outlook

"Voor het volledige jaar zal de groei naar verwachting aanhouden in de markten voor hernieuwbare energie, infrastructuur en water", zei Fugro. Het bescheiden herstel van de olie- en gasmarkt in het tweede kwartaal zet volgens de bodemonderzoeker naar verwachting door.

Hoewel er nog steeds onzekerheden rond het coronavirus zijn, die van invloed zijn op het bedrijf, verwacht Fugro een omzetgroei, een bescheiden margeverbetering en een kasstroom die rond het break-even-niveau zal liggen. Het concern is van plan circa 80 tot 90 miljoen euro te investeren.

Update2: om extra informatie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
Jake90
1
Trek ik de nettowinst (voor bijzondere baten en lasten) van 5,4 mio door tot einde jaar dan kom ik met 206mio uitstaande aandelen op een 4,9% ROI . Orderboek is verder toegenomen , bijzondere lasten zullen minimaal zijn de komende tijd (door afronding seabed). Dat wordt 2022 weer mogelijk dividend uitkeren en dus ook weer institutionele beleggers aantrekken.

Nu instappen is volgend jaar winst pakken!
JJMM
0
Wat een lage winst voor zo’n bedrijf… troep gewoon! Kan je beter Shell hebben die mega winsten draait en dividend.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront