Record orderboek voor SBM Offshore, maar omzet onder druk

Door ABM Financial News op 5 augustus 2021 07:36 | Views: 6.208

Record orderboek voor SBM Offshore, maar omzet onder druk
Beeld: SBM Offshore

(ABM FN-Dow Jones) SBM Offshore heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de onderliggende omzet licht zien afnemen en zijn outlook voor het gehele boekjaar gehandhaafd. Dit kwam donderdag naar voren uit de halfjaarcijfers van de oliedienstverlener.

De onderliggende omzet daalde over de verslagperiode met 3 procent naar 1.147 miljoen dollar. Een groot deel van de omzet kwam voor rekening van de divisie Lease & Operate met 827 miljoen dollar.

Een analistenconsensus die de oliedienstverlener zelf samenstelde rekende evenwel op een omzet voor Lease & Operate van 809 miljoen dollar en een totale omzet van 1.177 miljoen dollar.

De EBITDA stond daarnaast met een daling van 19 procent naar 426 miljoen dollar onder druk. De daling van het onderliggende bedrijfsresultaat bleef echter beperkt tot 4 procent tot 501 miljoen dollar. 

De nettoschuld steeg in de verslagperiode van 4,1 naar 4,6 miljard dollar. Analisten hielden rekening met een schuld van 4,5 miljard dollar. 

Wel kon SBM Offshore een record orderboek overleggen van 29,5 miljard dollar. Dit was 8 miljard dollar meer dan zes maanden eerder, ofwel een stijging van 36 procent. 

Recent werd bekend dat SBM nieuwe opdrachten binnen heeft gesleept bij het Braziliaanse Petrobras, met afstand de grootste klant.

Outlook

SBM Offshore hield donderdag vast aan de EBITDA-prognose voor het hele boekjaar van circa 900 miljoen dollar bij een omzet van 2,6 miljard dollar.

Ook kondigde de oliedienstverlener donderdag een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 150 miljoen euro. Die start op 5 augustus.

Het aandeel SBM Offshore sloot woensdag op een groen Damrak vrijwel onveranderd op 12,44 euro. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront