Turkse lira in neerwaartse spiraal

Door ABM Financial News op 25 oktober 2021 10:53 | Views: 11.873

Turkse lira in neerwaartse spiraal
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Turkse lira dreigt in een neerwaartse spiraal te komen, met mogelijk ernstige gevolgen voor de Turkse economie, terwijl de euro later deze week een deel van zijn recente koerswinst kan prijsgeven, als ECB-voorzitter Lagarde de rente probeert omlaag te praten. Dit zei marktanalist Stefan Koopman van Rabobank maandag in gesprek met ABM Financial News.

De Turkse lira blijft dalen, na de groter dan verwachte renteverlaging door de Turkse centrale bank vorige week. Hoewel de inflatie nog extreem hoog is in Turkije, rond 20 procent, werd een renteverlaging toch verwacht door de markt, als logisch gevolg nadat de Turkse president Erdogan leden van de monetaire beleidscommissie van de centrale bank ontsloeg. Er was gerekend op een verlaging met 50 tot 100 basispunten, maar dat werden 200 basispunten. Sindsdien daalde de lira 2,5 procent vorige week vrijdag en maandag opnieuw met zo'n 2 procent.

In combinatie met het wegsturen van internationale diplomaten uit Turkije, wijst dit erop dat Erdogan "op ramkoers" ligt met de westerse internationale gemeenschap. "Er is steeds minder reden voor banken en institutionele beleggers om lira's te bezitten", aldus Koopman.

Bij zulke snelle ontwaardingen van een munt is het risico van een echte kapitaalvlucht, aldus Koopman waardoor ook de Turkse bevolking zijn bezittingen veiligstelt in buitenlandse valuta. Dit kan de problemen voor de Turkse economie nog verder vergroten.

Op het front van de euro/dollar zijn de ogen deze week in eerste instantie gericht op de rentevergadering van de centrale bank. Daarbij valt op dat de markt inmiddels inprijst dat de ECB aanzienlijk sneller de rente zal gaan verhogen, dan de centrale bank zelf aangeeft. Volgens Koopman prijst de markt inmiddels een renteverhoging in per december 2022, terwijl de ECB zelf heeft laten blijken dat er voor 2024 zeker geen renteverhoging in het vat zit.

De marktverwachting is in korte tijd ruim een jaar dichterbij gekomen, door het oplopen van de obligatierentes. Koopman verwacht daarom dat Lagarde tegenwicht zal bieden tegen de zeer 'havikachtige' uitspraken van de Bank of England, die vreest dat de hoge inflatie structureel zal blijken waardoor er sneller renteverhogingen nodig zullen zijn. Lagarde zal er waarschijnlijk op wijzen dat de arbeidsmarkt in de eurozone nog weinig signalen van inflatiedruk geeft, en dat het daarom goed is om de rente laag te houden en het economisch herstel nog wat meer ruimte te geven.

Vrijdag zal dan een inflatiecijfer voor de eurozone volgen dat naar verwachting op een zeer hoog niveau uitkomt van 3,7 procent, onder invloed van de sterk gestegen energieprijzen. "Dat zal de boodschap voor Lagarde lastig maken en ze zal die goed moeten inkleden", aldus Koopman.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

9 Posts
Sir Cryptalot
2
De volgende immigratiegolf komt uit Turkije. Ben benieuwd of er nog een coup komt want de bevolking gaat dit niet blijven pikken.
[verwijderd]
0
Jelle Trader
0
Slechts nieuws voor ING. Deze financiele dienstverlener heeft nog een aanzienlijk belang in een Turkse financiele speler. Bij geplande verkoop is het aannemelijk dat de verwachte opbrengst beduidend lager zal liggen dan eerder beraamd.

Zie ook link. www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/a...

[verwijderd]
0
EuroFool
0
quote:

Bowski schreef op 25 oktober 2021 12:17:

Maar ze betaalden in Turkije wel veel rente:
www.actuelerentestanden.nl/rente-ontw...

Helaas is die nu tov vorige maand verlaagd van 18% naar 16%.
Maar ja, als je dat omrekent naar Euro houdt je bijna niets over. Plus je hebt een enorm risico.
MoTuncer
0
Lekker democratisch he om te hopen op een coup op een met meerderheid gekozen regering.?! Alleen de Turken gaan daar over bij de volgende verkiezingen niet het Westen. De vorige coupplegers hebben ook allemaal politieke bescherming gekregen in Europe. Zogenaamd de bakermat van de democratie en mensenrechten waar coupplegers worden beschermd, waar het fascisme terug is van weggeweest, minderheden zwaar worden onderdrukt en waar vluchtelingen gemarteld en over de grens wordt gegooid. Niemand geloofd meer in die democratie fabeltjes van het Westen.

On Topic:

www.invest.gov.tr/en/news/news-from-t...

lc.nl/economie/Turkse-economie-groeid...

[verwijderd]
2
Erdogan en Turkije zijn inderdaad helemaal top. Totaal geen islamofascist ook. Het Westen is het probleem met te weinig stageplaatsen en jeugdhonken.
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.