Wall Street koerst lager

Door ABM Financial News op 3 december 2021 19:45 | Views: 4.628

Wall Street koerst lager
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteren vrijdag lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalt 1,1 procent, de Dow Jones index verliest 0,2 procent en de Nasdaq noteert 2,1 procent lager.

Alle aandacht gaat vrijdag uit naar het toonaangevende banenrapport uit de Verenigde Staten. Voor de maand november werd door de markt gemiddeld een banengroei verwacht van 573.000 en een werkloosheid van 4,5 procent.

Er kwamen in werkelijkheid slechts 210.000 banen bij, terwijl de werkloosheid daalde naar 4,2 procent.

Hoewel het banencijfer tegenviel, was de rest van het rapport een stuk beter, vond marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Hij wees ook op sterke inkoopdata, "wat het idee voedt dat de Federal Reserve sneller zijn obligatie-opkoopprogramma gaat afbouwen", aldus Hewson. Die verwachting zette vooral de techzware Nasdaq onder druk.

James Bullard, voorzitter van de St. Louis Fed noemde het banenrapport vrijdag onderliggend sterk en gaf in een presentatie aan dat de Fed wat hem betreft sneller moet gaan taperen. Bullard, die in 2022 weer stemrecht heeft in het beleidscomité, verwacht volgend jaar twee renteverhogingen.

Eerder deze week waarschuwde Fed-voorzitter Jerome Powell al dat de centrale bank zijn stimuleringsmaatregelen mogelijk sneller zou moeten afbouwen om de hoge inflatie te bestrijden. 

De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector van ISM toonde een onverwachte stijging in november, naar een record indexniveau van 69,1. 

De inkoopmanagersindex van Markit meldde op maandbasis een daling tot 58,0 in november, maar dit was wel beter dan verwacht.

Hoewel de groei momenteel niet zo sterk is als eerder dit jaar, lijkt de Amerikaanse economie op weg naar een solide eind van 2021, volgens econoom Chris Williamson van Markit.

De euro/dollar noteert vrijdagavond op 1,1318. De olieprijs stijgt licht.

Bedrijfsnieuws

De U.S. Federal Trade Commission heeft donderdag een rechtszaak aangespannen om de door de Amerikaanse chipleverancier Nvidia voorgenomen overname van chipontwerpspecialist Arm voor 40 miljard dollar te blokkeren. De FTC betoogt dat de deal concurrentieverstorend is voor de chipindustrie. Nvidia daalt 5 procent.

CEO Elon Musk van Tesla heeft nog eens voor 1 miljard dollar aan Tesla-aandelen verkocht, zo blijkt uit documenten die donderdag werden ingediend bij de Securities and Exchanges Commission. Er van uitgaande dat Musk 10 procent van zijn belang wil verkopen, zoals aangegeven op Twitter, heeft hij na de verkoop van gisteren nog circa 6,9 miljoen aandelen te gaan. Tesla verliest 5 procent.

Didi is gestart met de voorbereidingen om de beursnotering op Wall Street op te zeggen om een notering elders aan te vragen, vermoedelijk in Hongkong. Het aandeel levert 19 procent in.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
Lepre Chaun
0
Eerder deze week bleek al uit cijfers van loonstrookverwerker ADP dat het aantal banen in het bedrijfsleven in de VS in november sterker dan verwacht is toegenomen.

Laatste update: 03-12-2021 08:25

nieuws.nl/economie/20211203/beurshand...
Eric519
0
Anders gezegd : Ze kunnen de almaar groeiende aantallen openstaande vakatures niet meer vervuld krijgen wegens gebrek aan nieuw personeel. Door toenemende inflatie worden deze personeelstekorten alleen maar erger en erger als de rentes laag blijven. De econmie is zwaar oververhit geraakt met grote tekorten aan gekwalificeerd personeel. Ook steeds meer ouderen stromen uit de arbeidsmarkt ( de babyboomers gaan met pensioen) waardoor ook extra personeelstekorten. Denk dat er straks behalve versneld taperen er ook fikse renteverhogingen noodzakelijk zijn , teneinde het aantal zombiebedrijven met grote schulden aanzienlijk te verminderen ( komt er vanzelfs meer personeel beschikbaar voor wel de juiste doeleinden --> nl de verdien-economie
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront