VEB stelt Philips aansprakelijk voor apneu-affaire

Door ABM Financial News op 12 september 2022 07:10 | Views: 6.672

VEB stelt Philips aansprakelijk voor apneu-affaire
Beeld: Philips

(ABM FN-Dow Jones) De Vereniging van Effectenbezitters heeft Philips aansprakelijk gesteld voor de miljardenschade die beleggers hebben geleden door de apneu-affaire. Dit maakte de VEB maandagochtend bekend.

"Philips heeft relevante informatie over falende beademingssystemen jarenlang voor beleggers verzwegen. Beleggers hebben hierdoor ruim 16 miljard euro aan beurswaarde zien verdampen", aldus de VEB, die van mening is dat Philips "roekeloos is omgesprongen met de gezondheid van miljoenen patiënten". 

Ook beleggers zijn stelselmatig verkeerd voorgelicht. Daarmee heeft Philips de wet overtreden en grote schade veroorzaakt, vindt de VEB.

De beleggersvereniging verwijt Philips dat "de onderneming voorwetenschap niet tijdig openbaar heeft gemaakt. Als Philips tijdig, open en eerlijk had gecommuniceerd, dan hadden beleggers een andere afweging gemaakt dan aandelen Philips tegen een, naar later bleek, kunstmatig hoge koers te kopen".

Vanaf het moment dat Philips voor het eerst melding maakte van grootschalige problemen met beademingsapparaten, in april 2021, is de beurswaarde van Philips met ruim 27 miljard euro afgenomen. De VEB heeft becijferd dat ruim 16 miljard euro aan schade direct is te herleiden tot de gebrekkige informatievoorziening rond de apneu-affaire.  

De VEB geeft Philips twee weken de tijd om in gesprek te treden.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

12 Posts
Mr.Windows
0
op maat naar schadevergoeding en Philips gaat ongetwijfeld bloeden in USA. De meeste bedrijven ach in Europa loopt het zo'n vaart niet. Mooi dat VEB dit wil gaan doen. Zelf gelukkig geen aandelen Philips.
mok
1
quote:

ChanTess schreef op 12 september 2022 07:32:

Wel aandelen Philips, dus nu wordt ik twee keer gepakt :)
Ik snap die domme actie ook niet. Je gaat als aandeelhouder toch geen schadevergoeding eisen van je eigen bedrijf? Dan betaal je de rekening zelf. De VEB moet management aansprakelijk stellen of ander management eisen, dat zou logischer zijn.
appiehappie
0
Het zou Philips sieren als ze de huidige aandeelhouders, ijkmoment nu voorbeurs, bijv een euro per aandeel zou geven voor al het “ ongemak”..
DNFTT
0
quote:

ovanspaend schreef op 12 september 2022 07:51:

VEB wil met de grote jongens meedoen. Weinig kans van slagen.
Voor de jaren dat PhIA goed presteerde komt er een credit van VEB.
JeroenW
0
Vreemd dat een vereniging, die claimt op te komen voor aandeelhouders, een schadevergoeding gaat eisen die het bedrijf waar de aandeelhouders een aandeel in hebben tot aan de afgrond kan brengen.
objectief
0
quote:

JeroenW schreef op 12 september 2022 10:07:

Vreemd dat een vereniging, die claimt op te komen voor aandeelhouders, een schadevergoeding gaat eisen die het bedrijf waar de aandeelhouders een aandeel in hebben tot aan de afgrond kan brengen.
Wellicht doen ze het voor de aandeelhouders die naar aanleiding van de fouten van Philips hun aandelen te laag hebben (moeten) verkopen. (En met die claims gaan ze de afgrond echt niet zien).
wiegveld
0
Lijkt mij logisch dat ze meer dan alleen bedrijf aansprakelijk stellen voor slecht handelen tijdens een probleem.
Maar met onderbouwing zal t wel goedkomen en ik heb liever ook een vergoeding van Philips, omdat we anders door vergoedingen uit USA eraan gaan. Bovendien zal Philips vast verzekeringen hebben. Tegen deel van dit soort claims
DNFTT
0
quote:

wiegveld schreef op 12 september 2022 12:45:

Bovendien zal Philips vast verzekeringen hebben. Tegen deel van dit soort claims
Als jouw aanname zou kloppen dan hadden alle verzekeraars vandaag -10% genoteerd.
Jassie
0
Indien de VEB al sinds 2021 op de hoogte was,waarom toen geen waarschuwing?
Of heb ik die gemist.Ben geen lid ,wel via beleggingsclubje.
Afwachten maar en veel succes op de lange termijn.
objectief
0
quote:

Japio_ schreef op 12 september 2022 14:28:

[...]

Als jouw aanname zou kloppen dan hadden alle verzekeraars vandaag -10% genoteerd.
Toch enkel bij de verzekeraar(s) waarbij ze dit gedekt hebben. En welke zijn dat?
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.