Goldman Sachs tipt energie en grondstoffen voor 2023

Door ABM Financial News op 15 december 2022 12:11 | Views: 11.771

Goldman Sachs tipt energie en grondstoffen voor 2023
Beeld: iStock

(ABM FN-Dow Jones) De markt voor energie en bulkgoederen werd in 2022 gedomineerd door de dollar, maar zal in 2023 gevormd worden door onvoldoende investeringen, wat kansen biedt voor prijsstijgingen. Dat stelde Goldman Sachs in een rapport.

Volgens Goldman Sachs zijn de werkvoorraden in brede zin laag, met een olievoorraad die vooral op zee werd opgebouwd in tankers, terwijl ook de reservecapaciteit in bijna alle markten is opgebruikt.

Ondanks de recordprijzen voor energie werden er dit jaar geen extra kapitaalinvesteringen gedaan, omdat de markt rekende op een recessie in 2023.

Door opsouperen van de voorraden en het afbouwen van schulden, werd op korte termijn ondergeïnvesteerd, wat de olieprijs deed zakken. Ook een onvolledige heropening van de Chinese markt hielp de prijzen laag houden sinds oktober.

Nu geld snel duurder is geworden, willen partijen minder energiereserves, zowel fysiek als in de boeken, aanhouden. Daardoor zijn de markten niet voorbereid op groei in 2023, volgens Goldman Sachs. De bank verbaast zich over het gebrek aan investeringen in energie voor morgen.

Volgens Goldman Sachs daalden de olieprijzen vooral omdat centrale bankiers lenen duurder maakten en liquiditeit opdweilden. Maar als er niet voldoende wordt geïnvesteerd in de aanvoer van olie, dan blijven er tekorten bestaan op de langere termijn, met hogere en meer volatiele prijzen.  

De economen van de zakenbank voorzien dat de economische groei gaat terugkeren met de heropening van China, terwijl de overstap van Europa naar efficiëntere energievoorziening slechts een eenmalige productiedaling tot gevolg heeft. Ook zal de Fed de rente minder snel verhogen. Daarom zien de analisten een rendement van 43 procent op deze bulkgrondstoffen volgend jaar.

Met een rendement van 42 procent in 2021 en 23 procent in 2022, zal 2023 dus voor het derde jaar op rij de beste beleggingscategorie zijn, voorzien de analisten.  

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

6 Posts
Kees1
0
quote:

MFCons schreef op 15 december 2022 12:25:

GS sachs zegt hier eigenlijk. KOOP VOPAK.
Ja, maar ook een waaier van andere bedrijven, Shell, BP, Rio Tinto etc.
Nuchtertransparant
1
Ik tip de zon. Die schijnt veel in juli! Ja wat moet je hier in godsnaam mee! Open deur....? Nee helemaal geen deur en ook geen kozijnen. Ik moet zo vaak lachen om dit soort adviezen.
BultiesBrothers
1
quote:

MFCons schreef op 15 december 2022 12:25:

GS sachs zegt hier eigenlijk. KOOP VOPAK.
En OCI.
Bijna geen schulden en maakt hoge marges op kunstmest door goedkoop gas in de VS en Midden Oosten
bp5ah
0
quote:

BultiesBrothers schreef op 15 december 2022 13:07:

[...]

En OCI.
Bijna geen schulden en maakt hoge marges op kunstmest door goedkoop gas in de VS en Midden Oosten
Duurt niet lang meer dan wordt er minder gebruik gemaakt van kunstmest ivm milieu.
BultiesBrothers
2
quote:

bp5ah schreef op 15 december 2022 13:16:

[...]

Duurt niet lang meer dan wordt er minder gebruik gemaakt van kunstmest ivm milieu.
Kunstmestgebruik en milieu is vnml een dingetje in NW europa, de rest van de wereld leeft niet altijd in een vruchtbare delta zoals wij.
En zie Sri Lanka waar ze kunstmest verbannen hebben, daar hebben ze nu niks te vreten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.