PostNL schrapt honderden banen en stelt tweede tranche aandeleninkoop uit

Door ABM Financial News op 27 februari 2023 07:39 | Views: 18.184

PostNL schrapt honderden banen en stelt tweede tranche aandeleninkoop uit
Beeld: PostNL

(ABM FN-Dow Jones) PostNL is van plan om honderden banen te schrappen als onderdeel van een reorganisatieplan. Dit maakte het postbedrijf maandag bekend.

In totaal wil PostNL 200 tot 300 voltijdbanen schrappen om indirecte kosten te besparen, vooral bij Pakketten. Hiervoor neemt het postbedrijf een voorziening van 20 miljoen euro in 2023.

De maatregelen moeten extra jaarlijkse kostenbesparingen opleveren van circa 25 miljoen euro in 2024 en vanaf 2025 jaarlijks circa 30 miljoen euro. Tegelijk doet PostNL ook een extra kapitaalinvestering van 10 miljoen euro in innovatie en kwaliteit "om de klantwaarde" te verbeteren.

Ook werd maandag aangekondigd dat de tweede tranche van het inkoopprogramma van eigen aandelen, dat in de loop van dit jaar zou worden uitgevoerd, wordt uitgesteld tot de bedrijfsresultaten verder herstellen.

Verder wordt het dividend fors verlaagd. Over 2022 wil PostNL een dividend uitkeren van 0,16 euro per aandeel tegen 0,42 euro per aandeel over 2021. Er werd in augustus al een interim-dividend uitgekeerd van 0,14 euro.

"De uitdagende omstandigheden houden naar verwachting aan in 2023. Het is daarom cruciaal dat we blijven investeren in het versterken van ons fundament en het verstevigen van onze positie in een dynamische en zeer competitieve mark", aldus CEO Herna Verhagen.

"Onze proactieve aanpak zorgt voor een goede uitgangspositie voor PostNL om het groeitraject in e-commerce te kunnen hervatten, waarbij we een solide resultaat bij Mail in Nederland kunnen handhaven. De eerdere en vandaag gepresenteerde maatregelen zullen zich na 2023 vertalen in een beter resultaat dat verder wordt ondersteund wanneer het economische klimaat begint te verbeteren", stelde de CEO.

Voor 2023 wordt een EBIT-resultaat verwacht van 70 tot 100 miljoen euro, een vrije kasstroom van 40 tot 70 miljoen euro en een genormaliseerd totaalresultaat van 10 tot 40 miljoen euro. Dit was in 2022 respectievelijk 84 miljoen, 40 miljoen en 90 miljoen euro.

De volumes zullen licht dalen, waarbij ook rekening wordt gehouden met een klein verlies aan marktaandeel. De autonome kosten zullen verder toenemen en worden niet volledig gecompenseerd door de prijsaanpassingen, aldus PostNL.

In 2024 wordt een margeverbetering van ongeveer 200 basispunten verwacht door PostNL, ondersteund door de aangekondigde kostenbesparingen. De margeverbetering gaat wel uit van een opwaartse trend in e-commerce. Het dividend moet "grotendeels" meebewegen met het operationele resultaat.

Kwartaalcijfers

PostNL sprak over het vierde kwartaal van een solide resultaat in het piekseizoen, ondanks dat de binnenlandse volumes bij Pakketten met 3,8 procent terugliepen, zonder het eenmalige effect van de coronacrisis. Op gerapporteerde basis daalden de volumes met 5,4 procent. De volumes bij briefpost in Nederland liepen met 8,1 procent terug. De consensus hield rekening met een daling van de volumes bij Pakketten met 1,5 procent en bij briefpost met 9,0 procent.

In het vierde kwartaal kwam de omzet uit op 883 miljoen euro, circa 6 procent minder dan de 936 miljoen euro een jaar eerder en ook minder dan de 904 miljoen euro waar de consensus op rekende.

Het genormaliseerde EBIT-resultaat kwam uit op 60 miljoen euro, een forse daling ten opzichte van de 93 miljoen euro een jaar eerder. De consensus hield rekening met een iets stevigere daling tot 57 miljoen euro.

De vrije kasstroom steeg evenwel van 65 naar 79 miljoen euro, meer dan de 70 miljoen euro waarop de consensus mikte. Wel merkte PostNL op dat de cijfers worden beïnvloed door een eenmalig boekhoudkundig effect op de verwerking van pensioenen als gevolg van de pensioenovereenkomst van december vorig jaar. Dit zorgt voor een positieve impact van 13 miljoen euro. 

Onder de streep restte een genormaliseerd totaalresultaat van 41 miljoen euro. Dit was in het vierde kwartaal van 2021 nog 89 miljoen euro. 

Update: om meer informatie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

8 Posts
jan de vakman
0
Gisterenavond was het nieuws over Bpost er met de melding dat het dividend van 39 naar 40cent ging, terwijl mij die cijfers helemaal niet tegenvielen en als die verwachtingen van die analisten uitkomen, dan heeft postnl helemaal niet slecht gepressteert in een 10x moeilijkere periode voor hen!!
Het dividend zal best wel dalen, maar al wordt het dan 20cent, dan nog heb je een dividend rendement van meer dan 10%, ik teken er voor!!
Mwah
3
Hoe duurder de postzegel, hoe minder brieven er verstuurd worden.
Kwestie van jezelf uit de markt prijzen.
Tijd om de naam te wijzigen in PortNL
Jestbread
4
quote:

Mwah schreef op 24 februari 2023 13:16:

Hoe duurder de postzegel, hoe minder brieven er verstuurd worden.
Kwestie van jezelf uit de markt prijzen.
Tijd om de naam te wijzigen in PortNL
Het is 2023! Denk je nu echt dat mensen meer brieven gaan versturen als deze de helft lager zou liggen? Hoogstens 10% meer op 50% minder prijs. Dat men dit nog steeds niet snapt heeft nooit opgelet bij economie.
HJ deTuinman
0
Zwartsenburg (ING) zit er altijd ruimschoots naast; die beschouw ik als contra indicator.
RonaldB
0
De afname van marktaandeel bij pakketten is volgens mij vooral te danken aan het piekperiode toeslag die PostNL heeft ingevoerd. De grootste pijn is daar waarschijnlijk al genomen, dus of het afschaffen hiervan nog zinvol is, dat is de vraag. Je kan je afvragen of dit misschien niet meer kwaad dan goed gedaan heeft.

Verder gaan we het maandag wel zien, mijn natte vinger schatting is 17 cent dividend, dus nog 3 cent slot dividend, neerwaarts kan dat 3 cent schelen, opwaarts verwacht ik niet dat dit meer dan 3 cent hoger zal zijn, want ik heb al rekening gehouden met 25m aan minder aandelen, i.v.m. het 1ste deel van het opkoopprogramma.

Wat de koers gaat doen, daar waag ik geen voorspelling aan, denk dat dit vooral van het doorgaan van het 2de gedeelte van het opkoop programma afhangt, en ook wel van de verwachtingen voor 2023, al vind ik dergelijke verwachtingen een wassen neus, niemand weet wat de toekomst in petto heeft. Wat mij betreft zou het dividendbeleid aangepast kunnen worden waarbij het stockdividend afgeschaft wordt, eventueel met enige verlaging van de pay-out ratio, er is dan ook geen directe noodzaak voor het opkoopprogramma.
Jason Voorhees
3
Benieuwd of we weer richting 1,- euro gaan, 1 ding is zeker 5,75,- euro wordt nooooooit meer gehaald, niet op eigen kracht, niet door overname never noooooit. Die ontslagen is wel heel wrang cynisch, na alle commotie daaromtrent, onbegrijpelijk hoe je zo toch als management iedere keer verrast wordt, zal toch wel.iets met kwaliteit en visie te maken hebben;-)
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.