Vertrouwen producenten industrie verbeterd

Door ABM Financial News op 29 april 2024 07:00 | Views: 1.424

Vertrouwen producenten industrie verbeterd
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De producenten in de industrie waren in april minder negatief dan in maart. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek maandagochtend.

Het vertrouwen verbeterde van -4,8 in maart naar -3,6 deze maand. De trend is echter al negen maanden min of meer stabiel, volgens het CBS.

"Fabrikanten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid en minder negatief over hun orderportefeuille", zei het statistiekbureau.

Het producentenvertrouwen lag in april wel onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van -1,3. Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 de hoogste waarde, van 10,4. In april 2020 werd de laagste waarde, van toen -31,5 genoteerd.

In april waren producenten positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze minder negatief over de orderpositie en over de voorraden gereed product.

Een deelindicator was positief, zei het CBS. Het aantal producenten dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen was groter dan het aantal dat een afname van de productie voorziet.

De andere twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren wel negatief, volgens het statistiekbureau. 

"Het aantal producenten dat de orderpositie groot acht, was kleiner dan het aantal dat de orderportefeuille klein vindt, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal producenten dat de voorraad eindproduct als klein beschouwt, was kleiner dan het aantal dat de voorraden groot vindt", zei het CBS.

In de meeste branches van de industrie verbeterde het vertrouwen in april, volgens het CBS. De producenten in de papier en grafische industrie waren het meest positief, de fabrikanten van de hout- en bouwmaterialenindustrie juist het meest negatief.

Verder nam de bezettingsgraad deze maand toe. Zo steeg de benutting van machines en installaties in de industrie voor het eerst in twee jaar. Bij aanvang van het tweede kwartaal van 2024 kwam de bezettingsgraad uit op 79,6 procent. Dat was een kwartaal eerder 78,4 procent.

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in februari 2,3 procent lager dan in februari 2023, werd maandag verder bekend. Ook in de voorgaande zeven maanden kromp de productie op jaarbasis. Ten opzichte van januari steeg de productie met 1,4 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.