Beursblik: lagere winst Shell verwacht

Door ABM Financial News op 30 april 2024 14:46 | Views: 6.284

Beursblik: lagere winst Shell verwacht
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Shell heeft in het eerste kwartaal van 2024 naar verwachting een lagere winst geboekt op zowel kwartaal- als jaarbasis. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de consensus van Vara Research in aanloop naar de kwartaalcijfers van de energiereus, donderdag voorbeurs.

In het afgelopen kwartaal verdiende Shell volgens analisten die bijdroegen aan de consensus, samengesteld door Vara Research 6.462 miljoen dollar, op aangepaste basis. Dat was 7.306 miljoen dollar in het vierde kwartaal. In het eerste kwartaal van 2023 kwam er een winst van 9.646 miljoen dollar in de boeken.

De operationele vrije kasstroom van Shell wordt door de analisten geschat op circa 13,2 miljard dollar. Dat was in het eerste kwartaal van 2023 14,2 miljard dollar en in het vierde kwartaal 12,6 miljard dollar.

Begin april kwam Shell al met een voorlopige update voor het eerste kwartaal, waarbij het concern zich positief uitte over de prestaties van Integrated Gas in het eerste kwartaal. Wel waarschuwde Shell toen dat de resultaten bij deze tak lager zou uitvallen dan in de laatste maanden van 2023. Toen kwam de aangepaste winst uit op 3.963 miljoen dollar.

De gemiddelde analistenverwachting is dat de aangepaste winst bij Integrated Gas in het eerste kwartaal is uitgekomen op 2.895 miljoen dollar.

De resultaten bij Marketing zullen vergelijkbaar zijn met die in het vierde kwartaal, zei Shell in april. En bij Chemicals & Products zouden de prestaties een stuk hoger uitvallen dan in het vierde kwartaal, toen de aangepaste winst bij deze tak uitkwam op 83 miljoen dollar.

Chemical & Products leverde in het eerste kwartaal waarschijnlijk een aangepaste winst op van 1.053 miljoen dollar, verwachten analisten.

De update van Shell over het eerste kwartaal was een verhaal van plussen en minnen, maar per saldo stelde de energiereus tevreden, zeiden analisten van ING in reactie op de cijfers.

Voor de divisie Upstream wordt in het eerste kwartaal een winst voorzien van 2.160 miljoen dollar. Dat was 3.088 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2023.

Outlook

Voor heel 2024 rekent de analistenconsensus op een aangepaste winst voor Shell van 2.389 miljoen dollar. De operationele kasstroom moet volgens de markt uitkomen op 5.209 miljoen dollar.

Shell is in de ogen van Bank of America een sectorfavoriet. Dat wordt onderstreept door de aanhoudende groei van het dividend en de aandeleninkoop. En dit zorgt er ook voor dat Shell in 2024 volgens de analisten beter zal presteren dan sectorgenoten.

Het aandeel noteerde dinsdag licht hoger op 34,03 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.