Europese beurzen nog altijd in het rood

Gepubliceerd op 3 december 2020 16:01 | Reacties: 2 | Onderwerpen: Europa 

AEX (15 jan)

651,73 -4,93 (-0,75%)

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden donderdag kort na de opening op Wall Street nog altijd op kleine verliezen. Beleggers deden het rustig aan na de flinke opmars in de afgelopen weken. Ook zorgde tegenvallend nieuws over de Europese dienstensector voor enige terughoudendheid.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond 15.50 uur 0,1 procent in de min op 610,65 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 906,15 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,5 procent.

De tweede coronagolf in Europa zorgde ervoor dat de bedrijvigheid in de dienstensector van de eurozone in november flink is teruggevallen. Volgens marktonderzoeker Markit hadden vooral de detailhandel, horeca, luchtvaart en toerisme last van het oplopende aantal coronabesmettingen en nieuwe lockdowns.

Onderhandelingen Washington

In Washington zitten de onderhandelingen tussen de Democraten en Republikeinen over een nieuw coronasteunpakket al maanden vast. Uit het zogeheten Beige Book, een economisch rapport van de Fed, bleek dat het herstel van de Amerikaanse economie stagneert door het toenemende aantal coronabesmettingen.

In de AEX ging ArcelorMittal aan kop met een winst van 2,1 procent. De Italiaanse overheid zou een groot belang in de staalfabriek Ilva in het Zuid-Italiaanse Taranto willen nemen. Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield stond onderaan met een verlies van meer dan 4 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway stonden eveneens in de staartgroep met minnen van rond de 2 procent.

Air France-KLM

Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore en bodemonderzoeker Fugro sloten de rij in de MidKap met minnen van 3,3 en 3,1 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de sterkste stijger met een plus van 2,5 procent.

In Frankfurt ging TUI (min 8,4 procent) verder omlaag. Het aandeel verloor een dag eerder al dik 5 procent na een akkoord met de Duitse staat en aandeelhouders over 1,8 miljard euro aan extra coronasteun voor de Duits-Britse touroperator.

De euro zette de opmars voort en was 1,2157 dollar waard, tegenover 1,2089 dollar een dag eerder. Op de oliemarkt wordt nog altijd gewacht op nieuws over de onderhandelingen tussen oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland over het verlengen van de productiebeperkingen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 45,17 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 48,31 dollar per vat.

2 Posts
Kaviaar
0
Gelukkig heeft de VS ons (EU) sentiment niet nodig om te kunnen stijgen. Andersom geldt dat wel. Op eigen kracht is hier ondenkbaar. We volgen wel weer trouw als de VS daalt.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.