'Consumententak TomTom trekt omzet omlaag'

Gepubliceerd op 14 oktober 2019 14:56 | Reacties: 10

TomTom (09:06)

7,930 -0,100 (-1,25%)

AMSTERDAM (AFN) - TomTom heeft het derde kwartaal naar verwachting afgesloten met een lagere omzet, voornamelijk door de teruglopende inkomsten bij de consumentendivisie. Ook de winst valt waarschijnlijk lager uit dan een jaar terug. Dat komt naar voren uit een consensus van analistenschattingen die het bedrijf op zijn website beschikbaar stelt. TomTom maakt zijn cijfers woensdag bekend.

De kenners verwachten in doorsnee een kwartaalomzet van 168 miljoen euro. Dat was in dezelfde periode vorig jaar nog 177 miljoen euro, als de opbrengsten van de inmiddels verkochte Telematics-tak niet worden meegeteld. De krimp in omzet schrijven de analisten volledig toe aan de consumententak, waar de inkomsten naar verwachting op 61 miljoen euro uitkomen, vergeleken met 83 miljoen euro een jaar eerder.

De opbrengsten bij de overige twee divisies, die zich bezighouden met onder meer het ontwikkelen van navigatieproducten voor de auto-industrie en het zakelijke aanbod, dikken naar verwachting aan tot 106 miljoen euro. Dat is zo'n 13 miljoen euro meer dan in het derde kwartaal van 2018.

57 miljoen

Onder de streep verwachten de analisten een nettoverlies van 57 miljoen euro. Een jaar geleden ging er nog een winst van ruim 17 miljoen euro in de boeken.

TomTom maakte de afgelopen maanden werk van zijn ambitie om een belangrijkere speler te worden op het vlak van autonoom rijden. Zo kondigde aan de navigatiedienstverlener zijn digitale kaarten te testen met een zelfrijdende auto. Ook worden de kaarten van TomTom ingezet in de samenwerking met het Amerikaanse telecomconcern Verizon om kruispunten voor noodvoertuigen veiliger te maken. Daarnaast liet TomTom bij zijn beleggersdag weten dat zijn orderboek voor de auto-industrie naar verwachting de komende jaren met dubbele cijfers gaat groeien.

8 Posts
orap
1
De consumenten omzet is volledig afgeschreven in de cijfers van 2017 of 2018. Dus elke nw die in die tak resteert is een positieve incidentele winst. Dus wat zeiken die analisten nu. Wat heeft het nu voor zin om de kop zo te beginnen. Wat een kul journalist

Vive tu vida positivamente
1
Iex redactie, graag actie en kop van dit artikel aanpassen!
Dit is verkeerde informatie.
Kick46
1
En, beste IEX redactie, waarom worden nieuwsberichten aangaande TomTom niet meer bij het aandeel TomTom onder het tabje 'nieuws' geplaatst?
Fluitgast
1
Blijkt nu wel weer dat ook IEX totaal niet weet wat ze op hun eigen site plaatsen. Wordt gewoon onzin op gepubliceerd. Zeer kwalijk dit!
betweeter
0
Beste redactie, ik denk dat dit een serieuze vraag is die om een reactie vraagt.
Ik denk dat TT een van de meestbelovende aandelen is.
mjmj
0
Het blijft kennelijk lastig voor de schrijver van dit bericht om te bepalen of een bericht in de voltooid tegenwoordige tijd of in de toekomende tijd geformuleerd moet worden.
Vive tu vida positivamente
0
(ABM FN-Dow Jones) TomTom is op koers om zijn jaardoelen te halen. Dit blijkt uit de consensus die de navigatiespecialist publiceerde in aanloop naar de kwartaalcijfers op woensdag aanstaande.

Voor het derde kwartaal rekenen analisten gemiddeld op een omzet van 168 miljoen euro, waaraan Automotive 66 miljoen bijdraagt, Enterprise 40 miljoen en de consumententak 61 miljoen euro.

De brutomarge wordt ingeschat op 73 procent.

De EBIT zal volgens de analisten uitkomen op een verlies van 63 miljoen euro, met een negatieve marge van 38 procent, en netto rest er vermoedelijk een verlies van 57 miljoen euro.

Aangepast voor bijzondere posten mikken de analisten echter op een winst per aandeel van 0,04 euro. De vrije kasstroom zal 30 miljoen euro zijn geweest en het derde kwartaal werd afgesloten door TomTom met 404 miljoen euro in kas.

Outlook

TomTom rekent voor dit jaar op een omzet van tenminste 700 miljoen euro, waar voor de halfjaarcijfers nog werd uitgegaan van 675 miljoen euro. Analisten denken dat de nieuwe outlook haalbaar is en mikken op 710 miljoen euro aan omzet.

Enerzijds rekent TomTom op meer omzet bij locatie technologie en anderzijds zal de krimp bij de consumententak met 15 procent op jaarbasis minder zijn dan aanvankelijk gevreesd, zo verklaarde de navigatiespecialist de outlookverhoging.

Daarbij gaat TomTom voor dit jaar uit van een brutomarge van tenminste 70 procent. Net als de omzet schatten de analisten in dat dit inderdaad ook haalbaar is. De consensus voor 2019 ligt op een marge van 71 procent.

Dit zal een aangepaste winst per aandeel opleveren van 0,15 euro, aldus TomTom. De consensus ligt eveneens op 0,15 euro.

De vrije kasstroom zal volgens het bedrijf 9 procent van de omzet beslaan. In het tweede kwartaal zat TomTom op 7 procent.

In het derde kwartaal van 2018 behaalde TomTom nog een omzet van 219,7 miljoen euro, maar dat was inclusief het inmiddels verkochte Telematics. Die omzet leverde toen een nettowinst op van iets meer dan 17 miljoen euro.

Doelen

Enkele weken terug kwam TomTom op een beleggersdag al met nieuwe doelen voor de komende jaren.

TomTom wil met haar locatietechnologie, dat wil zeggen Automotive en Enterprise, een samengestelde jaarlijkse omzetgroei realiseren van circa 10 procent tussen 2018 en 2022. "Het is onze ambitie om de omzetgroei na 2021 te versnellen", zei CFO Taco Titulaer destijds in een toelichting.

TomTom heeft momenteel een orderboek voor Automotive ter waarde van circa 1,6 miljard euro.

Titulaer zei verder volgend jaar opnieuw te beoordelen wat de optimale kaspositie voor TomTom is, wat zou kunnen resulteren in een nieuw aandeleninkoopprogramma.

Na 2019 wil TomTom een positieve vrije kasstroom genereren en op de middellange termijn mikt het navigatiebedrijf op een dubbelcijferige vrije kasstroom ten opzichte van de omzet.

Analisten noemden deze doelen geen grote verrassing, maar daarmee werd volgens ING wel twijfels die leefden onder beleggers weggenomen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.