Beurs Milaan keldert na virusuitbraak, ook AEX onderuit

Gepubliceerd op 24 februari 2020 09:12 | Reacties: 17

AEX (18:05)

561,30 +15,18 (+2,78%)

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Milaan kelderde maandag door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Italië. Ook de andere Europese beurzen lieten zware verliezen zien door de zorgen over de verdere verspreiding van het virus buiten China. De Europese luchtvaartmaatschappijen gingen in de uitverkoop door de vrees dat mensen steeds minder gaan reizen door de virusuitbraak.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 3,4 procent in het rood op 596,02 punten. Alle 25 hoofdfondsen gingen omlaag. De MidKap daalde 3,8 procent tot 926,09 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 3,5 procent. In Italië, waar inmiddels vier mensen zijn overleden aan het coronavirus en ruim 150 mensen besmet zijn geraakt, kelderde de hoofdindex 4,3 procent. Italië is van alle Europese landen het hardst getroffen door het virus.

De Italiaanse regering kondigde speciale maatregelen aan, die verspreiding van het virus moeten voorkomen. In elf gemeenten, vooral in Lombardije en het aangrenzende Veneto, blijven scholen en bedrijven dicht. Intesa Sanpaolo daalde 4,7 procent. De Italiaanse bank sluit zijn kantoren in het noorden van Italië vanwege de virusuitbraak.

Luchtvaartmaatschappijen

De budgetmaatschappijen Ryanair en easyJet, die vooral binnen Europa vliegen, raakten 8,2 en 10,3 procent kwijt. In Amsterdam leverde Air France-KLM 8,2 procent in. Lufthansa verloor 7,4 procent in Frankfurt en IAG, de eigenaar van British Airways en Iberia, zakte 8 procent in Londen.

Hekkensluiter in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 7,7 procent. ABN AMRO volgde met min van 7 procent. Uitzender Randstad zakte 4,9 procent na een adviesverlaging door HSBC. PostNL verloor ruim 8 procent in de MidKap. Het postbedrijf kampte afgelopen jaar wederom met een krimp in de hoeveelheid te bezorgen post en zag de winst dalen. Analisten van KBC Securities verlaagden hun advies voor het aandeel.

De euro was 1,0825 dollar waard tegen 1,0850 dollar op vrijdag. De olieprijzen gingen ook omlaag door de viruszorgen. Een vat Amerikaanse olie werd 3,1 procent goedkoper op 51,72 dollar. Brentolie kostte 3,3 procent minder op 56,57 dollar per vat.

13 Posts
IceBear1
0
suske wiet
0
Ik heb het ook onderschat .
Dacht dat ze al medicatie hadden .(iets dat ze uit het verleden door opzoekingen konden gebruiken )

Er lopen mensen rond met symptomen zonder dat ze iets voelen ,en dat geeft een groot besmetting gevaar ;
Nu moeten ze toch op korte tijd iets moeten vinden ?
Jopie1962
0
Wow ! wat zal mijn pensioen hier van opknappen !! Thank you China.

(ik bedoel eigenlijk de dekkingsgraad van mijn pensioenfonds)
De amateur
1
Blijf erbij dat het overdreven gedoe is. Men doet net alsof het een zeer dodelijke pandemie is. Het is wat dodelijker dan een griep en de meeste hebben slechts lichte klachten. Gewoon lekker laten rondrazen en dan gaan er maar een paar dood. Gebeurt met normale griep ook.

Snap het gewoon echt niet waarom er zo panisch gedaan wordt. Zal vast wel ergens de aandacht van afgeleid moeten worden.
FlashHenk
3
quote:

De amateur schreef op 24 februari 2020 09:42:


Blijf erbij dat het overdreven gedoe is. Men doet net alsof het een zeer dodelijke pandemie is. Het is wat dodelijker dan een griep en de meeste hebben slechts lichte klachten. Gewoon lekker laten rondrazen en dan gaan er maar een paar dood. Gebeurt met normale griep ook.

Snap het gewoon echt niet waarom er zo panisch gedaan wordt. Zal vast wel ergens de aandacht van afgeleid moeten worden.


Je doet je naam eer aan.
Hangyodon
0
een griepje denk je dat nog steeds en steden moeten afgezet worden?? voor een griepje
wacht maar zo als us open gaat en daar gaat klederen dan gaat AEX gewoon verder richting 500
suske wiet
0
Stel mij vragen met grenzen te sluiten in een globale wereld economie .
Dat ze tijdelijk kerken, bioscoop enz. sluiten
Ontsmetten en maskers (wat ook niet waterdicht is )
We kunnen niet anders dan het uitzweten en hopen op medicatie .
Fat Clemenza
0
Eindelijk, een beetje realiteitszin . En daar gaat ook eindelijk die K.U.T. DAX met 500 punten. Top !!
Jetje1
0
En nu maar afwachten wanneer de Chinezen met de echte cijfers naar buiten komen, aangezien de aantallen in Italië, kora en Iran nogal flink afwijken,
Maar volgens vele ` specialisten` hier ging het maar om een simpel virusje.
Niet dus
suske wiet
1
specialisten en analisten ,ze moeten beiden afwachten en gissen .
In Nederland zijn ze bezig met stikstof .
gisteren een debat gezien .
Dit is volledig onzinnig ,.In Duitsland krijgt met subsidie voor aansluiting gas in Nederland sluit men bepaalde districten af .
Hopen op een ander kabinet kwam ook ter sprake .
Nederland is zijn overschot aan het verkwisten .
Jetje1
0
Grootste beursklapperrrrrrr moet nog komen, als de van de vsook de werkelijke cijfers naar buiten komen
Knight V
1
Nu moet Europa met de billen bloot.
Kan Italie een ziekenhuis openen binnen 10 dagen.....
Denk dat ze eerst 6 maanden gaan discussieren, dan subsidie pot opentrekken bij Brussel, dan een tender laten doen en dan opdracht toewijzen en ondertussen loopt Italie leeg en is schatkist leeg en zijn wij een jaar verder.

Europa versus China efficiency.

We gaan het meemaken.13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.