Heijmans « Terug naar discussie overzicht

Derde kwartaal.

707 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 32 33 34 35 36 » | Laatste
salud
0
Als ik zie hoe dat met de meeste consumenten artikelen gaat tegenwoordig - complete wegwerp troep - dan denk ik ook wel weer dat er een leuk verdien model in zit voor (woning) bouwbedrijven die goedkoop in kunnen spelen op de in de toekomst heersende vraag en hun nu gebouwde woningen zonder veel "kunstgrepen" kunnen veranderen voor mensen die een andere leefvorm en omgeving willen, aangepast aan de tijd.
Een woning die nu voldoet is na 100 jaar echt niet meer "van deze tijd".
salud
0
www.telegraaf.nl/financieel/202572126...

’Continuïteit bouwbedrijven in gevaar door stikstof-impasse’

De bouwers van Nederland willen binnen twee weken weer aan de slag met projecten. Tijdelijke wetgeving is nodig om uit de stikstof-impasse te komen, anders komt de continuïteit van de bouwsector in gevaar.

Voormalig VVD-minister Johan Remkes komt op 15 september met een advies hoe Nederland verder moet op het gebied van woning- en landbouw, sinds de Raad van State in mei het stikstofbeleid onderuit haalde. Sindsdien wordt voor geen enkele grote bouwactiviteit nog een vergunning uitgegeven, omdat natuurgebieden daar mogelijk schade van ondervinden. Inmiddels staan 1500 projecten op losse schroeven.

„De vraag is waarom we hier in de problemen komen, en in de landen om ons heen gewoon doorgeleefd wordt. Daar zou de politiek naar moeten kijken”, zegt bestuursvoorzitter Jan de Ruiter van VolkerWessels, het tweede aannemersconcern van Nederland.

Aanwaaien
De aannemer zou een woonwijk in Roermond bouwen, maar daar is een streep doorheen gehaald. „Bovendien wordt de bouw nu onevenredig hard getroffen. 35% van de stikstof komt aanwaaien uit het buitenland, waar ze veel minder streng in de leer zijn.”

"Stikstofuitspraak gaat diep ingrijpen in de sector"
VolkerWessels presenteerde donderdag de halfjaarcijfers, waarbij veel aandacht was voor stikstofuitspraak. Dit gaat diep ingrijpen in de sector, zei De Ruiter, die daarmee de derde grote aannemer in korte tijd is die de noodklok luidt. Het Nederlandse orderboek van VolkerWessels bedraagt ruim €6 miljard, waarvan €1,7 miljard aan weg- en waterwerk.

De zogeheten ADC-uitzonderingstoets kan ingezet worden bij projecten die een ‘dwingende reden van openbaar belang’ hebben, maar de woningbouw valt daar naar verwachting niet onder. ,,Nederland is nu in een bestuurlijke kramp geschoten. Uiteindelijk kan het ertoe leiden dat de continuïteit van bouwbedrijven in gevaar komt”, stelt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland.


Bij VolkerWessels werken ruim 16.800 man, waarmee het een grote werkgever is in de bouw. „Ik moet wel elke week salarissen betalen, maar het lukt straks niet meer als ik geen facturen kan sturen omdat alles stil ligt”, waarschuwt De Ruiter. „Circa 50.000 gezinnen hangen samen met ons bedrijf.”

Uitkoop
De landbouw is volgens de bouwers een grotere producent van stikstofdioxide. „Ik zie een oplossing in het uitkopen van boeren langs de randen van steden, zodat we daar CO2-neutrale woningen bouwen”, meldde topman Ton Hillen van bouwconcern Heijmans.

„Als er niet snel iets gebeurt en we niet uit de impasse raken, dan kunnen we niet anders dan de capaciteit aanpassen”, zegt operationeel directeur Alfred Vos van VolkerWessels. ,,We hebben op 15 september een oplossing nodig, al is het maar tijdelijk.”

Moet VolkerWessels zelf niet anticiperen en een reorganisatie starten? De Ruiter zegt dat het daar nog te vroeg voor is. „We wachten af op wat de overheid doet. Zij gaan over de vergunningen. Meer kunnen we nu niet doen.”
lokeend
0
Hoi Salud, is die bosbrand in het het zuiden van Amerika niet een veel groter probleem voor dat stikstof gedoe ?
Bedoel de hele boel staat daar in de hens!!!
Dir lijken mij grotere beren op de weg dan wat hier speelt?
Nou succes!!
tradersonly
0
NEPROM: 'Woningbouw levert géén bijdrage aan stikstofproblematiek'
Woningbouw levert geen bijdrage aan de stikstofproblematiek en moet daarom worden vrijgesteld van stikstofregels. Dat stelt de belangenvereniging voor projectontwikkelaars NEPROM, waarbij ze zich onder meer beroept op een recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Navraag bij het RIVM leert dat het onderzoeksinstituut deze conclusie zelf niet trekt.

NEPROM-voorzitter Desirée Uitzetter bepleit in een brief aan voorzitter Johan Remkes van het Adviescollege Stikstofproblematiek om op korte termijn met een beoordelingskader te komen dat woningbouwprojecten vrijstelt van de regels ten aanzien van stikstofuitstoot. Minister Schouten stelde het adviescollege afgelopen juli in, om met aanbevelingen en oplossingsrichtingen te komen over hoe om te gaan met vergunningverlening na de recente uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Als gevolg van die uitspraak worden er op het moment nagenoeg geen vergunningen meer afgegeven voor woningbouw. 'Dat is uiterst problematisch, omdat er al een groot tekort aan woningen is dat jaarlijks verder oploopt, waardoor wonen voor velen onbetaalbaar is geworden', stelt Uitzetter in een persbericht.

Op basis van ‘recent onderzoek van RIVM’ en een analyse die in opdracht van 'lidbedrijven van de NEPROM bij concrete bouwprojecten is uitgevoerd', concludeert de NEPROM dat woningbouw echter niet leidt tot verhoging van de stikstofdepositie in de Natura2000-gebieden. Uitzetter stelt dan ook dat het kabinet op op korte termijn met een noodoplossing moet komen om woningbouw weer mogelijk te maken.

RIVM: Elke uitstoot is uitstoot
Navraag bij de RIVM leert dat het onderzoeksinstituut deze conclusie zelf niet zou trekken op basis van eigen onderzoek, en niet weet aan welk onderzoek de NEPROM refereert. 'Elke uitstoot is uitstoot', meldt een woordvoerder.

Op dat standpunt staat ook Jan Willem Erisman, bijzonder hoogleraar integrale stikstofstudies aan de Vrije Universteit van Amsterdam. 'Iedereen kan zeggen dat haar of zijn uitstoot er weinig toe doet. Maar het gaat om de optelsom van álle uitstoot. Het probleem zit in de collectiviteit.'

Op BNR Nieuwsradio benadrukte NEPROM-directeur Jan Fokkema vanochtend nog dat de stikstofuitstoot van een woningbouwproject verwaarloosbaar klein is. Hij kreeg bijval van hoogleraar Omgevingswetenschappen Maarten Krol van de Wageningen Universiteit. 'Stikstof die op natuurgebieden terechtkomt is voor 70 procent afkomstig van de veehouderij, 20 procent verkeer en daarna komen de huishoudens', stelde deze in de uitzending.

Dat betekent volgens Erisman geen vrijbrief voor de ontwikkelaars om er maar op los te bouwen. 'De uitstoot kan nog zo verwaarloosbaar klein zijn; alles wat boven de nul zit, is volgens de Raad van State ontoelaatbaar.'

Vrijstellingsgrens
Volgens Uitzetter leidt de bouw van een gemiddeld woningbouwproject tot 'minder dan 1 gram stikstof per hectare per jaar; minder dan de inhoud van een zakje Chrysal voor in de vaas', terwijl er vanuit andere bronnen, voornamelijk intensieve veeteelt en het verkeer, een equivalent van 100 kg kunstmest per hectare per jaar neerslaat.

'Uit alle onderzoeken en experimenten die zijn uitgevoerd blijkt volgens de NEPROM dat een dergelijke kleine hoeveelheid geen enkele schadelijke invloed heeft', aldus het persbericht.

De NEPROM bepleit in haar brief aan Remkes dat het adviescollege op zeer korte termijn een handelingskader specifiek voor de woningbouw uitbrengt, dat bevoegde gezagen voldoende zekerheid biedt om procedures voor woningbouw weer op te starten en dat ook bij eventuele beroepszaken de Raad van State een basis biedt voor beoordeling.

Uitzetter: 'Basis voor dat handelingskader kan het opnieuw invoeren van de oude vrijstellingsgrens van <0,05 mol/ha/jaar zijn. Daarmee blijft het college dan aan de veilige kant, want in Duitsland geldt bijvoorbeeld een norm van 70 mol/ha/jaar'.

Omdat het uitrekenen van de stikstofdepositie bij elk woningbouwproject volgens de NEPROM erg veel werk is en volstrekt zinloos zou zijn, stelt de belangenvereniging voor dat de commissie ook een vuistregel in de handreiking opneemt. 'Die zou kunnen inhouden dat bij plannen met een omvang van minder dan 1.000 woningen en een afstand van minimaal 500 meter van het dichtstbijzijnde Natura2000-gebied een stikstofberekening helemaal achterwege kan blijven. Dat bespaart heel veel onderzoekskosten en onnodige vertraging', aldus Uitzetter.

Proportionaliteit
Erisman voelt echter niets voor een vrijstellingsregeling voor ontwikkelaars, ook al zou bij bouwactititeiten maar een fractie van de uitstoot vrijkomen in vergelijking met de intensieve veelteelt. 'We hebben deze afspraken in Europees verband gemaakt in een tijd dat het beleid succesvol leek. Nu de grenzen in zicht zijn kan het niet zo zijn dat je opeens aan de afspraken gaat tornen. Iedereen is nu wakker geworden. Ik zou zeggen: laat eerst maar zien dat je de depositie kunt reduceren.'

De oplossing die Erisman voor ogen heeft is daarom een andere dan die van de NEPROM. Zijn boodschap aan de ontwikkelaars: 'Geef klimaatafspraken die een stikstofwinst tot gevolg hebben prioriteit. Daarmee creëer je vanzelf ruimte om verder te bouwen.'

----
salud
0
Als iedereen die heel veel onderzoek doet naar stikstof uitstoot-
en mensen die heel veel te zeggen hebben over stikstof uitstoot-
en regelgeving maken over stikstofuitstoot-
en weer onder die regelgeving proberen uit te komen middels juridische trucjes-

Als al die mensen eens zouden stoppen met ademen en leven -
Dan zou dat heel veel stikstof uitstoot schelen waardoor de rest van de mensheid weer door kan gaan met zijn min- of meer nuttige dingen zoals het bouwen van huizen voor diegenen die voor hun geboorte niet reeds preventief geruimd zijn.

Ik bedoel ... hoe moeilijk kan je het elkaar als "samenleving" maken?
Op deze manier kan je dit dus geen "samenleving" meer noemen.
De "gevestigde orde" , reeds in bezit van riante baan en woning verdedigd zijn territorium tegen nieuwkomers.
Als je zo voor het milieu bent moet je beginnen bij het begin en eisen dat mensen minder- of geen kinderen op de wereld zetten.
Overbevolking van de aarde is het probleem.
Niet de bouwers.

Overbevolking is een politieke keuze die door bepaalde partijen met een veelal religieuze achtergrond in stand wordt gehouden.
tradersonly
0
Daexter
0
quote:

salud schreef op 30 augustus 2019 10:43:

Als iedereen die heel veel onderzoek doet naar stikstof uitstoot-
en mensen die heel veel te zeggen hebben over stikstof uitstoot-
en regelgeving maken over stikstofuitstoot-
en weer onder die regelgeving proberen uit te komen middels juridische trucjes-

Als al die mensen eens zouden stoppen met ademen en leven -
Dan zou dat heel veel stikstof uitstoot schelen waardoor de rest van de mensheid weer door kan gaan met zijn min- of meer nuttige dingen zoals het bouwen van huizen voor diegenen die voor hun geboorte niet reeds preventief geruimd zijn.

Ik bedoel ... hoe moeilijk kan je het elkaar als "samenleving" maken?
Op deze manier kan je dit dus geen "samenleving" meer noemen.
De "gevestigde orde" , reeds in bezit van riante baan en woning verdedigd zijn territorium tegen nieuwkomers.
Als je zo voor het milieu bent moet je beginnen bij het begin en eisen dat mensen minder- of geen kinderen op de wereld zetten.
Overbevolking van de aarde is het probleem.
Niet de bouwers.

Overbevolking is een politieke keuze die door bepaalde partijen met een veelal religieuze achtergrond in stand wordt gehouden.

Salud, je begon zo goed....die boomknuffelaars zijn het probleem. Overbevolking niet, dankzij overbevolking hebben de bouwers continu werk irt het bouwen van huizen, omleggen infrastructuur etc.

Ik stel voor dat we alle milieufreaks het land uit zetten :) dan mogen ze in het buitenland gaan zeuren over de stikstof. De rest kan dat helemaal niet jeuken.

Of ik ben ik nou te generalistisch? :)

Het is idd een hoop warme drukte om niks. Ja laten we die kampvuren afschaffen want dat weegt echt heel zwaar in relatie tot de bosbranden in Afrika, Zuid Europa, Het poolgebied, Australie, De Oostekust van de VS, o ja en een beetje in brazilie

Dommigheid, mensen vinden Trump een idioot, is die ook, maar zo ook al boomknuffelaars
salud
0
www.ed.nl/eindhoven/zorgwekkende-stof...

Zorgwekkende stofjes zorgen voor rem op bouwprojecten, vreest sector in regio Eindhoven/Helmond

EINDHOVEN - Een tot nu toe vrij onbekend vervuilend stofje, PFOS genaamd, zorgt voor onrust in de bouw- en infra-wereld. Per 1 oktober moet iedere schep grond die wordt verplaatst onderzocht zijn, maar er zijn veel te weinig laboratoria die PFOS-analyses kunnen doen. En oh wee als er iets gevonden wordt. Dan kan het grondbedrijf of de bouwer het zand alleen tegen torenhoge kosten kwijt.

PFOS? Het is een stof die al sinds de jaren zeventig in de industrie wordt gebruikt. GenX en PFOA zijn andere soorten van deze brandwerende en bijna onverwoestbare per- en polyfluoralkyl-stoffen (PFAS). Ze worden bijvoorbeeld in textiel, maar ook in verf, blusschuim en teflon gebruikt. Nu wordt steeds meer duidelijk dat deze vervuilende stof in de natuur terechtkomt. Vooral in grond en water. PFAS wordt gezien als ‘zeer zorgwekkende stof’, al zijn de schadelijke effecten ervan nog onduidelijk.
Naïef
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft na onderzoek van het RIVM een norm maximaal 1 microgram PFAS per kilo grond vastgesteld. Dat is streng, maar onontkoombaar, denkt regiomanager René Meijboom van Bouwend Nederland Zuid. ,,Natuurlijk wil iedereen ontwikkelen en bouwen, maar je moet er wel voor zorgen dat je geen dingen doet die schadelijk zijn voor mens en dier. We zullen een balans moeten zoeken. Het is redelijk naïef om te roepen dat die norm van tafel moet.”

Per 1 oktober mag er geen kuub grond meer verplaatst worden zonder dat er eerst onderzoek is gedaan naar de aanwezigheid van PFAS. Onderzoek voor een schone grondverklaring is niet nieuw. Probleem is echter dat er een groot gebrek aan laboratorium-capaciteit is voor de nieuwste analyses, zeggen alle betrokkenen. ,,De twee laboratoria in Nederland die dit specifieke onderzoek kunnen doen, zijn er nog niet aan toe om dat op deze schaal te doen. Ze moeten nodig opschalen", zegt woordvoerder Franc de Korte van bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen.

Werkzaamheden aan de stadsverwarming in park Brouwhuis in Helmond. Als een deel van de grond het bouwterrein verlaat is een PFAS-vrije verklaring en dus onderzoek nodig.
Werkzaamheden aan de stadsverwarming in park Brouwhuis in Helmond. Als een deel van de grond het bouwterrein verlaat is een PFAS-vrije verklaring en dus onderzoek nodig. © Fotopersburo van de Meulenhof BV
Belangenvereniging Bouwend Nederland Zuid verwacht dat dit extra onderzoek alleen al een tot vijf weken extra gaat kosten en dus tot ‘serieuze’ vertraging leidt bij bouwprojecten, aldus Meyboom. Bij Heijmans denken ze de extra onderzoeken voorlopig wel op te kunnen vangen binnen de planning van het totale bouwproject. Projecten die zeker vertraging oplopen, kunnen de betrokkenen dan ook niet noemen. Een in de regio actief bouwbedrijf als Stam + De Koning Bouw inventariseert momenteel de gevolgen. Net als Bouwend Nederland afdeling Zuid. ,,We zijn nu vooral in de fase van het onderzoek naar de impact van de maatregelen", aldus Meyboom. Dat gebeurt in overleg met de landelijke organisatie en het rijk. Ook de politiek bemoeit zich er inmiddels mee. De VVD heeft er Kamervragen over gesteld. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat bedrijven te weinig tijd hebben gekregen om zich voor te bereiden.

De nieuwe eisen hebben ‘catastrofale gevolgen’, stelt Jaap van den Bom, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Van Procesmatige Grondbewerkingsbedrijven (NVPG). ,,Het komt voor ons als donderslag bij heldere hemel.’’ Dit soort bedrijven nemen voortaan alleen nog grond aan die aangetoond vrij is van PFAS-vervuiling. Dat geldt ook voor grondverzetbedrijf A. Jansen BV uit Son en Breugel, zo blijkt uit een brief aan ‘relaties’. Jansen BV kon gisteren zelf niet reageren op vragen.

Hans Swinkels van Gebr. Swinkels Grondverzet uit Helmond heeft al de nodige ervaring met de tests. Helmond verplichtte al enkele maanden geleden een test op PFAS-stoffen. Dat gebeurde nadat onderzoek had uitgewezen dat GenX-deeltjes van het bedrijf Custom Powders in het oppervlaktewater en de grond terecht waren gekomen. ,,Dus hebben we al verschillende partijen laten testen. Gelukkig hebben we daarbij nog niks gevonden”, aldus Swinkels.

Het eigenlijke probleem is niet de test, maar een mogelijke vondst van met PFAS vervuilde grond, zeggen betrokkenen. ,,Als uit onderzoek blijkt dat je boven de norm zit, dan kun je die grond nergens kwijt", aldus De Korte van Heijmans. Alle betrokkenen wijzen er ook op dat iedereen die grond verplaatst er mee te maken krijgt: aannemers, wegenbouwers, waterbedrijven, kabelleggers, ‘grindboeren', landbouwers, maar zelfs particulieren. ,,Wij zijn nu al huiverig om andermans grond aan te nemen. Dat geldt ook voor particulieren die hun tuin afgraven. Als die later vervuild blijkt, dan is het jouw probleem. De afzetmogelijkheden van grond met PFAS zijn zeer beperkt, of je moet er erg ver mee gaan rijden. En schoonmaken is heel moeilijk en heel kostbaar.”

Swinkels verwacht dan ook dat de onrust in de bouwwereld over de nieuwe maatregelen zal leiden tot een rem op bouwprojecten. Meijboom van Bouwend Nederland Zuid verwacht dat partijen vanwege de onduidelijkheid ‘op hun handen gaan zitten’ om geen risico's te lopen. Terwijl tegelijkertijd ook de stikstofproblemen door de Raad van State-uitspraak bouwen bemoeilijkt. Maar concrete projecten die met vertraging te maken krijgen, kunnen de betrokkenen nog niet noemen. Ook Rijkswaterstaat, dat aan tientallen grote grond, water en wegenprojecten werkt door heel het land, inventariseert de impact van de nieuwe regels.

Aanleiding voor de nieuwe regels voor PFAS-stoffen is de kwestie GenX in Dordrecht waar deze krant ook vaak over schreef. Op aandringen van de politiek liet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het RIVM dit jaar onderzoek doen naar de stoffen. Hoewel er geen directe gezondheids- en ecologische risico’s zijn, waarschuwt die instantie wel dat er indirecte gevaren zijn, onder andere als de stof in het grondwater terechtkomt. Of op akkers, waardoor het in de voedselketen raakt. Wat de exacte gevolgen voor mensen zijn van blootstelling, is onbekend, daar wordt nog verder onderzoek naar gedaan. Maar ook nu al staat PFAS op een lijst van stoffen waar mensen niet mee in contact moeten komen.

salud
0
@Daexter: Wil je nog meer lezen? Over asbest of zo? :)
Ik denk zelf dat er ook voldoende werk te doen zou zijn als de wereldbevolking niet toeneemt of zelfs afneemt. Alleen zou dat dat sterk kwaliteit verbeterend kunnen uitpakken voor het milieu en dus ook voor ons; het hoeft niet méér te zijn, maar wel beter. Mooi in de natuur ingepaste projecten in plaats van blokkendozen. Genoeg te doen ... al is het maar het vervangen van objecten die aan het einde van hun levensduur zijn.
(zoals de meeste bruggen over het water in Nederland bijvoorbeeld)
Voor goede bouwers is er altijd werk.
Daexter
0
klopt, maar overbevolking is echt een fabeltje. Er is nog lang geen overbevolking. We gaan met de mensen die er nu zijn, niet goed / slim met de planeet om in termen van oorlog, egoïsme en materialisme, dat iz een ding waar we aan moeten werken. Maar er is makkelijk ruimte voor 50 tot 60 miljard mensen. Die kun je op een verantwoorde / niet mileu belastende wijze van voesel voorzien, als we zaken ten minste slimmer aanpakken.

We moeten stoppen met ontwikkelingssamenwerking, stoppen met Europese landbouwsubsidies, stoppen met het vernietigen van goed voedsel dat is doorgedraaid op de veilingen, stoppen met het in stand houden van corrupte regimes etc

Allemaal erg lastig natuurlijk, maar overbevolking is iets dat er eigenlijk helemaal nog niet is. Ja op sommige plekken wel, maar als je wereldwijd kijkt, nog lang niet.
tradersonly
0
Koers naar daylow weggetrapt. Heijmans goede cijfers. VW goede cijfers. Beiden in de verkoop.
salud
0
Instapmoment VW volgens ...
Geldt volgens mij ook voor Heijhut als je er van uit gaat dat Tennet binnen de perken blijft.

www.youtube.com/watch?v=XSL03kAzUps
Daexter
0
quote:

salud schreef op 30 augustus 2019 18:09:

Instapmoment VW volgens ...
Geldt volgens mij ook voor Heijhut als je er van uit gaat dat Tennet binnen de perken blijft.

www.youtube.com/watch?v=XSL03kAzUps
Ik heb vandaag voor het eerst een kleine positie in VW genomen. Overwoog dat al een tijd, maar nu met een extra discount vond ik de verleiding te groot worden
hartenaas
0
quote:

Daexter schreef op 30 augustus 2019 18:18:

[...]

Ik heb vandaag voor het eerst een kleine positie in VW genomen. Overwoog dat al een tijd, maar nu met een extra discount vond ik de verleiding te groot worden
Koersdoel 100 ?

Als Heijmans naar 60 kan en de wereldbevolking naar 60 miljard, dan kan VolkerWessels makkelijk naar 100.

Hahahahahahahahahaha
DNFTT
0
quote:

hartenaas schreef op 31 augustus 2019 08:36:

[...]

Koersdoel 100 ?

Als Heijmans naar 60 kan en de wereldbevolking naar 60 miljard, dan kan VolkerWessels makkelijk naar 100.

Hahahahahahahahahaha

Pure verveling of slecht geslapen?
DNFTT
0
salud
0
www.trouw.nl/opinie/bouw-er-drie-sted...

Bouw er drie steden bij in de Randstad
Rond het Groene Hart is ruimte voor drie nieuwe steden. Daar kunnen die miljoen huizen komen, denkt Bohdan Malisz.

Bohdan Malisz26 augustus 2019, 11:02
Co Verdaas pleit voor een grondige herziening van de keuzes met betrekking tot de inrichting van Nederland. Mede dankzij de inzet van planologen en stedebouwkundigen onder leiding van het ministerie van volkshuisvesting, milieu en ruimtelijke ordening leek de inrichting van het land rond de eeuwwisseling grotendeels klaar. Maar 15 jaar later stapelen de problemen zich op: het klimaat, de energietransitie, verkeersdruk en de vraag naar zo’n ­miljoen woningen.

Dat dwingt tot keuzes, terwijl tientallen miljarden euro’s reeds zijn belegd in de infrastructuurprojecten voor de komende 10 jaar. Een herziening is nodig, terugkeer van het centrale regie van de overheid op ministerieniveau kan niet worden gemist.

Voorbeeld voor de hele wereld
De planologische successen van Nederland in de tweede helft van de twintigste eeuw vormden een voorbeeld voor de hele wereld. Eén daarvan was het concept van de Randstad. Deze unieke ringvormige agglomeratie van vier grote steden met het Groene Hart in het midden gold als bijzonder humane vorm van verstedelijking. Later werd dit concept door de betreurenswaardige concurrentie tussen de steden en de splitsing in de Randstedelijke Noord- en Zuidvleugel helaas afgezwakt.

Bij de kolossale opgave van een miljoen nieuwe woningen staat één zekerheid voorop: dat kan absoluut niet binnen de huidige stadsgrenzen. Een simpele berekening laat zien dat er 100 vierkante kilometer bouwterrein nodig is, aanzienlijk meer dan de oppervlakte van Amsterdam binnen de A10.

Maar daarmee zijn we er nog lang niet. Een fors deel van het woningbouwprogramma zal grondgebonden woningen bevatten, met daarbij oppervlakte vretende eengezinshuizen. Ook mogen werkplaatsen, winkels, scholen en andere voorzieningen niet ontbreken, evenmin als het groen en de nodige infrastructuur. In totaal moet men rekening houden met minstens een verdubbeling van de benodigde bouwoppervlakte, dus 200 vierkante kilometer.

Waar in Nederland is de meest logische plek voor zulke grootschalige verstedelijking? Het duidelijke antwoord is: in de buurt van de Randstad, waar de grootste behoefte aan woningen bestaat en waar men kan profiteren van de bestaande en de uit te breiden infrastructuur.

Kiezen voor het minste kwaad
Zorgvuldig kijkend naar de kaart kan men zien dat de ring van steden rond het Groene Hart twee open ruimten ­ bevat, waar plaats is voor drie nieuwe steden die het idee van de Randstad zouden kunnen completeren. Dat zijn de gebieden tussen de agglomeraties van Rotterdam en Utrecht (langs Krimpenerwaard en Lopikerwaard) en tussen Utrecht en Amsterdam (tussen Vleuten en Vinkeveen).

1/2
707 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 32 33 34 35 36 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 11:42
Koers 17,220
Verschil +0,260 (+1,53%)
Hoog 17,260
Laag 17,040
Volume 29.611
Volume gemiddeld 115.934
Volume gisteren 111.638

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront