DSM « Terug naar discussie overzicht

DSM Firmenich AG 2023

2.580 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 ... 125 126 127 128 129 » | Laatste
Stork 49
1
Wanneer kunnen we artikelen van IEX onverkort hier overnemen voor niet-abonnees? Het getuigt niet van consequent gedrag, dat waar dit van IEX niet mag, het overnemen van artikelen van derden wel wordt toegestaan. Ik begrijp dat velen blij zijn met dit gedrag van IEX maar kloppen doet het natuurlijk niet. IEX-redactie resp moderator zwijgt in alle talen. Slappe hap. Voordat met nu gaat ageren: ik heb niets tegen het vermelden van de essentie van een artikel (kopen/verkopen/koersdoel).
Leefloon
0
quote:

Zwaluwe/Dongen schreef op 16 juni 2023 08:01:

Wanneer kunnen we artikelen van IEX onverkort hier overnemen voor niet-abonnees?
Ná vooraf gevraagde toestemming. Enkele citaten, met bronvermelding:

Hoewel er dus ruimte is voor gebruik zonder toestemming van de maker, blijft het uitgangspunt dat die toestemming voor het gebruik van andermans werk vereist is. Daarop mogen alleen uitzonderingen worden gemaakt in bijzondere gevallen, namelijk als de maker van het oorspronkelijke werk er nog evengoed geld aan kan blijven verdienen en ...

Citeren is toegestaan als het een ‘serieus’ doel dient. In de Auteurswet zijn enkele voorbeelden opgenomen; zo is het toegestaan om te citeren in “een aankondiging, beoordeling, polemiek of wetenschappelijke verhandeling”. Overigens moet het geciteerde werk dan al wel rechtmatig, dus met toestemming van de maker(s) of rechthebbende, gepubliceerd zijn.

auteursbond.nl/kennisbank/citaatrecht...

Ook abonnees van IEX zullen dus toestemming moeten hebben van IEX. Bij citaatrecht kan gelden dat andere auteurs zonder verleende toestemming toch niet al te moeilijk doen over "gestolen" werk, alhoewel IEX dan ook soms kan en zal optreden bij excessen. Dat er onderling niet maximaal moeilijk wordt gedaan, is dat mediabedrijven er ook allemaal gebruik van kunnen en willen maken.

Er kunnen verder aanvullende eisen gelden, zoals bronvermelding. Toestemming hoeft niet per se per aangetekende brief. Ik heb een door IEX ter beschikking gestelde knop gebruikt om Zwaluwe/Dongen te citeren, waaruit blijkt dat IEX er in die context geen probleem mee heeft dan inhoud van hun forum in reacties wordt overgenomen.

Je mag vinden dat er geen touw is vast te knopen aan de moderatie, of scoren met een pleidooi voor piraterij, maar de wet- en regelgeving is lang niet zo wispelturig als dat een "slachtoffer" van veronderstelde willekeur kan suggereren. Als abonnee heb je gewoonlijk toestemming nodig om IEX te mogen beroven ten gunste van niet-abonnees. En ook met externe bronnen mag je het niet zomaar té bont maken, ondanks een eventuele bronvermelding. IEX zal daar ook weleens op worden aangesproken, als iemand teveel integraal overneemt. Een gedoogbeleid, met elkaar soms als bron gebruikende mediabedrijven.

Terug naar DSM-Firmenich...
Leefloon
0
quote:

MOEdig Voorwaarts schreef op 15 juni 2023 13:56:

ik gok erop dat je bedoelt dat je het niet eens bent/niet wilt begrijpen wat ik met het woordje "opbrengst" (te ontvangen optiepremie, daarmee maximaal te verdienen bedrag) wilde zeggen.

Veel plezier verder met je kinderachtige woordspelletjes
Hetzelfde populistische gedrag. Verkeerd geraden. Een redenatie niet klopt, in dit geval een foute en onnodige gok die uit de lucht komt vallen en helemaal niets toevoegt, gevolgd door een stellige bewering waarbij de gok meteen erna tot (onjuiste) waarheid wordt gepromoveerd. De gok en het woordspelletje komen uit je eigen duim. Nergens voor nodig.

FWIW: ik gaf aan inhoudelijk afgehaakt te zijn, door je toevoegingen over hoe de wereld (niet) in elkaar zit, en in iemand die inhoudelijk is afhaakt gaat inhoudelijk niet alsnog in op "te ontvangen optiepremie, daarmee maximaal te verdienen bedrag".

Nogmaals: veel succes verder, ook met het gokken. Begin eventueel een nieuw onderwerp, met streepje tussen DSM en Firmenich of zo. Dan is iedereen bij DSM voorlopig weer van mij verlost.

Terug naar DSM-Firmenich, als dat lukt...
Calendar
0
quote:

Minenmin Isplus schreef op 15 juni 2023 21:44:

Deze heb ik inderdaad toegepast op DSM-Firmenich. Er vanuit gaande dat de gezamenlijke ebitda rond de 2,6 miljard uitkomt zoals voorspeld door het concern in 2023, dan zou mijn conclusie zijn dat de prijs die je betaald in verhouding tot sectorgenoten schappelijk is. Echter, zie je in het eerste kwartaal al een ebitda daling (bij dsm) van -24% door tegenvallende vraag. De vraag is of dit het hele jaar doorzet of niet, helaas zijn dat voorspellingen waar ik me liever niet aan waag. Het concern heeft in deze weinig controle over de vraag component, dus ik zou graag zien hoe ze hun kosten beheersbaar kunnen houden om de brutomarge niet te hard te laten dalen. Het vervelende in deze is dat de update pas op 6 augustus volgt en in de tussentijd nog meer negatief nieuws kan volgen betreft de overname.
Dank voor het delen. Ze hebben hun outlook voor 2023 (nog) niet gewijzigd. Hopelijk blijft dat zo.
Nakennis
0
quote:

Professor68 schreef op 15 juni 2023 19:44:

Beste,

Hier een stukje uit een beleggersblad. Doe er je voordeel mee.

Waar beleggers vorig jaar massaal kapot gingen aan Just Eat Takeaway, lopen dit jaar de verliezen van de aandeelhouders in DSM - sinds een maand DSM-Firmenich - steeds verder op.
Bereikte het AEX-fonds op oudejaarsdag 2021 nog een hoogste stand ooit van bijna €200, de afgelopen weken zakte de koers weg tot onder €100. En dat voor een bedrijf dat toch – met enig recht – wordt gezien als een van de pareltjes van het Beursplein.

Grondige analyse
Aan wat te doen met bleeders wijdde ik in 2022 op deze plek aandacht met de boodschap dat paniek de slechtste en een grondige analyse van vooral de waardering de beste raadgever is ook in dit soort situaties. In de praktijk zie ik mijn collega’s dit adagium toepassen. Zo hebben wij zowel Just Eat Takeaway als DSM(-Firmenich) dit en vorig jaar op basis van fundamentele analyse op ‘kopen’ laten staan en zijn deze aandelen ook al die tijd in de Offensieve Portefeuille respectievelijk de Dividendportefeuille blijven zitten.

Zelf heb ik ook al jarenlang een positie in DSM(-Firmenich). Zoals we vorige week nog constateerden, heeft het Zwitsers-Nederlandse bedrijf een ijzersterke positie op veelbelovende markten voor geur, smaak, voeding en verzorging, maar heeft het concern moeite om de stijgende grondstofprijzen door te berekenen en kampt het ook met een aanhoudende druk op de vitamineprijzen. Verder brengt uiteraard het materialiseren van de beoogde synergievoordelen behalve kansen ook onzekerheden met zich mee.

Greedy
De halfjaarcijfers zijn begin augustus normaliter de eerstvolgende gelegenheid om te beoordelen hoe de vlag er bij DSM-Firmenich bijhangt. Dat is gezien alle onzekerheden bovengemiddeld spannend, maar toch wil ik dat moment niet afwachten. In een periode dat andere aandeelhouders hun stukken massaal voor lagere prijzen van de hand doen, ben ik liever ‘greedy’ en ik heb begin deze week bijgekocht. Op die manier meen ik optimaal te kunnen profiteren van het verwachte koersherstel.

Dus verkopen, blijven zitten, of bijkopen?
De keus is aan jullie zelf.

Voor wat het waard is. Ik heb bijgekocht.
aan de koers te zien is vooral de schrijver GREEDY (hebberig) want aandeel is niet vooruit te branden na de enorme daling en de toch milde waardering nu.
bamlong
0
Wat gebeurt daar , zal wel met de optie expiratie te maken hebben
Wie bouwt anders zo af?
bezinteergebelegt
0
quote:

marcobol schreef op 16 juni 2023 17:43:

Dat lijkt me een herschikking, expiratie lijkt me sterk
Nee, zijn expi belangen. Heel veel fondsen hebben vandaag zo een eindveiling. En een streep(je) down
marcobol
0
Ik zie geen ander aandeel dat 2%verliest in de Slotrotatie. Ik zie ook geen aparte optiebelangen bij dsm, praktisch alle series waren al glad. Maar het is niet uit te sluiten.
Er zijn wel index/etf herschikkingen aangekondigd, maar ik moet zeggen dat ik niets vind, voor vandaag
Wonderkip
0
Het stinkt aan alle kanten,ze hebben heel wat uit te leggen aan de aandeelhouders
beschouwer
0
Ik zie geen andere hoofdfondsen die met zoveel geweld in de laatste paar minuten naar benden zijn gedwongen.
AEX wizard
0
Dit had ik ook niet verwacht, maar er zijn meer fondsen waar dit is gebeurt. Kijk maar naar asml en jet. Wat het is, geen idee.
AEX wizard
1
Kan iemand mij uitleggen hoe het werkt met expiratiedatum en de lijn naar beneden? Misschien met een voorbeeld. Alvast bedankt. Weet ook weinig van put en call opties.
MOEdig Voorwaarts
4
quote:

AEX wizard schreef op 16 juni 2023 22:15:

Kan iemand mij uitleggen hoe het werkt met expiratiedatum en de lijn naar beneden? Misschien met een voorbeeld. Alvast bedankt. Weet ook weinig van put en call opties.
Een optie kent zowel een koper als een verkoper. In het algemeen wordt gesteld dat handelaren (market makers) in het algemeen aan de verkopende kant zitten (opties short), terwijl particulieren i.h.a. aan de kopende kant zitten. Handelaren hebben dan het recht verkocht aandelen te kopen (call) of verkopen (put) tegen een vantevoren vastgestelde prijs (uitoefenprijs/strike). Het is zo dat handelaren hun positie meestal hedgen; zodra zij een call verkopen, kopen zij naar rato meteen aandelen om neutraal te zitten. Hoe meer de calls in the money zijn (lagere uitoefenprijs dan huidige koers), hoe hoger de zogeheten delta en hoe meer aandelen er gekocht moeten worden om neutraal te blijven zitten. Als de aandelen dalen, neemt de delta af en verkopen zij aandelen, waardoor er extra koersdruk ontstaat. Bij puts geldt min of meer hetzelfde; de handelaar verkoopt het recht om aandelen te verkopen. Om glad te zitten verkoopt hij dan zelf die aandelen alvast, maar de delta neemt toe als de aandelen verder dalen en de handelaar is dan dus "gedwongen" extra aandelen te verkopen. Wat dat betreft kunnen opties in theorie dus een versterkend effect hebben op koersbewegingen. Daarnaast zie je weleens dat een aandeel rond de expiratie naar een bepaald niveau lijkt te worden gemanipuleerd, dat gunstig is om zoveel mogelijk opties waardeloos af te laten lopen.

Ik weet overigens niet in hoeverre dit "DE" verklaring is, aangezien er nog wel wat meer speelt rond DSM (bedrijfsresultaten, kartelonderzoek, beleggingsfondsen die moeten verkopen vanwege mandaat etc.).

Ik heb in ieder geval uiteindelijk alsnog wat putjes verkocht (geschreven) en ben in de markt om nog wat meer te verkopen als de koers wat verder daalt.

Ik zou zelf eigenlijk niet meer willen betalen dan €80 per aandeel (circa 20x de conservatief ingeschatte winst per aandeel voor volgend jaar), maar gezien de waardering die voor branchegenoten wordt betaald lijkt me het een utopie te verwachten dat het aandeel daar (zonder grote ongelukken) naar toe gaat. Ook ga ik er in mijn "basisscenario" van uit dat het kartelonderzoek weliswaar uitmondt in een (mogelijk pittige) boete, maar dat het uiteindelijk niet of nauwelijks invloed zal hebben op de marges op langere termijn; het zijn volgens mij markten waar slechts een paar spelers op actief zijn en het lijkt me stug dat die elkaar opeens de tent gaan uitvechten.
Leefloon
0
Belastingverhoging multinationals

In een andere volksraadpleging konden inwoners zich uitspreken over een aanpassing van de wet voor bedrijfsbelastingen. 79 procent van de kiezers stemde in met een plan om de belastingen voor grote internationale bedrijven te verhogen tot minimaal 15 procent.

In 2021 steunden 130 landen een initiatief van de G7 om het belastingtarief wereldwijd naar 15 procent te brengen, met als doel om winsten in landen met lage tarieven te beperken. Zwitserland is met gemiddeld 11 procent belasting aantrekkelijk voor multinationals. De aanpassing levert de staatskas naar verwachting gemiddeld omgerekend ruim 2,5 miljard euro per jaar op.

Zo'n 2000 internationale bedrijven hebben kantoren of hoofdkantoren in Zwitserland, zoals Google en Nestlé. Hoewel al die ondernemingen door de wet worden getroffen, is er over het algemeen positief gereageerd. De belastingverhoging biedt volgens verschillende brancheverenigingen meer duidelijkheid, ook al gaat die misschien ten koste van de aantrekkelijkheid van Zwitserland voor het bedrijfsleven.


nos.nl/artikel/2479439-zwitsers-stemm...
nine_inch_nerd
0
quote:

MOEdig Voorwaarts schreef op 19 juni 2023 09:41:

[...]
....

Ik heb in ieder geval uiteindelijk alsnog wat putjes verkocht (geschreven) en ben in de markt om nog wat meer te verkopen als de koers wat verder daalt.

Ik zou zelf eigenlijk niet meer willen betalen dan €80 per aandeel ....
Exp augustus in de €80 ergens?
MOEdig Voorwaarts
1
quote:

nine_inch_nerd schreef op 19 juni 2023 09:57:

[...]

Exp augustus in de €80 ergens?
Juli 90 en augustus 84 om precies te zijn. Ik ga er daarbij vanuit (mijn gok/basisscenario) dat het aandeel op korte termijn rond dit niveau minimaal wat vaste bodem onder de voeten krijgt, waardoor ik die juli 90 wel aandurf. Mocht het aandeel voor 21 juli (expiratie) echter toch onder de €90 terechtkomen (ongunstig scenario), dan zal ik die juli 90 doorrollen (terugkopen en een nieuwe put verkopen) en zal daarbij kiezen voor een optie verder weg, met een lagere uitoefenprijs die min of meer dezelfde premie oplevert. Als het aandeel dan uiteindelijk richting die €80 zou gaan (waar ik de aandelen wél wil hebben, maar wat ik niet meteen zie gebeuren o.b.v. waardering branchegenoten) ben ik per saldo verplichtingen aangegaan (verkochte puts) die ertoe leiden dat ik de aandelen moet afnemen op een koers die ook echt zie zitten. Vertoont het aandeel vanaf hier herstel, dan mag ik de ontvangen premie houden, maar zal ik het niet aantrekkelijk vinden om vanaf hogere koersen en vermoedelijk lagere premies (dalende ingeprijsde beweeglijkheid -implied volatility-) om nieuwe puts te schrijven. Blijft het aandeel hier dobberen (of in ieder geval boven mijn uitoefenprijzen) dan steek ik de premie in mijn zak en kan ik weer nieuwe verplichtingen aangaan. Dat zou voor mij de beste uitkomst zijn.

Alleen als het aandeel als een plumpudding blijft dalen heb ik een klein probleem, aangezien ik dan moeite zal hebben bij het doorrollen een substantieel lagere uitoefenprijs te vinden bij de wat korter lopende opties (maximaal een paar maanden verder), waardoor ik de aandelen uiteindelijk op een hoger dan gewenste prijs moet afnemen of de premie op tafel moet leggen om ze terug te kopen (definitief verlies nemen). Ik ga daar echter niet van uit, maar ben uiteraard in dat scenario wel in staat die verplichtingen na te komen vanuit mijn margin/kaspositie.
Leefloon
1
quote:

AEX wizard schreef op 16 juni 2023 22:15:

Kan iemand mij uitleggen hoe het werkt met expiratiedatum en de lijn naar beneden? Misschien met een voorbeeld.
Welke (van wanneer tot wanneer) lijn naar beneden? Dé daling sinds het ontstaan van DSM-Firmenich heeft, op zo'n termijn, niets met invloed van AEX- of DSM-opties te maken. Die invloed is uiteindelijk nihil. Behalve voor de gemiddelde omzet in de aandelen, met een daardoor verbeterde marktwerking..

Op de dag die voor jou een expiratiedatum lijkt voor DSM-opties, zijn er vooral door AEX-opties wel wat uitschieters mogelijk. Opeens een opvallend hogere of lagere koers door een grote order vanuit de optiehandel, maar ook dat beklijft niet. Vrijdag kon de invloed bovengemiddeld zijn, omdat in juni niet alleen maandopties maar ook kwartaalopties expireren.

Je kunt vandaag zelf eenvoudig constateren dat dé daling, als je het daarover hebt, niet door DSM-opties kwam. Ik zie vandaag, een momentopname, een koersdaling. Geen scherpe correctie omhoog, door het wegvallen van die juni-opties. Maar die correctie zou je vóór vrijdag al hebben gezien. Als (!) een aandeel hoofdzakelijk door opties zou dalen van € 120 naar € 90, dan had je wekenlang de tijd hebben gehad om iets met een werkelijke waarde van € 120 voor ongeveer € 100 te kopen. Ook daarvan geen betekenisvol spoor.

En ook vandaag lijkt een Zwitsers referendum belangrijker voor de koersvorming dan de juni-expiratie. Een koersdaling, in plaats van een hypothetisch forse koersstijging door het wegvallen van opties op of rond de afloopdatum daarvan.

Een soort (merkbare en even beklijvende) self-fulfilling prophecy bestaat wel bij opties, maar dat is uiterst zeldzaam en zo'n duiding wordt dan gewoonlijk gekoppeld aan één extreem grote positie. Artikel (uit het jaar 2001) niet gelezen, maar dit zou daarvan een gevraagd, uiterst zeldzaam voorbeeld kunnen zijn:

fd.nl/frontpage/Print/krant/Pagina/Be...
2.580 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 ... 125 126 127 128 129 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 29 apr 2024 17:35
Koers 105,950
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 106,950
Laag 104,900
Volume 546.410
Volume gemiddeld 464.856
Volume gisteren 546.410

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront