Nationale Bank van België « Terug naar discussie overzicht

Forum Banque Nationale de Belgique geopend

152 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Leefloon
2
Geen toonaangevende indicator, een centrale bank is geen regulier bedrijf en het zijn speciale aandelen, maar de achterstand van de Nationale Bank op de index waarin het zit is in oktober verwaarloosbaar. De BEL Small deed verleden maand -9,37%, tegenover -10,15% voor de financiële instelling. Ongeveer indexconform, terwijl KBC met -12,25% één van de 40 Belgische noteringen was die achterbleef op alle BEL-indices. Waarvan de BEL Small-index het slechtst presteerde.
Pb om oud Fe
1
Op live.euronext.com/nl/product/indices/... kun je een factsheet downloaden.

Voor wat het waard is: daarin staat dat BNB een weging van 5,54% heeft in die index.
Op basis van de koers kom ik dan uit op net iets meer dan 1 aandeel BNB (€427,00) per BELS (€8547,60).
Leefloon
0
quote:

Pb om oud Fe schreef op 4 november 2023 12:57:

Voor wat het waard is: daarin staat dat BNB een weging van 5,54% heeft in die index.
Heeft, of had? Als de koers halveert, komen er dan 2x zoveel aandelen bij in die index? En zie eventueel ook live.euronext.com/nl/product/equities... voor een ander percentage dan 5,54%.

Misschien kan ik je in dit specifieke geval wat hoofdpijn besparen met de mededeling dat de BEL Small niet serieus wordt gevolgd door beleggende beleggers, en dus meer een benchmark of selectiecriterium is dan een boodschappenmandje met aandelen om te gaan kopen.

Dat is al zo voor de Nederlandse AScX-index, en de BEL Small is kleiner. Er is niemand, of in elk geval geen zinnig iemand, die aandelen Crescent gaat kopen "omdat Crescent in de BEL Small is teruggekeerd". Voor o.a. de met trackers en opties daadwerkelijk gevolgde AEX-index is dat bijvoorbeeld anders. Dan wordt Heineken wel gekocht, "omdat het in de AEX-index zit".

Voor de Nederlandse equivalent weleens berekend, lang geleden, hoeveel "mandjes" er op één dag minimaal waren verhandeld. Dat waren er nul, bepaald door de laagste omzet.

Indexopname is dus ook een non-event, en verwijdering uit zo'n index ook. Daar heb je grotere economieën en een grotere index voor nodig.

Bovendien, maar niet iedereen heeft dezelfde hersenziekte, zullen velen de oude indexsamenstelling makkelijker hebben gevonden dan de huidige. Dan zaten er bijvoorbeeld 2 aandelen BNB in de BELS.

Voor het zelf besnuffelen, verkennen, van een website en een index maakt het niet zoveel uit, maar de BEL Small is dus meer een benchmark of selectiecriterium (voor Smallcap-beleggers) dan een daadwerkelijk gevolgde korf.

Een hoog percentage kan er hooguit voor zorgen dat BNB niet het eerste aandeel is dat bij een herziening uit de BEL Small valt. Ik noemde het recent als benchmark, maar het heeft weinig zin om bijvoorbeeld zelf een BEL Small exclusief BNB te gaan berekenen voor een overdreven zuivere benchmark. Dat doe je meer bij specifieke zwaargewichten. In Nederland had je zo ooit de nationale CBS-koersindex Algemeen, en diezelfde index zonder de té-zwaargewicht Koninklijke Olie (Shell): opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dat...
Leefloon
0
quote:

Leefloon schreef op 4 november 2023 16:56:

Voor de Nederlandse equivalent weleens berekend, lang geleden, hoeveel "mandjes" er op één dag minimaal waren verhandeld. Dat waren er nul, bepaald door de laagste omzet.
En mogelijk Belgisch bewijs voor een stellingname dat zo'n index niet daadwerkelijk actief wordt gevolgd. Op 5 juni was de omzet in het aandeel van de Belgische Nationale Bank zonder handelsonderbreking nul, noppes, zodat de omzet in eenheden BEL Small op die hele dag ook nul, noppes, was.

Overigens is een genetische verwantschap (dezelfde kleur van de slotkoers, rood, groen of zwart) tussen de Nationale Bank en de index recent ongeveer 53,2%. Dat is bijna de kleine 50% van de willekeur van roulette. Voor de andere BEL-indices ligt dat percentage nog iets lager dan 50%, en dat geldt ook voor KBC (en voor BNB t.o.v. KBC Ancora). Ik zou kunnen gaan kijken welk aandeel het meest lijkt op BNB, maar dat heeft geen zinnige uitkomst en is toeval. De Nationale Bank valt onder de sector Banks maar is geen (commerciële) bank, en het zijn speciale aandelen met speciale rechten. Los van die 53,2%, is het wel gepast om een aandeel te vergelijken met de index waarin het zit. Of, eigenlijk, misschien met het beurssegment. De waan van de dag gaat weleens voorbij aan een kleine, lokale notering, zoals op die ene dag met omzet nul. Dan is de BEL Small ook een index van kleine, lokale noteringen.
Leefloon
1
quote:

Pb om oud Fe schreef op 4 november 2023 12:57:

Voor wat het waard is: daarin staat dat BNB een weging van 5,54% heeft in die index.
Op basis van de koers kom ik dan uit op net iets meer dan 1 aandeel BNB (€427,00) per BELS (€8547,60).
Terzijde, maar je kunt ná hetzelfde voorwerk eventueel een vraag stellen. Dat komt voor derden misschien iets geïnteresseerder over dan "voor wat het waard is". Beweert iemand dat het niets waard is, dan zou er ook een "ik roep maar wat". Iemand had er nu ook niet op kunnen reageren, omdat je het zelf al klasseert als "voor wat het waard is". Niet zo belangrijk of cruciaal, dus.

Overigens kom ik met afrondingsverschillen per BELS, voor wat het waard is, aldus uit op Euronext actuele 5,50% van € 854.760,00. Dat is € 47.011,80, zijnde een kleine 110,1 aandelen BNB van € 427 per BELS. Maar als je alles consequent door 100 deelt, dan begrijpen we een kleine 1,101 ook. Met opnieuw de opmerking dat wanneer de dagomzet in het aandeel BNB minder is dan een letterlijk slordige 111, dat er dan niemand die dag één pakket BELS heeft gekocht of verkocht. Opnieuw bewijs voor de bewering dat ook in Brussel de nationale Small-index niet daadwerkelijk wordt gevolgd.

Tenslotte kan een belang voor eenvoudige particuliere beleggers zijn dat indexcomponenten meegenomen worden in dagelijkse lijsten met stijgers en dalers, maar ook dan is zo'n index een selectiecriterium of filter.
Pb om oud Fe
0
Ik was naar aanleiding van jouw post naar de BEL Smal gaan kijken, en had al het vermoede dat het niet zo relevant was voor de koers van BNB. Maar ik had het niet zo gronding uitgezocht of onderbouwd als jij nu gedaan hebt, dus bedankt daarvoor.

Dat sentiment zat dus ook achter de "voor wat het waard is", je had het dus correct geïnterpreteerd.
Leefloon
1
JdeFL
1
Zie je toch weer het defensief karakter van de ancora's en tubizes.
Oeps, dacht dat dit het kbc-draadje was.
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 12 november 2023 17:40:

Oeps, dacht dat dit het kbc-draadje was.
Ik wou het eerst daar plaatsen door een kleine achterstand van KBC, maar de BNB stond toevallig helemaal onderaan en bij KBC gaat het nu even meer over analisten en andere vermeende zondebokken...
Pb om oud Fe
0
Van de andere kant bekeken staat hij deze maandag ongeveer 5,22% hoger dan afgelopen dinsdag. Voor één week vind ik dat niet slecht. Het punt is alleen, ik heb maar één aandeel, en ik was helemaal niet van plan om die te verkopen, dus ik heb niks aan hogere prijzen...
Leefloon
1
quote:

Leefloon schreef op 4 november 2023 17:22:

Overigens is een genetische verwantschap (dezelfde kleur van de slotkoers, rood, groen of zwart) tussen de Nationale Bank en de index recent ongeveer 53,2%. Dat is bijna de kleine 50% van de willekeur van roulette. ... Ik zou kunnen gaan kijken welk aandeel het meest lijkt op BNB, maar dat heeft geen zinnige uitkomst en is toeval.
Desalniettemin en volledigheidshalve, in HJ2. Er zou bij de Euronext-beurzen een beleggende onderneming of regionale bank met een de koers dominerende obligatieportefeuille of zo kunnen zijn. Een top 5 bestaat nu uit TXT (60,0%), IMS (58,1%) en het trio BELSG, MAIRE en ULTI (57,1%). Het verwachte, inhoudelijk onzinnige toeval. Voor KBC en KBC Ancora is dat percentage hoger, met 77,2%. Een relatief hoog percentage.

TXT e-solutions heeft toevallig iets met banken, overheden en risico te maken, maar met 1.865 vergelijkingen is een percentage van 60% een uitschieter die past binnen toeval. Dus ook TXT is geen toevallige gids of peer voor de Belgische Nationale Bank. In KW2 was dat percentage nog 43,5%, eveneens passend binnen willekeur.

Conform de verwachting van meerderen is er geen bank, laat staan een bedrijf, die bij de Euronext-beurzen een beetje op de Belgische Nationale Bank lijkt.

In dit specifieke geval heeft de omgekeerde benadering, een zoektocht naar een bedrijf met problematische schulden, om meerdere redenen geen nut. Zo'n bedrijf leidt verlies, met willekeur in de koersen van de aandelen van zo'n bedrijf. De Belgische bierreus, waar meevallende krimp goed nieuws zou zijn, heeft een schuldenberg, maar de overeenkomst in richtingen tussen de centrale bank en AB InBev is 42,9%. Dus ook nabij de 50% van toeval. Bovendien zouden zowel de centrale bank als AB InBev kunnen profiteren van een lagere rente op de kapitaalmarkt. Ondanks dat aspect is het niet zo dat wanneer BNB stijgt, dat de kans dan "groot" is dat ABI tevens in het groen staat. Idem dito voor KBC (45,7%) of KBCA (47,6%) in plaats van de score van 42,9% van ABI. De Belgische centrale bank is ook internationaal inderdaad een unieke notering, zonder verwante aandelen in de Euronext-landen.
Pb om oud Fe
1
Dus als ik het goed begrijp geef je aan dat dit aandeel geen correlatie heeft met andere aandelen of indexen?

Heb je ook gekeken naar de correlatie tussen de rente of rente verwachtingen? Of is dat een gekke gedachte?
Leefloon
0
quote:

Pb om oud Fe schreef op 26 november 2023 15:23:

Heb je ook gekeken naar de correlatie tussen de rente of rente verwachtingen?

Of is dat een gekke gedachte?
Als jij of iemand anders een overzichtje hebt van wat jij "de" rente noemt, of "de" renteverwachting, of de koers van een relevant geachte, veel verhandelde obligatie, dan is dat een kleine moeite. Platte tekst, niet ouder dan 27 maart 2023, en per (liefst beurs-)dag minimaal de datum en een slotstand of slotkoers van het uitverkorene. Bijvoorbeeld, zonder de aanhalingstekens, "20230327,101.27". Ook meelezers zullen graag willen wat het betreft. Plaats voor meerdere vergelijkingen ook een (verzonnen) ticker met maximaal 6 hoofdletters of cijfers voor elke regel, bijvoorbeeld "EU10JR,20230327,101.27" en "BE5JR,20230327,99.81". Is het een beetje veel, honderden regels of meer, stop de gegevens dan met Stegoshare in een afbeelding en plaats die afbeelding hier.

Je kunt altijd gerust iets met iets anders vergelijken, en een negatieve uitkomst of bevestiging van onzinnige uitkomsten is ook een uitkomst. Ik verwacht niet dat kleine bewegingen op de gigantische geld- en kapitaalmarkt direct worden doorvertaald naar de koers van het aandeel van de Belgische Nationale Bank. Ik verwacht wél dat eventuele gespecialiseerde volgers goed opletten, net zoals een 3-maand koersgrafiek bij Biotalys laat zien dat niet elke belegger of handelaar gaat wachten op een uitzending van het VRT-weerbericht om in hun nabij toekomst donkere wolken te signaleren.
Pb om oud Fe
1
In eerste instantie dacht ik eigenlijk aan de Euribor (csv kun je hier downloaden: www.suomenpankki.fi/en/Statistics/int... ), maar jouw vraag zette me aan het denken. De Euribor gaat blijkbaar over de rente die normale banken onderling aan elkaar betalen als ze geld uitlenen, dus dat zou hier niet zo van toepassing zijn.

Iets verder doorgezocht heb ik een pagina bij de ECB gevonden met "Key ECB interest rates", dus die leken me misschien relevanter: data.ecb.europa.eu/main-figures/ecb-i... (ook op die pagina is de mogelijkheid om de data als CSV te downloaden).

Maar het lijkt me verder niet de moeite om hier het juiste formaat CSV van te bakken, aangezien de vorige sterke rente beweging tussen september 2008 en mei 2009 was. In die tijd daalde de prijs van BNB tegelijk met dat de rente daalde. Nu stijgt de rente wel, maar daalt de prijs van BNB.

Op het oog lijkt het me zelfs niet zo dat de volatiliteit (niet de stand) van de rente gerelateerd is aan de prijs van het aandeel.
Dat is dus niet gemeten, en puur op het oog, gekeken naar de twee grafieken. Maar dat lijkt me een goed uitgangspunt, voordat ik een tijd bezig ben met data om te zetten naar het formaat waar je om vroeg...
Leefloon
0
quote:

Pb om oud Fe schreef op 26 november 2023 21:00:

het lijkt me verder niet de moeite om hier het juiste formaat CSV van te bakken

Op het oog lijkt het me zelfs niet zo dat de volatiliteit (niet de stand) van de rente gerelateerd is aan de prijs van het aandeel.
Technisch, voor wat het waard is, is een tekstbestandje ook maar een tussenstap richting een domme versie van een MetaStock-bestandsformaat (https://forum.metastock.com/posts/m184144findunread-Conversion). Per jaar, maar alles vanaf 27 maart valt in 2023. Dom, omdat headers niet daadwerkelijk worden gebruikt, en het lijkt een beetje op ECB-bestanden. Je "Finse" rente gaat waarschijnlijk niet verder dan 12 maanden. Dat is een looptijd die de bancaire meubelen niet zal redden.

Volatiliteit is richtingneutraal. Na cijfers kan de koers van je aandeel gedurende de dag met 7% instorten, om na nadere lezing bijna onveranderd te sluiten. Vanaf 13 november (notering ex-coupon 19) is Atenor de meest volatiele Brusselse aandelennotering, met een gemiddelde intraday koersuitslag van 16,39%. Dat zijn percentages van kansarme aandelen met centicentenkoersen, van 4 cijfers achter de komma. Op het niveau van slotkoersen staat Atenor echter nauwelijks onder een "gecorrigeerde" slotkoers van 10 november, en iets boven de eerste koers zonder coupon 19.

Enfin, ik verwacht eerder dat de Belgische centrale bank voor kan lopen, en daar speelt onder andere de looptijd van gekochte obligaties een rol. Is het gunstig dat alle rentes ongeveer terug richting 0,12% gaan, dan volstaat het waarschijnlijk om alleen daarnaar te kijken, zonder koppelingen te leggen. Ik wilde iemand niet de mogelijkheid ontzeggen om toch iets te (laten) vergelijken, maar ik verwacht geen nuttige uitkomst. Zelfs een al door jou genoemde verwachting kan invloedrijker zijn, en ik verwacht een directe relatie tussen rentes en bedrijven bij grotere, hysterische noteringen. Aandelen van de centrale bank zijn daarenboven speciale aandelen, die niet in "dé" winst delen. Maar ook bij KBC kun je je afvragen of een hogere rente met theoretisch meer winstmarge tot een hogere koers van dat aandeel heeft geleid, qua koppeling.

Geïnteresseerden in vermeend voorspellende verbanden kan ik tenslotte, met een werkende download-knop eronder, wijzen op papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstr... dat hier verder off-topic is. Dat ging toen over olie als voorspeller.
Leefloon
0
quote:

Leefloon schreef op 25 november 2023 14:37:

Desalniettemin en volledigheidshalve, in HJ2. Er zou bij de Euronext-beurzen een beleggende onderneming of regionale bank met een de koers dominerende obligatieportefeuille of zo kunnen zijn.
Zie eventueel de - geactualiseerde - bijlage; als daar meer dan één verrassing in staat, is het veel.

Wat er het meest (ofwel het minst niet) op lijkt, heeft toevallig waarschijnlijk ongeveer dezelfde skispringschans gevolgd in HJ2 als de Nationale Bank. De BEL Small heeft veel raakvlakken (nee), óf is een klein beetje bepalend voor de algemene stemming (kennelijk). Een eerste bank staat op een gedeelde 45'ste plek, met percentages in de buurt van een casino-toeval van groene, rode koersen of zwarte koersen.

Ook de Nationale Bank is een unieke Brusselse notering, zonder dat er (toevallig of niet) een andere notering bij de Euronext-beurzen als een betrouwbare gids zou kunnen dienen. Niet toevallig een in obligaties beleggend bedrijf in ongeveer dezelfde positie, en bijvoorbeeld niet een obscure commerciële bank die gevoelig is waar de centrale banken in de EU ook gevoelig voor zijn.
Bijlage:
Alfonz
2
Eventjes een kleine stijging van de koers maar hier ga je nog jaren geduld moeten oefenen voor een heropleving.....
Leefloon
1
quote:

Alfonz schreef op 5 december 2023 10:30:

Eventjes een kleine stijging van de koers maar hier ga je nog jaren geduld moeten oefenen voor een heropleving.....
Een eerdere stijging op 3 juli naar € 642 ontsteeg een kleine stijging, en illustreert dat herstel vooral in het begin snel kan gaan. Het omgekeerde is eveneens waar, met de daling naar € 418.

Met een ruimte van +53,59% tussen € 418 en € 642 is er meer dan een klein potentieel. Maar waar de bewering vooral niet klopt, is dat het juist een zeer lange herstelduur is die voor het potentieel zorgt.

Geen tip voor handelaars om alsnog massaal te gaan kopen, het potentieel is zowel opwaarts als neerwaarts, maar het idee dat je lang zou moeten wachten op een kleine opleving is onjuist, en is in de recente praktijk dus al onjuist gebleken. Door de jaren geduld die je moet hebben voor een volledig herstel.
Pb om oud Fe
2
quote:

Alfonz schreef op 5 december 2023 10:30:

Eventjes een kleine stijging van de koers maar hier ga je nog jaren geduld moeten oefenen voor een heropleving.....
Ik heb echt geen idee, maar van mij hoeft de koers niet omhoog. Het zou natuurlijk wel vervelend zijn voor de mensen die hier met een groot verlies in zitten en zich daar zorgen over maken.

Zelf heb ik echt maar één aandeel, en ging er bij het kopen van uit dat het aandeel verder zou dalen. Inmiddels staat de koers boven mijn aanschafprijs, ook prima natuurlijk, maar dat was niet mijn insteek.

Overigens ben ik niet van plan om te blijven communiceren over mijn positie of plannen (als ik bedenk dat ik wil kopen of verkopen, wil ik niet denken: "wat vind het forum daarvan", en: "klopt het met wat ik er eerder over geroepen". Ik kan natuurlijk van gedachte veranderen, of nieuwe dingen leren enz. Op het moment van schrijven heb ik de intentie om gewoon transparant te zijn over hoe ik er in zit op dit moment zelf).
Pb om oud Fe
1
Vanuit mijzelf, vind ik het jammer dat de koers al zo aan het oplopen is. Eigenlijk had ik namelijk het plan toen ik mijn aandeel kocht, om meer uit te zoeken over het bedrijf en op een lagere koers bijvoorbeeld nog twee aandelen te kopen. Maar op deze manier verwacht ik niet dat ik dat nog ga doen. Zelfs al heb ik de indruk dat het aandeel nog steeds niet duur is, heb ik niet de expertise om dat solide te onderbouwen.

En ik verwacht (maar wie ben ik) bij een bedrijf als dit, dat het zelfs voor experts lastig is om de beleggingsrisico's goed in te schatten. Volgens mij, zijn er niet zo veel vergelijkbare situaties als het gaat om de huidige uitdagingen, en ook dit type bedrijf.

Ondanks dat mijn handen jeukten, denk ik dus dat het toch goed is dat ik niet meer risico genomen heb. En ik weet natuurlijk niet wat de koers gaat doen. De conclusie van mijn technische analyse is, dat de prijs gestegen is tijdens het schrijven van dit bericht.
152 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 16:08
Koers 457,000
Verschil -6,000 (-1,30%)
Hoog 464,000
Laag 450,000
Volume 37
Volume gemiddeld 134
Volume gisteren 64

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront