Bever « Terug naar discussie overzicht

Bod op Bever!

5 Posts
Beate
0
Het lang verwachte bod op Bever lijkt eraan te komen: 4,95€. Dat is nog wel ca. 0,50€ te weinig, maar het is toch een goed eerste signaal.

Groetjes,
Beate
arietee
0
Fooitje voor Bever
Oktober vorig jaar liet Bever Holding weten de activiteiten te zullen staken en de vennootschap te willen ontbinden. Een maand later bleek dat diverse, niet nader genoemde partijen wel brood zagen in een overname van het voormalige hoekmansbedrijf. Het heeft nog een half jaar geduurd, maar inmiddels heeft Beauchamp Beheer de intentie uitgesproken tot een bod, indien het boekenonderzoek geen enge zaken aan het licht zal brengen. Het geïndiceerde bod van € 4,94 per aandeel lijkt echter nergens op.

Eind maart maakte Bever zijn voorlopige jaarcijfers bekend. Een resultaat waar een gemiddelde particuliere belegger zich waarschijnlijk voor zou schamen. Bever wist met een flinke zak geld (eigen vermogen van ruim € 16 miljoen) een bruto handelsresultaat te behalen van slechts € 1,14 miljoen. Een schamel rendement van iets meer dan 7% in wat toch een prachtig beursjaar is geweest. De definitieve jaarcijfers weken niet af: het nettoresultaat kwam uit op een verlies van € 1,3 miljoen, deels als gevolg van kosten voor afvloeiingsregelingen. Leuk voor de geschiedenisboekjes, interessanter is een faire waardebepaling van de vennootschap.

De intrinsieke waarde per aandeel, na verwerking van het nettoverlies in 2005, kwam uit op € 4,72. Dat zal op dit moment ongetwijfeld nog iets lager liggen. Immers, bepaalde kosten lopen nog door, waar onvoldoende inkomsten tegenover staan. De activiteiten zijn gestaakt, de zak geld die in Bever zit opgesloten zal hooguit enkele tienduizenden euro’s aan rente hebben opgeleverd de afgelopen maanden. Helaas is het definitieve jaarverslag over 2005 nog altijd niet beschikbaar, dus noodgedwongen maar eens grasduinen in de halfjaarcijfers. De vennootschap kent amper schulden, tegenover een fors eigen vermogen van € 15 miljoen per eind 2005. Er staan 3,25 miljoen aandelen uit, waarvan 84,9% in handen van topman Zieck. Dat betekent dat er maar een half miljoen aandelen in vrije omloop zijn.

Beauchamp Beheer, eigendom van Van den Brandhof, wil € 4,94 per aandeel neertellen. Mocht het bod slagen, dan wil Van den Brandhof, één van de oprichters van Curvalue, het fonds vullen met nieuwe financiële activiteiten en activiteiten op het gebied van onroerend goed. Een slimme zet zo lijkt, aangezien bedrijven met beursnotering een hogere waardering wordt toegekend dat bedrijven in private handen. Van den Brandhof probeert hierbij echter wel voor een dubbeltje op de eerste rij te gaan zitten. Er wordt nauwelijks enige premie geboden (minder dan 5%) en nog belangrijker: er wordt daarbij geen waarde toegekend aan een beursnotering en (mogelijk) aanwezige fiscaal compensabele verliezen. Bever Holding heeft alleen al de afgelopen twee jaar een kleine € 5 miljoen verloren, dus de kans dat de vennootschap over fiscaal compensabele verliezen beschikt lijkt aanzienlijk. Zelfs als dit niet zo is, is het geïndiceerde bod een lachertje. Het kost letterlijk ettelijke miljoenen om naar de beurs te gaan. Een bijzonder kostbare affaire, die Beauchamp Beheer zich bespaart door een bestaand beursgenoteerd bedrijf over te nemen.

Eerder werd al eens gesteld (klik hier) dat het belang van de topman en grootaandeelhouder niet automatisch gelijk hoeft te lopen aan die van de overige, outside-aandeelhouders. Dat lijkt hier duidelijk aan de orde. Zieck heeft reeds te kennen gegeven dat zijn 84,9% onvoorwaardelijk zal worden aangemeld indien het tot een formeel bod zal komen van Beauchamp Beheer. Dat maakt het voor de overige aandeelhouders al bijzonder lastig zich nog te verzetten tegen dit fooitje. Lastig, maar niet onmogelijk.

Het nagenoeg geheel voorbij gaan aan de waarde die toegekend kan worden aan een beursnotering, nog los van mogelijk aanwezige fiscaal compensabele verliezen, hoeven outside-aandeelhouders niet te accepteren. Uiteraard zal Bever Holding wijzen op het feit dat bij liquidatie van de vennootschap er voor beleggers minder overblijft: maximaal de intrinsieke waarde van € 4,72 nog exclusief liquidatiekosten. Daarbij kost liquidatie tijd. Echter, Beauchamp heeft interesse getoond en heeft plannen de beursnotering te benutten, vermoedelijk deels via de inbreng van eerder gekochte financiële belangen. Goed koopmanschap vereist dat het eerste bod niet overeenkomt met het maximale bod. Ergo, er is absoluut ruimte voor verbetering. Dat gaat niet om euro’s per aandeel, maar een verhoging tot € 5,25 lijkt wel het minste. Aandeelhouders in Bever Holding doen er dan ook goed aan niet zonder slag of stoot hun stukken aan te melden.

Martin Crum

--------------------------------------------------------------------------------
Martin Crum is redacteur bij Inveztor. Hij had op het moment van publiceren geen positie in Bever Holding.
[verwijderd]
0
Bever wint tot 8,9% na overnamebod Beauchamp Beheer
AMSTERDAM (FD.nl/Betten) - Op Euronext Amsterdam noteert het aandeel Bever Holding maandag omstreeks 10.45 uur 8,9% hoger op euro 4,90. De voormalige hoekman van Beursplein 5 zal waarschijnlijk worden overgenomen door Beauchamp Beheer.

In het aandeel Bever gaan ongeveer 2.500 stukken om, tegen een tiendaags gemiddelde van 1.423 stukken.

Beauchamp Beheer, een investeringsmaatschappij, biedt euro 4,94 per gewoon aandeel Bever. De biedprijs vertegenwoordigt een premie van euro 0,25 ten opzichte van de intrinsieke waarde die per 31 mei 2006 euro 4,69 bedraagt.

Zibafes BV, die 84,9% van het geplaatste en uitstaande aandelenkapitaal van Bever vertegenwoordigt, heeft toegezegd de door haar gehouden aandelen Bever Holding onder het bod te zullen aanmelden zodra dat wordt uitgebracht.

De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van het verlieslatende Bever Holding ondersteunen het voorgenomen bod volledig, zo gaven ze vrijdag aan middels een persbericht.

Bever Holding was tot voor kort een financiele instelling die actief was als hoekman en marketmaker op de Amsterdamse effecten- en optiebeurs. Daarnaast was Bever actief als commissionair in effecten en beheerde het een beleggingsfonds.

Marijn Wellink
marijn@bfn.com

(c) Het Financieele Dagblad in samenwerking met Betten Beursmedia News (contact: webred@fd.nl/ 020-5928456)

[verwijderd]
0
Volgens mij mag je de compensabele verliezen alleen gebruiken voor soortgelijke activiteiten. Dat is volgens mij ook de reden dat Bever een tijdje geleden zijn compensabele verliezen niet meer in de balans op nam, omdat deze te maken hadden met afgestootte activiteiten. Bever gaf aan dat het zeer onwaarschijnlijk was dat ze nog ooit winst gingne maken met activiteiten welke vergelijkbaar waren met de activiteiten welke ze niet meer ontplooiden.

Ik vind wel dat het bod aan de lage kant is. Ik ga dus hoogstwaarschijnlijk die paar stukkies die ik heb niet aanmelden.

MVG

Arjan
Beate
0
quote:

A.Wolbink schreef:

Volgens mij mag je de compensabele verliezen alleen gebruiken voor soortgelijke activiteiten. Dat is volgens mij ook de reden dat Bever een tijdje geleden zijn compensabele verliezen niet meer in de balans op nam, omdat deze te maken hadden met afgestootte activiteiten. Bever gaf aan dat het zeer onwaarschijnlijk was dat ze nog ooit winst gingne maken met activiteiten welke vergelijkbaar waren met de activiteiten welke ze niet meer ontplooiden.

Ik vind wel dat het bod aan de lage kant is. Ik ga dus hoogstwaarschijnlijk die paar stukkies die ik heb niet aanmelden.

MVG

Ik blijf ook gewoon zitten waar ik zit. er komt heus nog wel een bijstelling van het bod.

groet,
Beate

Arjan
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 17 apr 2024 16:30
Koers 2,460
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 0,000
Laag 0,000
Volume 0
Volume gemiddeld 824
Volume gisteren 598

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront