Publicatiedatum: 26-4-2007

Belg verkoopt meerderheid in Begemann

Amper anderhalf jaar na overname

VASCO VAN DER BOON

AMSTERDAM - Het Belgische bedrijf Sivex Agro, dat gecontroleerd wordt door de Vlaamse zakenman Jozef van Waeyenberge, heeft zich volledig ontdaan van zijn meerderheidsbelang in beursfonds Begemann.

Dit blijkt uit het register dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bijhoudt voor de Wet melding zeggenschap. De vervreemding is opmerkelijk, omdat Sivex anderhalf jaar geleden nog grote moeite deed om met een openbaar bod alle aandelen van het beursfonds Begemann in handen te krijgen. Door tegenstribbelende minderheidsaandeelhouders lukte dat slechts voor 80% van de aandelen.

Vorige maand bleek uit de AFM-registers al dat Sivex Agro zijn meerderheidsbelang van 80% had teruggebracht naar 60%. Dat resterende meerderheidsbelang blijkt Sivex nu op 23 april ook te hebben afgestoten.

Onduidelijk is of Sivex zijn 60%-belang in delen heeft verkocht aan meer kopers of in zijn geheel heeft overgedaan aan één koper. Tussen 60% en 0% zitten nog acht meldingsplichtige belangendrempels, waarover Sivex geen meldingen heeft gedaan. Het 60%-belang zal dus in één dag zijn afgestoten. Volgens volumedata van persbureau Bloomberg zijn er via de beurs en brokers op en voor 23 april nauwelijks Begemann-stukken verkocht. Dit duidt er op dat het Sivex-belang onderhands zal zijn verkocht.

De AFM had gisteren geen melding binnen van een nieuwe meerderheidsaandeelhouder of nieuwe substantiële deelnemers in Begemann. Commodore International Cooperation in Baarn, dat enkele maanden terug nog interesse had in Begemann, laat weten geen koper te zijn van de Begemann-belangen van Sivex. Ook Frans Faas van het beleggingsfonds Recalcico, dat half maart een belang van 20,2% in Begemann had opgebouwde, zegt nu geen stukken van Sivex te hebben gekocht.

Telefoontjes en mailtjes aan Van Waeyenberge, Sivex Agro en gelieerde instellingen bleven gisteren onbeantwoord. Ook zijn advocaat in Nederland reageerde niet.

Sivex Agro verdwijnt uit Begemann nadat de Ondernemingskamer onlangs op verzoek van minderheidsaandeelhouders een enquête naar mogelijk wanbeleid bij Begemann heeft bevolen.

Exit Sivex Agro
Meerderheidsaandeelhouder Sivex Agro weg uit Begemann

Sivex deed anderhalf jaar terug nog een bod op alle Begemann-aandelen

Uitstappen van Sivex Agro komt na enquête wegens wanbeleid

Nieuwe eigenaar Sivex-belang in Begemann is onduidelijk

Commodore of Recalcico zijn het in elk geval niet

Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

--------------------------------------------------------------------------------