Scheve koersen door krappe markt

De optiehandel heeft last van tekorten aan onderliggende aandelen. Daardoor komen scheve prijzen tot stand, wat ook gevolgen heeft voor de beurskoersen. Handelaren noemen Randstad, ASMI, Océ, Heijmans en TomTom als voorbeelden van fondsen met niet-marktconforme koersstijgingen.

De essentie van het probleem zit in de leenmarkt. Professionele optiehandelaren lenen vaak tijdelijk aandelen om hun posities af te dekken. Maar nu die aandelen maar beperkt beschikbaar zijn, moeten hogere prijzen worden betaald. Dat maakt het onaantrekkelijk om met opties te profiteren van onevenwichtigheden in de markt.

'Onder normale omstandigheden betalen wij voor geleende aandelen ruim een half procent van de koers', zegt een handelaar van een groot effectenhuis. 'Maar door de krapte, moeten we nu in sommige gevallen wel 6% betalen.'

Bijzondere fondsen

Fortis Clearing, waar de optiehandel wordt afgewikkeld, zegt dat de krapte alleen optreedt bij fondsen waar bijzondere omstandigheden van kracht zijn. Daar was door een claimemissie sprake van bij TomTom, Heijmans en Wavin. Verder bevestigt Fortis Clearing problemen bij Randstad en Océ.

'De gevolgen op de aandelenbeurs zijn groot', zegt Leo Strijbos, optiespecialist en directeur bij Valk Invest, een aanbieder van beleggingsfondsen. 'Dat geldt vooral nu de omzetten door het zomerseizoen toch al laag zijn.'

Randstad wordt vaak genoemd als voorbeeld. De koers van deit uitzendconcern is in korte tijd ruim verdubbeld. Dat wordt niet alleen veroorzaakt door de betere economie, maar ook door de krappe leenmarkt. "Door de hoge kosten moesten wij zo snel mogelijk de geleende aandelen teruggeven aan de clearing", zegt een van hen. "Dit had een grote vraag en dus een sterke koersstijging tot gevolg".

Bron FD 23-7-2009